Κορωνοϊός - Κίνα: Σε lockdown τουλάχιστον 27 πόλεις - Επηρεάζονται έως και 165.000.000 άνθρωποι

28 Απριλίου 2022 22:11

Συναγερμός έχει σημάνει στο Πεκίνο με μαζικά τεστ, κλείσιμο σχολείων και στοχευμένα «λουκέτα» σε συγκροτήματα κατοικιών - Φόβοι για απαγορεύσεις τύπου Σανγκάης

Πολύ σκληρά μέτρα για τον περιορισμό των κρουσμάτων κορωνοϊού έχει επιβάλλει η Κίνα στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της, το Πεκίνο και τη Σανγκάη, οι οποίες και τροφοδοτούν ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας της, κι εν μέσω αμφισβητήσεων για τη στρατηγική που ακολουθεί στην αντιμετώπιση της Covid-19.
Η Σανγκάη βρίσκεται στο επίκεντρο του τελευταίου κύματος, με πάνω από 10.000 νέα κρούσματα να αναφέρονται την ημέρα. Οι αρχές αντέδρασαν με την επιβολή lockdown εβδομάδων σε όλη την πόλη, περιορίζοντας τους περίπου 25 εκατομμύρια κατοίκους της άλλοτε πολυσύχναστης πόλης στα σπίτια ή στις γειτονιές τους.
Την ίδια ώρα, μέτρα επιβάλλονται και στο Πεκίνο. Ειδικότερα, οι αρμόδιες αρχές ξεκίνησαν μαζικά τεστ, έβαλαν «λουκέτο» σε σχολεία και προχώρησαν σε στοχευμένα lockdown σε ορισμένα κτήρια κατοικιών. Στόχος είναι ο περιορισμός των μολύνσεων. Ωστόσο, τα μέτρα πυροδοτούν φόβους για ένα ευρύτερο και πιο σκληρό lockdown, παρόμοιο με αυτό της Σανγκάης.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η Κίνα έχει υιοθετήσει μια αυστηρή στρατηγική μηδενικής Covid-19 μέσω lockdown, μαζικών τεστ, καραντίνας και κλεισίματος συνόρων. Ωστόσο, η εξαιρετικά μολυσματική μετάλλαξη Omicron έχει θέσει παγκοσμίως σε αμφισβήτηση τη βιωσιμότητα αυτής της στρατηγικής, αφού ο ιός εξαπλώνεται σε διάφορες πόλεις και επαρχίες ταχύτερα απ’ ότι μπορεί να δράσει η κυβέρνηση.
Ήδη, οι αρχές έχουν επιβάλλει πλήρες ή μερικό lockdown σε τουλάχιστον 27 πόλεις, με τους περιορισμούς, σύμφωνα με τον υπολογισμό του CNN να επηρεάζουν έως και 165 εκατομμύρια ανθρώπους.

{https://www.youtube.com/watch?v=px-nZd3r44Q&t=1s}

Πού υπάρχουν lockdown και περιορισμοί
 
Στην Κίνα τα κρούσματα άρχισαν να αυξάνονται τον Μάρτιο και σύντομα η χώρα οδηγήθηκε στη μεγαλύτερη έξαρση από την έναρξη της πανδημίας στην Ουχάν, στις αρχές του 2020. Η βορειοανατολική επαρχία Τζιλίν επλήγη έντονα στην αρχή του νέου κύματος.

Οι αρχές έθεσαν την επαρχιακή πρωτεύουσα Τσανγκτσούνκ, που θεωρείται βιομηχανικός κόμβος, κάτω από σκληρό lockdown στις 11 Μαρτίου, ενώ η κοντινή πόλη Τζιλίν πήρε σειρά στις 21 Μαρτίου.

Σήμερα οι αρχές των δύο περιοχών, που έχουν πληθυσμό πάνω από 13,5 εκατομμύρια κατοίκους ανακοίνωσαν ότι σύντομα θα αρχίσουν σταδιακά να άρουν τα μέτρα. Μέχρι στιγμής, ασαφές παραμένει τι θα συμβεί και υπό ποιες συνθήκες οι κάτοικοι θα μπορέσουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Οι αρχές επέβαλαν περιορισμούς σε διάφορες άλλες πόλεις, όπως το μεγάλο οικονομικό κέντρο της Σενζέν. Η Σανγκάη, όπου έχουν εντοπιστεί πάνω από μισό εκατομμύρια κρούσματα από την 1η Μαρτίου προχώρησε σε σκληρό lockdown στα τέλη Μαρτίου που ανανεώθηκε μέχρι το τέλος του μήνα. Κάποιες γειτονιές σιγά σιγά μπορούν να αφήνουν πίσω τους περιορισμούς, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχουν μηδενικά κρούσματα για δύο εβδομάδες. Ωστόσο, οι αρχές έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα προχωρήσουν εκ νέου σε σκληρά μέτρα, εάν εντοπιστεί ακόμη κι ένα κρούσμα τοπικά.

Στο Πεκίνο, μία μαζική εκστρατεία διαγνωστικών ελέγχων κάλυψε περίπου 20 εκατομμύρια κατοίκους, περίπου το 90% του πληθυσμού της πόλης, ενώ άλλος ένας γύρος εξετάσεων προγραμματίζεται για το διάστημα 27-30 Απριλίου.

Στοχευμένα lockdown επιβλήθηκαν σε περιοχές της Τσαογιάνγκ, όπου μπήκε απαγορευτικό στους κατοίκους 13 κτηρίων. Οι ένοικοι δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τα διαμερίσματά τους, ενώ κάτοικοι άλλων 33 κτηρίων δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τα κτήρια των κατοικιών τους.

Στο Πεκίνο πολλά σχολεία δημοφιλών περιοχών έκλεισαν, ενώ μεγάλα νοσοκομεία ανακοίνωσαν ότι έχουν βάλει λουκέτο. Επίσης, αυξάνονται οι χώροι ψυχαγωγίας, όπως οι κινηματογράφοι, πήραν την εντολή να κλείσουν. Μέτρα έχουν επιβληθεί στο Χανγκτζού των 12,2 εκατομμυρίων κατοίκων, το Σουτζχού, των 12,7 εκατομμυρίων κατοίκων και το Χαρμπίν, των 9,5 εκατομμυρίων κατοίκων.

shangai1


Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos