Τσαβούσογλου: Δεν θα αγοράσουμε τα F-16 αν επιβληθούν όροι από τις ΗΠΑ

23 Αυγούστου 2022 13:30

«Οι τεχνικές συνομιλίες πηγαίνουν πολύ καλά, αλλά δεν θα συμφωνούσαμε να αγοράσουμε ένα προϊόν με τρόπο που να μας δένει τα χέρια», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών

Η τουρκική κυβέρνηση δεν θα αγοράσει πολεμικά αεροσκάφη F-16 από τις ΗΠΑ εάν επιβληθούν περιορισμοί στη χρήση τους, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Tον Ιούλιο η Βουλή των Αντιπροσώπων πρότεινε να επιτραπεί στον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να πουλήσει στην Τουρκία αναβαθμισμένα αεροσκάφη F-16 υπό τον όρο ότι η Άγκυρα δεν θα τα αναπτύξει για μη εξουσιοδοτημένες πτήσεις πάνω από την Ελλάδα.

«Οι τεχνικές συνομιλίες πηγαίνουν πολύ καλά, αλλά δεν θα συμφωνούσαμε να αγοράσουμε ένα προϊόν με τρόπο που να μας δένει τα χέρια», δήλωσε ο Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στο Haber Global TV κααι πρόσθεσε: «Γιατί πρέπει να αγοράζουμε ένα προϊόν που δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε; Αναμένουμε από την αμερικανική κυβέρνηση να συνεχίσει να εργάζεται για να πείσει το Κογκρέσο για την πώληση».

Bakan Çavuşoğlu'dan Haber Global'e Özel Açıklamalar

Όπως υπενθυμίζει το Bloomberg, η Τουρκία επικεντρώθηκε στην αγορά F-16 για να αναβαθμίσει τον γηρασμένο στόλο αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών της, αφού αποκλείστηκε από το πρόγραμμα κατασκευής και αγοράς του μαχητικού F-35 επόμενης γενιάς. Αυτή η κίνηση έγινε ως απάντηση στην αγορά από την Τουρκία ενός ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400, για το οποίο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι ήταν επειγόντως απαραίτητο για την άμυνα της χώρας του.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τον Μάιο ότι άσκησε πιέσεις στο Κογκρέσο για να εμποδίσει την πώληση των F-16 στην Τουρκία.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos