Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο υποστηρίζει ότι ανακατέλαβε «πάνω από 20 τοποθεσίες» σε ένα 24ωρο

12 Σεπτεμβρίου 2022 12:41

Την ανακατάληψη «περισσότερων από 20 τοποθεσιών» μέσα σε 24 ώρες ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός, στο πλαίσιο της αντεπίθεσης κατά των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Στο σύνολο της γραμμής του μετώπου, «οι ουκρανικές δυνάμεις κατάφεραν να διώξουν τον εχθρό από περισσότερες από 20 τοποθεσίες» μέσα σε 24 ώρες, ανακοίνωσε ο στρατός με την πρωινή αναφορά του.

Σύμφωνα πάντως με αξιωματούχο στο Χάρκοβο που διόρισαν οι Ρώσοι, οι ουκρανικές δυνάμεις ήταν οκταπλάσιες από τις ρωσικές κατά την αντεπίθεση.

«Η απελευθέρωση τοποθεσιών από τους Ρώσους κατακτητές συνεχίζεται στις περιφέρειες του Χαρκόβου και του Ντονέτσκ», στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε ο στρατός με την πρωινή αναφορά του. Στο σύνολο της γραμμής του μετώπου, «οι ουκρανικές δυνάμεις κατάφεραν να διώξουν τον εχθρό από περισσότερες από 20 τοποθεσίες» μέσα σε 24 ώρες, πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο ουκρανικός στρατός αναφέρει ότι «κατά την υποχώρησή τους, τα ρωσικά στρατεύματα εγκαταλείπουν εσπευσμένα τις θέσεις τους και διαφεύγουν».

 Η Ουκρανία υποστηρίζει πως από τις αρχές Σεπτεμβρίου έχει ανακαταλάβει περίπου 3.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδαφών της, κυρίως στην περιφέρεια του Χαρκόβου.

 Μπλακ άουτ στην Ουκρανία

Χθες, Κυριακή, το βράδυ, σε περιφέρειες στην ανατολική, τη βόρεια, τη νότια και την κεντρική Ουκρανία σημειώθηκαν μεγάλες διακοπές της ηλεκτροδότησης, οι οποίες αποδίδονται από τις ουκρανικές αρχές σε ρωσικά πλήγματα. Κοντά στο Χάρκοβο, ο θερμοηλεκτρικός σταθμός αριθμός 5, ο δεύτερος μεγαλύτερος της χώρας, επλήγη, σύμφωνα με την προεδρία.

Η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε γρήγορα σε ένα μέρος των περιοχών που επλήγησαν. Στην περιφέρεια του Χαρκόβου, «το 80%» της ηλεκτροδότησης και της υδροδότησης έχει αποκατασταθεί, ανέφερε σήμερα το πρωί το στέλεχος της ουκρανικής προεδρίας Κιρίλο Τιμοσένκο.

Στο μεταξύ, ένας διορισμένος από τους Ρώσους αξιωματούχος στην ουκρανική περιφέρεια του Χαρκόβου, ο Βιτάλι Γκάντσεφ, υποστήριξε σήμερα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατά την ουκρανική αντεπίθεση - αστραπή στην περιοχή ήταν οκταπλάσιες από τις ρωσικές και τις φιλορωσικές δυνάμεις.

Περίπου 5.000 άμαχοι απομακρύνθηκαν προς τη Ρωσία

Μιλώντας στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό Rossiya-24, ο Γκάντσεφ δήλωσε πως οι ουκρανικές δυνάμεις κατέλαβαν τοποθεσίες τις οποίες κρατούσαν οι Ρώσοι στις βόρειες περιοχές της περιφέρειας, ανοίγοντας δίοδο προς τα σύνορα με τη Ρωσία, και ότι «περίπου 5.000» άμαχοι απομακρύνθηκαν προς τη Ρωσία.

Ο Γκάντσεφ δήλωσε πως «η κατάσταση γίνεται δυσκολότερη ώρα με την ώρα» και πρόσθεσε πως τα σύνορα με την περιφέρεια Μπελγκορόντ της Ρωσίας είναι τώρα κλειστά.

Το Ρόιτερς αναφέρει πως δεν ήταν άμεσα σε θέση να επιβεβαιώσει τις αναφορές από το πεδίο της μάχης.

 Η Ρωσία πλήττει εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής

Χθες, Κυριακή, τα ουκρανικά στρατεύματα αντεπιτέθηκαν στα βορειοανατολικά, εξαναγκάζοντας τα ρωσικά σε υποχώρηση.

Η Ρωσία κατά την οπισθοχώρηση της έπληξε υποδομές της Ουκρανίας, προκαλώντας εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, με τις περιοχές Χάρκοβο και Ντόνετσκ να είναι μεταξύ εκείνων που υπέστησαν black out, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Η αντεπίθεση του Κιέβου να ανακτήσει τις κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές στο Χάρκοβο ανάγκασε τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της για να αποτρέψει την περικύκλωσή τους, αφήνοντας πίσω σημαντικό αριθμό όπλων και πυρομαχικών σε μια βιαστική υποχώρηση καθώς ο πόλεμος συμπλήρωσε την 200ή του ημέρα.

Σε διάγγελμά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας ανακοίνωσε την απελευθέρωση της στρατηγικής σημασίας πόλης Ιζιούμ στα ανατολικά.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos