Η Όμικρον επελαύνει, η Χριστουγεννιάτικη Ευρώπη «κατεβάζει ρολά»

22 Δεκεμβρίου 2021 20:43

Η Όμικρον επελαύνει, η Χριστουγεννιάτικη Ευρώπη «κατεβάζει ρολά».

Κρίσιμες είναι οι ώρες στη γηραιά ήπειρο καθώς μόλις τρεις μέρες μας χωρίζουν από τα τόσο πολυπόθητα Χριστούγεννα, κι όμως, η σκιά που ρίχνει η μετάλλαξη Όμικρον στο γιορτινό κλίμα είναι βαριά, τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται και η σύνεση επιβάλλει την ακύρωση μαζικών εορταστικών εκδηλώσεων.

Την ίδια στιγμή, δραματική είναι η έκκληση που απευθύνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προκρίνοντας τη ματαίωση εκδηλώσεων για να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές. Έτσι οι χώρες «κατεβάζουν ρολά» η μια μετά την άλλη κάνοντας τα φετινά Χριστούγεννα και τη λάμψη που τα συνοδεύουν να μοιάζουν άπιαστο όνειρο για τους περισσότερους

ΠΟΥ: Ακυρώστε τις εκδηλώσεις, προτιμότερο από το να ακυρώσουμε ζωές

Τον δραματικό τόνο που κυριαρχεί σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, έδωσε εξάλλου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος δια στόματος του επικεφαλής του, Τέντρος Άντανομ Γκεμπρεγέσους, προέτρεψε τις χώρες να ακυρώσουν events και ό,τι άλλο εορταστικό έχουν διοργανώσει.

«Το να ακυρώσεις μία εκδήλωση είναι καλύτερο από το να ακυρωθεί μία ζωή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ΠΟΥ, προσθέτοντας ότι «πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις», με τη μετάλλαξη Όμικρον να αναμένεται να κυριαρχήσει στην Ευρώπη μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.

Από τη μεριά του, ο επικεφαλής του τμήματος Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποίησε τις χώρες να προετοιμαστούν για μια «σημαντική αύξηση» κρουσμάτων κορωνοϊού. Η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται και, όπως επισήμανε, η παραλλαγή αυτή κυκλοφορεί κυρίως μεταξύ νεαρών ενηλίκων, ενώ έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον 38 από τις 53 χώρες που ανήκουν στο ευρωπαϊκό τμήμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

 «Βλέπουμε άλλη μια θύελλα να έρχεται. Μέσα σε μερικές εβδομάδες η Όμικρον θα επικρατήσει σε περισσότερες χώρες της περιοχής, ωθώντας τα ήδη πιεσμένα συστήματα Υγείας στο χείλος του γκρεμού», τόνισε.

«Ο τεράστιος όγκος των νέων λοιμώξεων θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες νοσηλείες και εκτεταμένη αναταραχή στα συστήματα υγείας και σε άλλες κρίσιμες υπηρεσίες», σημείωσε ο Κλούγκε, προτρέποντας τους πολίτες να εμβολιαστούν και να περιορίσουν τις κοινωνικές επαφές τους.

«Οι κυβερνήσεις και οι Αρχές πρέπει να προετοιμάσουν τα συστήματα ανταπόκρισης για μια σημαντική αύξηση», κατέληξε.

Μίνι lockdown στη Γερμανία
Χαρακτηριστικό -και το πιο πρόσφατο- είναι το παράδειγμα της Γερμανίας, καθώς υπό την πίεση της «Όμικρον», ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, ανακοίνωσε νέα σκληρά μέτρα στη χώρα, εν όψει των εορτών.

Μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε σημαντικούς περιορισμούς ακόμη και για εμβολιασμένους και ιαθέντες, αναστολή λειτουργίας των νυχτερινών κλαμπ, μεγάλες αθλητικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις χωρίς θεατές και ακύρωση των παραδοσιακών πρωτοχρονιάτικων πάρτι.

 «Ο κορωνοϊός δεν γνωρίζει από χριστουγεννιάτικη ανάπαυλα. Καταλαβαίνω πολύ καλά όσους δεν θέλουν πια να ακούν για τον κορονοϊό, για παραλλαγές και μεταλλάξεις, δεν μπορούμε όμως να κλείσουμε τα αυτιά και τα μάτια μας μπροστά σε αυτό που έρχεται. Δεν είναι ώρα για μεγάλα πρωτοχρονιάτικα πάρτι. Θα ήθελα να είχα πιο ευχάριστα νέα να σας πω πριν από τις ημέρες των εορτών» δήλωσε ο κ. Σολτς μετά τη διάσκεψη που είχε νωρίτερα σήμερα με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων, και τόνισε: «Δυστυχώς, τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται δραματική αύξηση των κρουσμάτων. Μας απειλεί ήδη τώρα το πέμπτο κύμα».

Ομοσπονδία και κρατίδια συμφώνησαν ότι από τις 28 Δεκεμβρίου επιτρέπεται η συνάθροιση έως και 10 ατόμων -ακόμη και αν πρόκειται για εμβολιασμένους και ιαθέντες-, ενώ δεν συνυπολογίζονται τα παιδιά κάτω των 14 ετών. Επιπλέον, οι ανεμβολίαστοι μπορούν να συναντώνται μόνο με δύο άτομα από άλλο νοικοκυριό. Τα νυχτερινά κλαμπ και οι ντισκοτέκ θα παραμείνουν κλειστά και οι μεγάλες αθλητικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, όπως οι ποδοσφαιρικοί αγώνες της Bundesliga, θα πραγματοποιούνται χωρίς θεατές.

Βρετανία: Η Σκωτία ακυρώνει εορτασμούς Πρωτοχρονιάς
Ο Μπόρις Τζόνσον διαβεβαίωσε ότι δεν θα επιβάλει νέους περιορισμούς στην Αγγλία πριν από τα Χριστούγεννα.

Ωστόσο, επισήμανε ότι η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη και η κυβέρνηση ενδέχεται να χρειαστεί να αναλάβει δράση μετά τις γιορτές.

 «Δεν πιστεύουμε σήμερα ότι υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις για να δικαιολογηθούν σκληρότερα μέτρα πριν από τα Χριστούγεννα», ανέφερε σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τη λήψη περαιτέρω μέτρων μετά τα Χριστούγεννα», πρόσθεσε. «Εξακολουθούμε να παρακολουθούμε πολύ στενά την παραλλαγή Όμικρον και αν η κατάσταση επιδεινωθεί θα είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε δράση, αν χρειαστεί».

Ωστόσο, η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, ανακοίνωσε ότι ακυρώνονται, εξαιτίας της Όμικρον, οι παραδοσιακοί, τριήμεροι εορτασμοί για την Πρωτοχρονιά.

Σύμφωνα με τη Στέρτζον, η Όμικρον «εξαπλώνεται πολύ γρήγορα σε όλη τη Σκωτία», όπου πλέον έχει γίνει η κυρίαρχη παραλλαγή. Κατά συνέπεια, «οι μεγάλοι εορτασμοί του Χογκμάνι (σ.σ. της Πρωτοχρονιάς), συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που θα γίνονταν εδώ στην πρωτεύουσα (σ.σ. το Εδιμβούργο), δεν θα γίνουν» είπε, μιλώντας στο τοπικό Κοινοβούλιο.

 Από την επομένη των Χριστουγέννων και για τρεις εβδομάδες στις υπαίθριες εκδηλώσεις θα επιτρέπεται να συγκεντρώνονται το πολύ 500 άτομα.

Σε κλειστό χώρο, οι θεατές θα μπορούν να είναι 100 όρθιοι ή 200 καθιστοί.

«Αυτό σημαίνει, φυσικά, ότι οι ποδοσφαιρικοί αγώνες θα γίνονται χωρίς θεατές για αυτές τις τρεις εβδομάδες», διευκρίνισε η Στέρτζον.

Το μέτρο δεν αφορά τις ιδιωτικές εκδηλώσεις, όπως τους γάμους, όμως η πρωθυπουργός προέτρεψε όλους τους πολίτες «να περιορίσουν όσο το δυνατόν τις εξόδους τους» κατά την περίοδο των γιορτών.

Στην Ουαλία, η τοπική κυβέρνηση θα επιβάλει πρόστιμο σε όποιους δεν εφαρμόζουν την τηλεργασία. Οι παραβάτες εργαζόμενοι θα τιμωρούνται με πρόστιμο ύψους 60 λιρών (70 ευρώ) και οι εργοδότες με πρόστιμο από 1.000 έως 10.000 λίρες.

Πορτογαλία: Κλείνει μπαρ και νυχτερινά κέντρα, συστήνει τηλεργασία
Οι Αρχές της Πορτογαλίας αποφάσισαν σήμερα να κλείσουν τα νυχτερινά κέντρα και τα μπαρ και συνέστησαν τηλεργασία μετά τα Χριστούγεννα, λόγω Covid-19.

 Ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα ανακοίνωσε επίσης ότι ένα αρνητικό τεστ κορωνοϊού θα είναι υποχρεωτικό για τη διαμονή στα ξενοδοχεία της χώρας και δήλωσε ότι οι Αρχές θα περιορίσουν τις υπαίθριες συγκεντρώσεις σε 10 άτομα ανά ομάδα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Η Όμικρον κυριάρχησε στη Δανία -Τέλος η ψυχαγωγία
Την ίδια ώρα, μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα η μετάλλαξη Όμικρον επικρατεί πλέον στη Δανία, με τα νέα κρούσματα κορωνοϊού να ανέρχονται σε επίπεδα-ρεκόρ.

Η δανέζικη Αρχή Ελέγχου των Μεταδοτικών Νόσων (SSI) «θεωρεί ότι η 'Ομικρον είναι στο εξής η κυρίαρχη παραλλαγή και είναι σε αύξηση», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Μάγκνους Χένικε, στο Twitter. «Παρατηρούμε μια εξέλιξη της επιδημίας, με απόλυτο ρεκόρ μολύνσεων σήμερα», τόνισε.

Στη σκανδιναβική χώρα των 5,8 εκατομμυρίων κατοίκων, 13.558 νέα κρούσματα καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο, πρωτόγνωρος αριθμός στη χώρα. Περισσότερα από 500 κρούσματα είναι επαναμολύνσεις, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές.

 Η Δανία, από τις πιο προηγμένες χώρες παγκοσμίως στο θέμα της αλληλουχίας, είναι εδώ και μέρες μεταξύ των χωρών που εντοπίζουν τα περισσότερα κρούσματα της Όμικρον.

Απέναντι στην παραλλαγή και στα ημερήσια ρεκόρ του αριθμού κρουσμάτων, η βόρεια χώρα επιτάχυνε την εκστρατεία εμβολιασμού, επιβάλλοντας πιο περιοριστικά μέτρα, κλείνοντας την πολιτιστική ζωή και πολλούς χώρους ψυχαγωγίας για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες.

Νέα μέτρα και στο Βέλγιο -Σήμερα η συνεδρίαση
Σήμερα συνεδριάζει η αρμόδια επιτροπή στο Βέλγιο, εξετάζοντας επιπλέον μέτρα εξαιτίας της εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον.

Όπως αναφέρουν βελγικά μέσα ενημέρωσης, στο τραπέζι βρίσκονται οι εξής προτάσεις:

Η εστίαση να κλείνει στις 20.00, αντί στις 23.00
Επιστροφή στη «φούσκα» και τον συγκεκριμένο αριθμό ανά προσκεκλημένων ανά νοικοκυριό
100% τηλεργασία
Ακύρωση όλων των εκδηλώσεων άνω των 200 ατόμων
Κλείσιμο της εστίασης εάν επιδεινωθεί η κατάσταση σε σχέση με την παραλλαγή Όμικρον
Κλείσιμο μη αναγκαίων επιχειρήσεων και επαγγελμάτων που έχουν επαφή με το κοινό
Αγορές με μέγιστο αριθμό πελατών ανά κατάστημα
Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία που αφορούν στα κρούσματα που καταγράφονται στο Βέλγιο παρουσιάζουν μείωση σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα.

Ειδικότερα, ο ημερήσιος μέσος αριθμός κρουσμάτων φτάνει τα 8.365, μεταξύ 11ης και 17ης Δεκεμβρίου, μειωμένος κατά 35%, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

 Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ανέρχονται στις 190 την ημέρα κατά μέσο όρο, παρουσιάζοντας μείωση 30% την περίοδο 14-20 Δεκεμβρίου.

Η Σουηδία αυστηροποιεί τους κανόνες
Την επιβολή αυστηρότερων κανόνων όσον αφορά στις κοινωνικές αποστάσεις για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης Όμικρον ανακοίνωσε και η Σουηδία. Μάλιστα, μεταξύ των μέτρων είναι η ισχυρή σύσταση για τηλεργασία σε όλους τους υπαλλήλους, εάν είναι εφικτό, καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού αυξάνεται διαρκώς.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση της Σουηδίας, θα εξυπηρετούνται μόνον οι καθήμενοι πελάτες σε μπαρ και εστιατόρια, καθώς και σε μεγαλύτερες δημόσιες εκδηλώσεις.

«Πρέπει να αναλάβουμε από κοινού την ευθύνη και πρέπει να προσαρμοστούμε στη νέα πραγματικότητα», δήλωσε η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον σε συνέντευξη Τύπου.

«Καταλαβαίνω ότι πολλοί έχουν κουραστεί από όλο αυτό -το ίδιο κι εγώ-, αλλά τώρα έχουμε μια νέα παραλλαγή του ιού, που σημαίνει ότι βρισκόμαστε σε μια νέα κατάσταση», πρόσθεσε.

 Αυξάνονται τα κρούσματα της Όμικρον στη Γαλλία
Στο Παρίσι «περισσότερα από ένα κρούσμα κορωνοϊού στα τρία φαίνεται πως συνδέονται με τη μετάλλαξη Όμικρον». Αυτό δήλωσε ο Γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γκαμπριέλ Ατάλ. Μολονότι αντιπροσώπευε «10% των μολύνσεων αυτό το Σαββατοκύριακο, σήμερα βρισκόμαστε πιθανόν πέρα απ' αυτό και πολύ πέρα σε ορισμένες περιφέρειες, κυρίως στην Ιλ-ντε-Φρανς, ιδιαίτερα στο Παρίσι», δήλωσε ο Ατάλ.

Η επίπτωση της Covid-19 κάνει «και πάλι ρεκόρ» στη Γαλλία, με 537 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, διευκρίνισε.

Μολονότι η κυβέρνηση προέβλεπε αρχικά να επικυρώσει το νομοσχέδιο για το εμβολιαστικό πιστοποιητικό στις 5 Ιανουαρίου, ώστε να «υιοθετηθεί οριστικά πριν από το τέλος Ιανουαρίου», «ένα έκτακτο υπουργικό συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, στο οποίο θα παρουσιαστεί το σχέδιο νόμου», ανακοίνωσε εξάλλου ο εκπρόσωπος.

Ρεκόρ κρουσμάτων στην Ισπανία λόγω της μετάλλαξης
Η Ισπανία κατέγραψε ρεκόρ κρουσμάτων της Covid-19, με 49.823 μολύνσεις μέσα σε 24 ώρες, ενώ η μετάλλαξη Όμικρον ευθύνεται για σχεδόν τις μισές από αυτές.

 Κατά τις τελευταίες 14 ημέρες καταγράφονταν κατά μέσο όρο 695 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Το διάστημα 6-12 Δεκεμβρίου το 47% των νέων κρουσμάτων οφειλόταν στην Όμικρον.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας στην Ιταλία
Στην Ιταλία, ο μικροβιολόγος Αντρέα Κρισάντι υποστήριξε ότι θα πρέπει να αποφασιστεί η υποχρεωτική χρήση μάσκας Ffp2 σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς (τα οποία είναι συχνά γεμάτα), στα θέατρα και στους κινηματογράφους. «Η μάσκα αυτή εμποδίζει τη μετάδοση του ιού στο 98% των περιπτώσεων», εξήγησε.

Παράλληλα, από το Μιλάνο, ο Μάσιμο Γκάλι -επί σειρά ετών υπεύθυνος μολυσματικών ασθενειών του Νοσοκομείου Σάκο- προτείνει την παράταση των σχολικών διακοπών και για κάποιες ημέρες μετά το τέλος των γιορτών. Θεωρεί ότι με την κίνηση αυτή θα μπορούσαν να περιοριστούν οι μετακινήσεις των πολιτών και, κατά συνέπεια, η μετάδοση του ιού.

Ρωσία: Σαράντα ένα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον
Στη Ρωσία έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα 41 κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον. Την ανακοίνωση έκανε η επικεφαλής της ρωσικής ρυθμιστικής αρχής προστασίας της υγείας του καταναλωτή Rospotrebnadzor, Άννα Ποπόβα, προσθέτοντας ότι όλοι οι νοσήσαντες νοσηλεύονται σε νοσοκομεία.

 «Η κατάσταση όλων των ασθενών είναι σταθερή, επιπλέον επειδή οι περισσότεροι έχουν ανοσία», διευκρίνισε η Ποπόβα.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos