Τραμπ: Δεν φταίει ο Ερντογάν για το χάλι με τους S-400

29 Ιουνίου 2019 14:46

Παρά την τεταμένη κατάσταση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Αγκυρα, για τους ρωσικούς S-400, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν τα… έβαλε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά με τον προκάτοχό του στον Λευκό Οίκο.

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου των G20 και, όπως αναμενόταν, το ζήτημα των ρωσικών S-400 ήταν στο επίκεντρο. Αλλωστε, λίγη ώρα πριν από το τετ α τετ τους ο Ερντογάν δήλωνε ξανά ότι η Τουρκία τους έχει αγοράσει και απομένει πλέον μόνο η παράδοσή τους. Ομως- παρά το γεγονός ότι πέφτουν «βροχή» οι αμερικανικές απειλές για κυρώσεις τον τελευταίο καιρό-ο Τραμπ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποφευχθούν.

Τραμπ: Φταίει ο Ομπάμα
Ο Τραμπ δήλωσε ότι ο Ερντογάν έτυχε άδικης μεταχείρισης από τη διοίκηση Ομπάμα, όταν η Τουρκία θέλησε να αγοράσει ένα αμερικανικό πυραυλικό σύστημα. Παράλληλα, άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να αποφευχθούν οι κυρώσεις για τους S-400.

«Δεν τον άφησαν να αγοράσει τους πυραύλους που ήθελε, τους Patriot», είπε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους, κατά τη συνάντηση με τον Ερντογάν. «Πρέπει να φερόμαστε στους άλλους δίκαια. Δεν νομίζω ότι του φέρθηκαν δίκαια», συμπλήρωσε ο Αμερικανός πρόεδρος για τον Τούρκο ομόλογό του.

Τι ισχύει για τους Patriot
Ομως, το Bloomberg σημειώνει ότι η δήλωση του Τραμπ για τους Patriot είναι ανακριβής. Οταν οι ΗΠΑ επιδίωξαν να πουλήσουν τους Patriot στην Αγκυρα, το 2013, ο Ερντογάν επέμενε αυτό να γίνει με μεταφορά τεχνολογίας, έτσι ώστε να μπορέσει η Τουρκία να αναπτύξει τους δικούς της πυραύλους, κάτι το οποίο απέρριψε η διοίκηση Ομπάμα, σημειώνει το Bloomberg.

Αρχικά, η Τουρκία προσπάθησε να αγοράσει κινέζικο πυραυλικό σύστημα αντί για τους Patriot, αλλά και αυτή η συμφωνία ναυάγησε εξαιτίας των όρων για μεταφορά τεχνογνωσίας. Είναι αμφίβολο αν οι Ρώσοι συμφώνησαν να μοιραστούν με τους Τούρκους την τεχνολογία των S-400, το πιο αναπτυγμένο σύστημά τους, σημειώνει το δημοσίευμα.

Τραμπ: Ο Ερντογάν έχει πληρώσει S-400 και F-35
Ο Ντόναλντ Τραμπ πρόσφερε κι άλλη κάλυψη στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δηλώνοντας μετά τη συνάντησή τους ότι η Τουρκία έχει ήδη πληρώσει τόσο για τους S-400 όσο και για περισσότερα από 100 αμερικανικά F-35.

«Και τώρα θέλει την παράδοσή τους. Εχει πληρώσει ένα τρομακτικό ποσό προκαταβολικά στην Lockheed. Και τώρα λέει ότι θα χρησιμοποιήσει τους S-400, που δεν είναι συμβατοί με το δικό μας σύστημα. Και αν χρησιμοποιείς S-400, η Ρωσία και οι άλλοι θα μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στα F-35. Οπότε, είναι ένα χάλι. Και ειλικρινά, δεν είναι ευθύνη του Ερντογάν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τραμπ.

Πάντως, ο Αμερικανός δεν θέλησε να απαντήσει ξεκάθαρα για το αν θα επιβληθούν κυρώσεις, όπως έχει απειλήσει η Ουάσινγκτον. «Είναι περίπλοκο, δουλεύουμε πάνω σε αυτό. Θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε», περιορίστηκε να πει.

Τι λέει ο Λευκός Οίκος
Πάντως, ο Λευκός Οίκος- με ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνάντηση- θέλησε να αφήσει να εννοηθεί ότι ο Τραμπ κράτησε πιο σκληρή στάση από ό,τι πρόδωσαν οι δηλώσεις του.

«Ο πρόεδρος εξέφρασε ανησυχία για την πιθανή αγορά των ρωσικών S-400 από την Τουρκία και ενθάρρυνε την Αγκυρα να εργαστεί με τις ΗΠΑ στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας, με τρόπο που ενισχύει τη συμμαχία του ΝΑΤΟ», ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Ερντογάν: Ο Τραμπ μου είπε ότι δεν θα υπάρξουν κυρώσεις
Πάντως ο Ερντογάν πήρε- ή τουλάχιστον άκουσε- αυτό που ήθελε. Οτι δεν θα υπάρξουν συνέπειες στην αγορά των S-400.

Μετά τη συνάντησή του με τον Τραμπ ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως ο Αμερικανός του είπε ότι δεν θα υπάρξουν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, για την απόφαση να αγοράσει το ρωσικό σύστημα. Ακόμη, υποστήριξε ότι η Τουρκία περιμένει την παράδοση των F-35 από τις ΗΠΑ, παρά τη διαμάχη για τους S-400. Πρόσθεσε ότι το ρωσικό σύστημα θα παραδοθεί στο πρώτο μισό του Ιουλίου

iefimerida.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos