«Λατρεύω τη δουλειά μου»: Η συγκινητική φωτογραφία που ανήρτησε Αμερικανίδα πεζοναύτης λίγο πριν σκοτωθεί στο μακελειό της Καμπούλ

30 Αυγούστου 2021 12:08

Είναι η τελευταία φωτογραφία που ανήρτησε η λοχίας των πεζοναυτών από το Ρόουζβιλ της Καλιφόρνια στον λογαριασμό της στο Instagram λίγες μέρες πριν το μακελειό από την επίθεση του καμικάζι του ISIS στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Οκτώ μέρες αφότου η Τζι πρόσθεσε στη συνοδευτική λεζάντα: «Λατρεύω τη δουλειά μου»…

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας έδωσε προ ημερών στη δημοσιότητα τα ονόματα των στρατιωτών που σκοτώθηκαν στην έκρηξη – ανάμεσά τους κι η 23χρονη πεζοναύτης καθώς και δεκάδες Αφγανοί άμαχοι.

Η πεζοναύτης που βρήκε το χρόνο μέσα στο χάος να δείξει λίγη ανθρωπιά
Πάνω από 120.000 χρήστες του Instagram έκαναν like στη φωτογραφία, κάποιοι επειδή γνώριζαν την πεζοναύτη, άλλοι επειδή άγγιξε μια ευαίσθητη χορδή τους το συγκινητικό στιγμιότυπο, που απαθανατίζει από τη μία την οδύνη των παιδιών στο Αφγανιστάν αυτή την κρίσιμη περίοδο, τον τρόμο από την απώλεια της ελπίδας για το μέλλον, αλλά και την ανθρωπιά μέσα στο χάος. «Δείχνει πώς ακόμη και μέσα στον πανικό και την σύγχυση βρήκαν πολλοί το χρόνο να παρηγορήσουν και να ενθαρρύνουν τις οικογένειες στο αεροδρόμιο», σχολιάζουν οι New York Times. Κι αυτή ήταν μια από τις αποστολές της Νικό Τζι. Η πεζοναύτης εστάλη στο αεροδρόμιο για να συνδράμει στην επιχείρηση εκκένωσης, να βοηθήσει γυναίκες και παιδιά που κατάφεραν να περάσουν τις πύλες του για να επιβιβαστούν σε κάποιο από τα αεροπλάνα της προσφυγιάς.

 Η λοχίας των πεζοναυτών Νικόλ Τζι και άλλη μία συνάδελφός της με Αφγανόπουλα στις αγκαλιές τους / Φωτογραφία: AP Photo
Άγνωστο παραμένει τι απέγινε το μωρό στη φωτογραφία, αν ήταν κάπου εκεί κοντά η μητέρα ή ο πατέρας του, αν ήταν ένα από τα παιδιά που πέταξαν απεγνωσμένοι Αφγανοί πάνω από το φράκτη του αεροδρομίου στα χέρια των Αμερικανών στρατιωτών.

 Μια «πρωτοπόρος» στο σώμα των πεζοναυτών
Η Νικόλ Τζι πίστευε στη σημασία της δουλειά της, είπε ο κουνιάδος της, Γκέιμπριελ Φουόκο στους New York times. «Όταν αναλάμβανε κάτι, το έφερνε σε πέρας». Ουδέποτε την τρόμαξε η ιδέα ότι εργαζόταν στις ένοπλες δυνάμεις, όπου κυριαρχούν οι άνδρες. «Υπό μία έννοια ήταν μια πρωτοπόρος», τόνισε.

 Η λοχίας των πεζοναυτών, Νικόλ Τζι, με συναδέλφους της σε αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος / Φωτογραφία αρχείου: AP Photo
Στην αρχή του πολέμου του Αφγανιστάν πριν από 20 χρόνια δεν επιτρεπόταν σε γυναίκες – μέλη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων να αναλαμβάνουν υπηρεσία στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, λέει η αντισυνταγματάρχης ε.α. Κέιτ Τζερμάνο, αλλά σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Στο σώμα των Πεζοναυτών το 9% είναι γυναίκες κι ολοένα και περισσότερες αποστέλλονται κάθε χρόνο στα διάφορα πολεμικά μέτωπα.

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos