233 επιστημονικά περιοδικά προειδοποιούν: Ο πλανήτης δεν μπορεί να περιμένει το τέλος της πανδημίας

06 Σεπτεμβρίου 2021 15:50

Περισσότερα από 230 επιστημονικά περιοδικά καλούν τους παγκόσμιους ηγέτες να λάβουν έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της «καταστροφικής βλάβης στην υγεία» από την κλιματική αλλαγή και να μην αναβάλουν τη λήψη των μέτρων μέχρι το τέλος της πανδημίας.

Με κοινό τους άρθρο, που δημοσιεύεται σήμερα, τονίζουν ότι ενώ οι πρόσφατοι στόχοι για τη μείωση των εκπομπών και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας είναι ευπρόσδεκτοι, δεν είναι αρκετοί και πρέπει να ακολουθούνται και από αξιόπιστα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα σχέδια.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε ταυτόχρονα στις 6 Σεπτεμβρίου σε 233 διεθνείς τίτλους, όπως τα The BMJ, the Lancet, New England Journal of Medicine, East African Medical Journal, Chinese Science Bulletin, National Medical Journal of India και Medical Journal of Australia.

«Ως επαγγελματίες υγείας, πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε τη μετάβαση σε έναν βιώσιμο, πιο δίκαιο, ανθεκτικό και υγιή κόσμο», αναφέρει το άρθρο. «Εμείς, ως συντάκτες περιοδικών υγείας, καλούμε τις κυβερνήσεις και άλλους ηγέτες να δράσουν, σηματοδοτώντας το 2021 ως το έτος που ο κόσμος τελικά αλλάζει πορεία».

Το άρθρο δημοσιεύεται πριν από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, μία από τις τελευταίες διεθνείς συναντήσεις που πραγματοποιούνται πριν από τη διάσκεψη COP26 για το κλίμα στη Γλασκώβη τον Νοέμβριο. Η προσπάθεια συντονίστηκε από τη Βρετανική Συμμαχία Υγείας για την Κλιματική Αλλαγή, έναν συνασπισμό κορυφαίων βρετανικών φορέων υγείας.

Η Φιόνα Γκόντλι, αρχισυντάκτρια του The BMJ που συνεργάστηκε για τη σύνταξη του άρθρου, δήλωσε: «Οι επαγγελματίες υγείας ήταν στην πρώτη γραμμή της κρίσης του covid-19 και ενωμένοι όλοι μαζί προειδοποιούν ότι αν επιτρέψουμε την αύξηση της θερμοκρασίας πάνω από 1,5° C και τη συνέχιση της καταστροφής της φύσης, θα έρθει η επόμενη, πολύ πιο θανατηφόρα κρίση».

Οι επιπτώσεις από την άνοδο της θερμοκρασίας

Με την άνοδο της θερμοκρασίας της Γης κατά 1,1 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή οι επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων είναι ήδη σημαντικές.

«Η άνοδος της θερμοκρασίας προκάλεσε αύξηση των περιστατικών αφυδάτωσης και των προβλημάτων στα νεφρά, των καρκίνων του δέρματος, των τροπικών ασθενειών, των ψυχολογικών προβλημάτων, των επιπλοκών στην εγκυμοσύνη, των αλλεργιών, της θνητότητας και της νοσηρότητας των καρδιαγγειακών και πνευμονολογικών προβλημάτων», υπογραμμίζουν στο κοινό κεντρικό τους άρθρο τα επιστημονικά περιοδικά.

Παράλληλα επισημαίνουν ότι η μείωση της γεωργικής παραγωγής εμπόδισε τις προσπάθειες αντιμετώπισης του υποσιτισμού.

Εξάλλου εξηγούν ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, οι οποίες επηρεάζουν περισσότερο τους πιο ευάλωτους (μειονότητες, παιδιά, πιο φτωχές κοινότητες), έχουν μόλις αρχίσει να διαφαίνονται.

Αν η άνοδος της θερμοκρασίας της Γης φτάσει τον 1,5 βαθμό Κελσίου, κάτι που αναμένεται ως το 2030 σύμφωνα με έκθεση των ειδικών της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο, και συνεχιστεί η απώλεια της βιοποικιλότητας, «κινδυνεύουν να προκληθούν καταστροφικές και μη αναστρέψιμες βλάβες στην υγεία» των ανθρώπων.

@AP Photo/Thanassis Stavrakis

«Δεν υπάρχει ακόμα εμβόλιο για την κλιματική κρίση»

«Παρά τη λογική ανησυχία για την covid-19, δεν μπορούμε να περιμένουμε να περάσει η πανδημία για να μειώσουμε γρήγορα» τις εκπομπές των αεριών του θερμοκηπίου, υπογραμμίζουν οι διευθυντές σύνταξης των επιστημονικών περιοδικών.

«Οι κίνδυνοι από την κλιματική αλλαγή μπορούν να ξεπεράσουν αυτούς οποιασδήποτε ασθένειας. Η πανδημία covid-19 θα τελειώσει, αλλά αυτό για το οποίο δεν υπάρχει ακόμη εμβόλιο είναι η κλιματική κρίση», σχολιάζει ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε ανακοίνωσή του, στην οποία σημειώνει ότι «κάθε μέτρο που λαμβάνεται για τον περιορισμό των αερίων του θερμοκηπίου και της υπερθέρμανσης του πλανήτη μάς φέρνει πιο κοντά σε ένα πιο υγιές και ασφαλές μέλλον».

Αναφερόμενα στα «πρωτόγνωρα» ποσά που δαπανήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας, τα επιστημονικά περιοδικά ζητούν να αυξηθεί κατά πολύ η χρηματοδότηση για την προστασία του πλανήτη.

«Μια καλύτερη ποιότητα αέρα από μόνη της μπορεί να βελτιώσει την υγεία, κάτι που θα αντισταθμίσει το παγκόσμιο κόστος από τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου», σημειώνουν οι συντάκτες του άρθρου.

Όμως, εκτός από χρήματά ζητούν «να αλλάξει θεμελιωδώς ο τρόπος που οι κοινωνίες και οι οικονομίες μας είναι οργανωμένες, όπως και ο τρόπος ζωής μας»: αναδιοργάνωση των μεταφορών, των πόλεων, της παραγωγής και της διανομής των τροφίμων, των χρηματοοικονομικών αγορών, των συστημάτων υγείας.

«Το 2021 πρέπει να είναι η χρονιά που ο πλανήτης μας θα αλλάξει πορεία: η υγεία μας εξαρτάται από αυτό», υπογραμμίζει η Φιόνα Γκόλντι, διευθύντρια σύνταξης του British Medical Journal.

ertnews.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos