Τρομοκρατικό χτύπημα στο Αφγανιστάν: Εκρηξη στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, επίθεση καμικάζι -13 νεκροί, ανάμεσα τους και παιδιά

26 Αυγούστου 2021 17:46

Έκρηξη στις πύλες του αεροδρομίου της Καμπούλ σημειώθηκε λίγο πριν τις 17.00 (ώρα Ελλάδας), λίγες ώρες αφότου δυτικές μυστικές υπηρεσίες προειδοποίησαν για την πιθανότητα τρομοκρατικής επίθεσης στο Αφγανιστάν.

Τουλάχιστον 13 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ήταν και παιδιά σκοτώθηκαν ενώ πολλοί φρουροί των Ταλιμπάν τραυματίστηκαν από την έκρηξη που έξω από το αεροδρόμιο της Καμπουλ, σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στους Ταλιμπάν.

Νωρίτερα, το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, έκανε λόγο για 11 νεκρούς και τουλάχιστον 15 τραυματίες, μεταξύ των οποίων είναι και πολλοί ξένοι.

Την έκρηξη επιβεβαίωσε από το πρώτο λεπτό το Πεντάγωνο, με τον εκπρόσωπο Τύπου Τζον Κίρμπι να μιλά για περιστατικό στην πύλη Άμπεϊ στο διεθνές αεροδρόμιο, η οποία συνοδεύτηκε από πυροβολισμούς.

 Βρετανικές πηγές σημείωναν ωστόσο πως δεν πιστεύουν πως υπάρχουν στρατιωτικές απώλειες από την έκρηξη, την οποία εντοπίζουν κοντά στο ξενοδοχείο Μπάρον. Δεν αναφέρεται ωστόσο τίποτα για απώλειες πολιτών.

 Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν φαίνεται πως έχει ήδη ενημερωθεί για το περιστατικό, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο επίσημες πηγές του Λευκού Οίκου.

Πληροφορίες για δύο εκρήξεις στην Καμπούλ
Καθώς οι πληροφορίες για το περιστατικό είναι ακόμη συγκεχυμένες, φαίνεται πως οι εκρήξεις στην πύλη του αεροδρομίου είναι δύο όπως μεταδίδει το τουρκικό υπουργείο άμυνας.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρέσβης στο Αφγανιστάν, Νταβίντ Μαρτινόν, προειδοποίησε για πιθανή νέα έκρηξη. «Σε όλους τους φίλους μας Αφγανούς: αν βρίσκετε κοντά στις πύλες του αεροδρομίου απομακρυνθείτε αμέσως και βρείτε καταφύγιο. Μια δεύτερη έκρηξη είναι πιθανή» έγραψε.

 CNN: Βομβιστής αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το CNN, φαίνεται πως πρόκειται για επίθεση καμικάζι, ζωσμένοι με εκρηκτικά. Στην πύλη ήταν συγκεντρωμένο πλήθος Αφγανών πολιτών που προσπαθούσαν να εισέλθουν στο αεροδρόμιο για να αποχωρήσουν.

Παράλληλα το αμερικανικό δίκτυο κάνει λόγο για τραυματίες μεταξύ Αφγανών πολιτών, αλλά δεν είναι γνωστό αν μεταξύ των των τραυματιών συγκαταλέγονται και Αμερικανοί. Η κατάσταση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

 Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε λίγο αργότερα πως πιθανώς δύο ή τρία μέλη των αμερικανικών υπηρεσιών συγκαταλέγονται μεταξύ των τραυματιών. Αντίστοιχα, φαίνεται πως δεκάδες Βρετανοί πολίτες ανέμεναν στην ουρά στην πύλη προκειμένου να ταξιδέψουν πίσω στη χώρα τους.

Αρκετοί Βρετανοί πολίτες στο σημείο
Οδηγός ταξί από το Λονδίνο, ο οποίος βρισκόταν στην πύλη Άμπεϊ δηλώνει στον Guardian πως προσπαθούσαν από χθες το βράδυ να εισέλθουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και παρότι διέθετε βρετανικό διαβατήριο δεν μπορούσε να προχωρήσει.

«Ήμουν εκεί με τη γυναίκα και τα παιδιά μου και αποφασίσαμε να γυρίσουμε σπίτι. Υπήρχαν χιλιάδες άνθρωποι στην πύλη. Ορισμένοι από αυτούς αποχωρούσαν (από την ουρά), οι περισσότεροι όμως παρέμεναν. Υπήρχαν και άλλοι με βρετανικά διαβατήρια στο χέρι στην ουρά και άνθρωποι που εργάζονταν στο ΝΑΤΟ ή για τις βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις» δήλωσε.

Πυρά εναντίον ιταλικού μεταγωγικού
Νωρίτερα, πυρά εκτοξεύθηκαν εναντίον ιταλικού μεταγωγικού αεροσκάφους σήμερα καθώς έφευγε από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, δήλωσε πηγή του υπουργείου Άμυνας της Ιταλίας. Το αεροπλάνο δεν υπέστη ζημιές κατά το συμβάν, πρόσθεσε η πηγή.

ΚΟΣΜΟΣ  26/08/2021  10:34
Βρετανός υπουργός: Υπάρχει πληροφορία για επίθεση αυτοκτονίας από το ΙΚ στο αεροδρόμιο της Καμπούλ
ΚΟΣΜΟΣ  26/08/2021  16:51
Επίθεση σε αεροσκάφος στο Αφγανιστάν: Πυρά εναντίον ιταλικού μεταγωγικού καθώς έφευγε από τη Καμπούλ
Ιταλός δημοσιογράφος που επέβαινε στην πτήση δήλωσε στο Sky 24 TG πως το αεροσκάφος μετέφερε σχεδόν 100 Αφγανούς πολίτες όταν δέχθηκε πυρά μερικά λεπτά μετά την απογείωσή του.

Οι ιταλικές υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμούν ότι τα πυρά δεν είχαν στόχο το ιταλικό αεροσκάφος στην Καμπούλ αλλά μάλλον στόχος ήταν να διαλυθεί το πλήθος κοντά στο αεροδρόμιο, δήλωσε κυβερνητική πηγή.

Προειδοποιήσεις για τρομοκρατικό χτύπημα στην Καμπούλ
Υπάρχουν «πάρα πολύ αξιόπιστες» πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες ότι ένοπλοι σχεδιάζουν επίθεση με στόχο τους συγκεντρωμένους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ που προσπαθούν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν, δήλωσε νωρίτερα σήμερα, ο Βρετανός υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Τζέιμς Χίπι.

 Αργά χθες, Τετάρτη, το βράδυ το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας συμβούλευσε τους πολίτες να μην μεταβαίνουν στο Διεθνές Αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι του Αφγανιστάν, όπου χιλιάδες άνθρωποι περιμένουν για να επιβιβαστούν σε μια πτήση που θα τους μεταφέρει εκτός της χώρας ενόψει της καταληκτικής ημερομηνίας της 31ης Αυγούστου για την ολοκληρωτική αποχώρηση των αμερικανικών και συμμαχικών στρατευμάτων από τη χώρα.

Ο Χίπι επιβεβαίωσε ότι οι πληροφορίες για πιθανή επίθεση αυτοκτονίας από μέλη του Ισλαμικού Κράτους έχουν γίνει «πολύ πιο αξιόπιστες».

 «Υπάρχει τώρα πολύ, πάρα πολύ αξιόπιστη πληροφόρηση για επικείμενη επίθεση και γι' αυτό άλλαξε χθες το βράδυ η σύσταση του Φόρεϊν Όφις, ότι οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να έρχονται στο Αεροδρόμιο της Καμπούλ, θα πρέπει να μεταβούν σε ένα ασφαλές μέρος και να αναμένουν περισσότερες οδηγίες», δήλωσε ο υπουργός στο ραδιόφωνο του BBC.

«Νομίζω ότι υπάρχει διάθεση ανάμεσα σε πολλούς που περιμένουν στη σειρά να διακινδυνεύσουν, αλλά η πληροφορία γι' αυτή την απειλή είναι πράγματι πολύ αξιόπιστη. Πραγματικά επίκειται», είπε.

 Ο υπουργός είπε ότι οι δυτικές χώρες βασίζονται στους Ταλιμπάν για την ασφάλεια εκτός του αεροδρομίου και ότι, παρά τις προειδοποιήσεις, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που παραμένει εκεί.

«Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι η απειλή είναι σοβαρή. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προστατεύσουμε όσους βρίσκονται εκεί. Υπάρχει κάθε πιθανότητα, καθώς έρχονται νέες πληροφορίες, να μπορέσουμε να αλλάξουμε την οδηγία και να διεκπεραιώσουμε εκ νέου τις ροές των ανθρώπων, αλλά δεν υπάρχει καμία εγγύηση γι' αυτό».

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos