Πρωτόγνωρο κύμα καύσωνα στην Ανταρκτική και τον Βόρειο Πόλο

22 Μαρτίου 2022 17:32

Στην Ανταρκτική σημειώθηκε ένα άνευ προηγουμένου κύμα καύσωνα αυτό το Σαββατοκύριακο, φτάνοντας σε ορισμένα σημεία τους -10 βαθμούς, σε μια εποχή του χρόνου που θα έπρεπε να ήταν -50 Κελσίου. Και στην περιοχή του Βόρειου Πόλου οι θερμοκρασίες ήταν 30 βαθμούς Κελσίου πάνω από το κανονικό λίγες μέρες πριν.

Στην Ανταρκτική αρχίζει το φθινόπωρο, η μέρα μικραίνει και θα έπρεπε να κάνει πολύ κρύο, αλλά για λίγες μέρες έκανε εξαιρετικά ζέστη για τα εκεί δεδομένα. Στο ρωσικό ερευνητικό σταθμό Vostok, όπου τα υψηλά της περιόδου θα έπρεπε να είναι -53 βαθμούς Κελσίου, ήταν -17,7 βαθμούς Κελσίου την Παρασκευή. Το Vostok είναι το μέρος στον κόσμο όπου καταγράφηκε η χαμηλότερη θερμοκρασία: -89,2 βαθμούς Κελσίου, το 1983.

Η ασυνήθιστη ζέστη έπληξε το ανατολικό τμήμα της τεράστιας παγωμένης ηπείρου. Στον γαλλοϊταλικό ερευνητικό σταθμό Concordia ήταν -12,2 βαθμούς Κελσίου, ενώ ο μέσος όρος για τον Μάρτιο είναι -49 βαθμούς Κελσίου.

Υπήρχαν επίσης μέρη στην Ανταρκτική όπου καταγράφηκαν θετικές θερμοκρασίες και έβρεχε, σε μια εποχή του χρόνου που θα έπρεπε να είχε σοβαρό κρύο -35 -25 βαθμούς Κελσίου. Σε ορισμένα μέρη αυτές οι ακραίες θερμοκρασίες διατηρήθηκαν για τρεις ημέρες, και οι κλιματολόγοι είπαν ότι αυτό είναι αδύνατο για τα πιο κρύα μέρη στον κόσμο.

Αν και μιλάμε για χαμηλές θερμοκρασίες σε σχέση με τις δικές μας, τα άκρα της Ανταρκτικής έφερε ένας τεράστιος «θόλος θερμότητας» που ήταν τοποθετημένος σε σημαντικό μέρος της ηπείρου και δεν άφηνε την υγρασία να διαφύγει.

Και στις άλλες τεράστιες ψυχρές περιοχές του πλανήτη, στα βόρεια, οι θερμοκρασίες ήταν την Τετάρτη και την Πέμπτη πάνω από 30 βαθμούς υψηλότερες από τον μέσο όρο, επομένως υπήρχαν θετικές θερμοκρασίες στην περιοχή του Βόρειου Πόλου.

Αντίστοιχα αν το φαινόμενο καταγραφόταν στα Βαλκάνια αυτό το χειμώνα θα έπρεπε να έχουμε θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς C.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos