Κορωνοϊός: Καθόλου απίθανο το ενδεχόμενο να μη βρεθεί εμβόλιο, λέει καθηγητής του Imperial College

04 Μαϊος 2020 13:55

«Δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτοι ότι θα υπάρξει εμβόλιο» τονίζει ο Ντέιβιντ Ναμπάρο στο CNN - Εάν δεν βρεθεί, θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό», προειδοποιεί


«Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον νέο κορωνοιό εάν δεν βρεθεί εμβόλιο», υποστηρίζει σε συνέντευξή του στο CNN καθηγητής του Imperial College Ντέιβιντ Ναμπάρο. Το χειρότερο σενάριο, όπως ο ίδιος επισημαίνει, είναι να μην βρεθεί ποτέ το εμβόλιο. Σε μια τέτοια περίπτωση ο πλανήτης θα πρέπει να μάθει να ζει με την νόσο του Covid-19.

Mπορεί να βρεθούν φάρμακα, όμως αυτό δεν σημαίνει πως θα σταματήσει η επανεμφάνιση του ιού σε μορφή επιδημίας κάθε χρόνο. Κι ο αριθμός των θυμάτων θα μεγαλώνει.

«Το ενδεχόμενο να μην βρεθεί εμβόλιο δεν θεωρείται καθόλου απίθανο από τους επιστήμονες. Γιατί έχει συμβεί και στο παρελθόν. Πολλές φορές. Υπάρχουν κάποιοι ιοί για τους οποίους δεν έχουμε ακόμη εμβόλιο», τονίζει ο καθηγητής Ντέιβιντ Ναμπάρο, καθηγητής Παγκόσμιας Υγείας στο Imperial College London, ο οποίος επίσης είναι ειδικός απεσταλμένος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τον Covid-19. «Δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτοι ότι θα υπάρξει εμβόλιο ή εάν υπάρξει κατά πόσο θα περάσει όλα τα τεστ αποτελεσματικότητας και ασφάλειας», προσθέτει.

«Είναι σημαντικό όλες οι κοινωνίες να βρεθούν σε μια κατάσταση κατά την οποία θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τον κορωνοϊό ως διαρκή απειλή, και να είναι σε θέση να συνεχίσουν την κοινωνική δραστηριότητα με τον ιό να είναι παρών», επισημαίνει ο καθηγητής του Imperial College.

Σε αντίθεση με ασθένειες όπως ο HIV και η ελονοσία, ο κορωνοϊός δεν μεταλλάσσεται γρήγορα για το λόγο αυτό υπάρχει αισιοδοξία για την ανάπτυξη ενός εμβολίου μέσα σε λίγους μήνες. Και ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μολύνσεων των ΗΠΑ, καθηγητής Άντονι Φάουτσι, πιστεύει ότι μπορεί αυτό να γίνει μέσα σε ένα χρόνο μέχρι 18 μήνες.

«Ποτέ δεν φτιάξαμε εμβόλιο μέσα σε ένα χρόνο ή 18 μήνες», υπογραμμίζει από την πλευρά του ο καθηγητής Πήτερ Χότεζ, κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Τροπικής Ιατρικής στο Baylor College of Medicine του Χιούστον και προσθέτει: «Δεν σημαίνει πως είναι απίθανο, αλλά θα πρόκειται πραγματικά για ηρωικό επίτευγμα. Χρειαζόμαστε ένα πλάνο Α και ένα πλάνο Β».

Το 1984, η τότε Αμερικανίδα υπουργός Υγείας, Μάργκαρετ Χέκλερ, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον ότι οι επιστήμονες εντόπισαν επιτυχώς τον ιό ο οποίος αργότερα έγινε γνωστός ως HIV – και προέβλεψε ότι μέσα σε δυο χρόνια θα υπάρξει εμβόλιο έτοιμο προς δοκιμή. Αντί για το επίτευγμα, ο ισχυρισμός της Χέκλερ ακολουθήθηκε από την απώλεια μιας γενιάς ομοφυλόφιλων ανδρών. Για πολλά χρόνια, η θετική διάγνωση ισοδυναμούσε με θανατική καταδίκη. Η έρευνα δεν σταμάτησε τη δεκαετία του 80. Το 1997, ο πρόεδρος Μπιλ Κλίντον έθεσε ως πρόκληση στις ΗΠΑ να βρουν το εμβόλιο μέσα σε μια δεκαετία. Πριν από 14 χρόνια, οι επιστήμονες έλεγαν πως βρισκόμαστε 10 χρόνια μακριά απ’ αυτή την εξέλιξη.

Ο HIV θέτει πολύ ιδιαίτερες δυσκολίες και ο Covid-19 δεν διαθέτει το δικό του επίπεδο ευελιξίας, κάνοντας τους ειδικούς γενικά πιο αισιόδοξους για την ανακάλυψη εμβολίου. Όμως, υπήρξαν άλλες ασθένειες που έχουν ταλαιπωρήσει τόσο τους επιστήμονες όσο και τον ανθρώπινο οργανισμό. Ένα επιτυχημένο εμβόλιο για τον δάγκειο πυρετό, ο οποίος πλήττει περίπου 400.000 ανθρώπους το χρόνο σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ταλαιπώρησε τους γιατρούς για δεκαετίες.

Το 2017, μια μεγάλης έκτασης προσπάθεια για την ανακάλυψη εμβολίου τελικώς έλαβε τέλος όταν βρέθηκε ότι χειροτέρευε τα συμπτώματα της ασθένειας. «Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη εμβολίου, έχουμε να κάνουμε με βιολογικά συστήματα, δεν έχουμε να κάνουμε με μηχανικά συστήματα. Πραγματικά εξαρτάται από το κατά πόσον και πώς αντιδρά ο οργανισμός».

Ήδη, για τη νόσο Covid- 19 πραγματοποιούνται δοκιμές σε ανθρώπους στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για εμβόλιο για τον κορωνοϊό που κατασκευάστηκε από τον ιό ενός χιμπατζή, και επίσης στις ΗΠΑ, δοκιμάζεται ένα εμβόλιο που κατασκευάστηκε από την Moderna. Ωστόσο, πρόκειται για διαδικασίες δοκιμών – όχι κατασκευής. Το δύσκολο είναι να αποδειχθεί ότι δουλεύει και είναι ασφαλές ένα εμβόλιο.

Σχέδιο Β

Εάν δεν βρεθεί εμβόλιο για τον Covid-19, ο ιός μπορεί να μείνει ανάμεσά μας για πολλά χρόνια. Όμως η απάντηση στον HIV/AIDS συνεχίζει να παρέχει ένα πλαίσιο για το πώς μπορούμε να ζούμε με την ασθένεια. Σήμερα δοκιμάζονται μια σειρά θεραπείες για τον Covid-19, καθώς οι επιστήμονες κυνηγούν ένα «Plan B» παράλληλα με τις συνεχιζόμενες έρευνες και δοκιμές για το εμβόλιο.

Οι επιστήμονες εργάζονται σε δοκιμές με ένα φάρμακο για τον Έμπολα, ενώ οι θεραπείες πλάσματος επίσης βρίσκονται υπό εξέταση. Η χλωροκίνη παρά τις αρχικές προβλέψεις, φάνηκε να μην αποδίδει με πολύ άρρωστους ασθενείς.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, θα υπάρξουν «μέσα σε εβδομάδες» οι αποδείξεις εάν τα φάρμακα που δοκιμάζονται σε όλον τον κόσμο θα έχουν αποτέλεσμα. Οποιοδήποτε φάρμακο παρέχει τη δυνατότητα έστω της ελάχιστης μείωσης παραμονής ενός ασθενή στην εντατική θα είναι σημαντικό, όπως επίσης και ένα φάρμακο που θα παρεμποδίζει την εξάπλωση του ιού στην κοινωνία. Γιατί έτσι θα είναι πιο εύκολος ο χειρισμός της πανδημίας. Εάν δεν βρεθεί το εμβόλιο, ο ιός θα είναι ανάμεσά μας για χρόνια στο μέλλον.

protothema.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos