Προς εκτόνωση η επισιτιστική κρίση; Υπογράφεται σήμερα η συμφωνία Ρωσίας–Ουκρανίας για την εξαγωγή σιτηρών

22 Ιουλίου 2022 11:54

Το απόγευμα πέφτουν οι υπογραφές στην Κωνσταντινούπολη στη συμφωνία Ρωσίας - Ουκρανίας για την απελευθέρωση των εξαγωγών σιτηρών από ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, όπως ανέφερε η τουρκική προεδρία.

Είχαν προηγηθεί πολλοί γύροι διαπραγματεύσεων στην Τουρκία με τη μεσολάβηση της Άγκυρας και του ΟΗΕ μετά από μήνες διεθνούς επισιτιστικής κρίσης που προκάλεσε η ρωσική εισβολή και μπλοκάρισμα φορτίων ουκρανικών σιτηρών από τη Ρωσία, που χρειάζονται απεγνωσμένα χώρες ειδικά στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Ουκρανία και Ρωσία, από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών και τροφίμων στον κόσμο, δεν επιβεβαίωσαν αμέσως την ανακοίνωση της Πέμπτης από το γραφείο της τουρκικής προεδρίας, αλλά ο Ουκρανός πρόεδρος Βολόντιμιρ Ζελένσκι άφησε σε μια ομιλία του αργά το βράδυ σε βίντεο να εννοηθεί ότι σύντομα θα μπορούσε να αρθεί ο αποκλεισμός των ουκρανικών λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα.

Γκουτέρες: Μεταβαίνει στην Κωνσταντινούπολη για να ξαναρχίσουν οι εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών
Παρόντες στην υπογραφή της συμφωνίας στις 16:30 τοπική ώρα κατά το Reuters για την εξαγωγή σιτηρών θα είναι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πολυτελές ανάκτορο Ντολμάμπαχτσε της Κωνσταντινούπολης στα στενά του Βοσπόρου. «Η συμφωνία εξαγωγής σιτηρών, κρίσιμης σημασίας για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, θα υπογραφεί αύριο στην Κωνσταντινούπολη υπό την αιγίδα του προέδρου Ερντογάν και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ κ. Γκουτέρες, μαζί με αντιπροσωπείες της Ουκρανίας και της Ρωσίας», έγραψε ο Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος του Ερντογάν, στο Twitter.

Η πρώτη μεγάλη συμφωνία των δύο χωρών αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο είναι προϊόν δίμηνων διαπραγματεύσεων και αποτελεί ευπρόσδεκτη είδηση ​​εν μέσω ραγδαίας αύξησης των παγκόσμιων τιμών των τροφίμων και του αριθμών των ανθρώπων που ταλανίζονται από την πείνα σε ορισμένες από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν την κατ' αρχήν συμφωνία.

 «Η συμφωνία θα μπορούσε να βοηθήσει στην αναζωογόνηση του αγροτικού εμπορίου από έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιταριού, καλαμποκιού και φυτικών λαδιών στον κόσμο, βελτιώνοντας τις παγκόσμιες προμήθειες και βοηθώντας στην άμβλυνση των ανησυχιών μιας επισιτιστικής κρίσης. Ωστόσο, δεν είναι σαφές πώς θα εφαρμοστεί η συμφωνία και αν οι πωλήσεις στην Ουκρανία μπορούν να επανέλθουν σε κανονικά επίπεδα, καθώς η εισβολή της Ρωσίας εξακολουθεί να μαίνεται», σημειώνει το Bloomberg.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos