Βρετανία: Ραγδαία εξάπλωση του στρεπτόκοκκου Α - Στους 15 ανέβηκαν οι θάνατοι

08 Δεκεμβρίου 2022 18:33

Στους 15 έχει σκαρφαλώσει ο αριθμός των παιδιών που έχουν πεθάνει από στρεπτόκοκκο Α στη Βρετανία. Η εξάπλωση του βακτηρίου στη χώρα είναι ραγδαία, λαμβάνοντας διαστάσεις επιδημίας.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα του βρετανικού υπουργείου Υγείας, 13 παιδιά κάτω των 15 ετών έχουν καταλήξει από τον Σεπτέμβριο ύστερα από μόλυνση. Οι άλλοι δύο νέοι θάνατοι καταγράφηκαν σε Μπέλφαστ και Ουαλία.

Η πιο συνηθισμένη ασθένεια που προκαλεί ο στρεπτόκοκκος Α' είναι η οστρακιά, η οποία έχει συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης. Μεταξύ αυτών, μέσα σε 12 με 48 ώρες εμφανίζεται ένα εξάνθημα που ξεκινά από το στήθος και το στομάχι και στη συνέχεια εξαπλώνεται. Επίσης εμφανίζονται μικρά εξογκώματα στη γλώσσα, η οποία κοκκινίζει περισσότερο από το συνηθισμένο και γι' αυτό αποκαλείται «γλώσσα φράουλα».

Μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα είχαν καταγραφεί 901 κρούσματα οστρακιάς στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αριθμός που είναι ήδη δέκα φορές υψηλότερος από την ίδια περίοδο του 2021. Γι' αυτό και οι υγειονομικές αρχές κάνουν λόγο για έξαρση του ιού και έτσι έχουν σημάνει συναγερμό καλώντας γονείς και δασκάλους να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και να παρακολουθούν τα παιδιά για συμπτώματα όπως: δυσκολία ή ακόμη και παύσεις στην αναπνοή, πονόλαιμο και υψηλό πυρετό, εξανθήματα στην κοιλιά, τη γλώσσα ή τα χείλη, απότομη και αδικαιολόγητη απώλεια βάρους.

 Οι επιστήμονες αποδίδουν την έξαρση του στρεπτόκοκκου κυρίως στις επιπτώσεις της καραντίνας που προκάλεσε η πανδημία. Όπως επισημαίνουν, η πανδημία από την μια έχει αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα κάποιων ευαίσθητων οργανισμών και από την άλλη έχει βοηθήσει στην εξάπλωση κοινών ιών όπως αυτού της γρίπης.

Όλα τα δεδομένα για τον στρεπτόκοκκο μέσα από τα 6 ερωταπαντήσεις.

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (GAS) είναι ένα κοινό βακτήριο. «Πολλοί από εμάς φέρουμε στο λαιμό και στο δέρμα μας το βακτήριο χωρίς να εμφανίζουμε συμπτώματα λοίμωξης (φορεία του παθογόνου). Ωστόσο, το συγκεκριμένο παθογόνο μπορεί να προκαλέσει σε ορισμένες περιπτώσεις λοίμωξη, ήπια ή και πιο σοβαρή. Οι σοβαρές λοιμώξεις που συνδέονται με το GAS προέρχονται από το διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α(iGAS). Αυτές οι λοιμώξεις προκαλούνται όταν τα βακτήρια μεταφερθούν σε μέρη του σώματος όπου κανονικά δεν ανιχνεύονται, όπως στους πνεύμονες ή αλλού μέσω της κυκλοφορίας του αίματος» αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

1. Πώς μεταδίδεται ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α;

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α μεταδίδεται μέσω στενής επαφής με ένα μολυσμένο άτομο μέσω του βήχα και του φτερνίσματος ή από μια πληγή. Κάποιοι άνθρωποι είναι πιθανό να φέρουν τα βακτήρια χωρίς να αισθάνονται αδιαθεσία ή να παρουσιάζουν συμπτώματα κάποιας λοίμωξης και παράλληλα να μπορούν να τα μεταδώσουν. Ο κίνδυνος εξάπλωσης είναι πολύ μεγαλύτερος όταν ένα άτομο έχει συμπτώματα.

2. Ποιες λοιμώξεις προκαλεί ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α;

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α προκαλεί λοιμώξεις στο δέρμα, τους μαλακούς ιστούς και την αναπνευστική οδό. Είναι υπεύθυνος για λοιμώξεις όπως αμυγδαλίτιδα, φαρυγγίτιδα, οστρακιά και μολυσματικό κηρίο μεταξύ άλλων. Οι λοιμώξεις αυτές σπάνια είναι σοβαρές και τα συμπτώματα υποχωρούν με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής.

3. Τι είναι η λοίμωξη από στρεπτόκοκκο ομάδας Α;

 Οι πιο σοβαρές λοιμώξεις που συνδέονται με τον στρεπτόκοκκο της ομάδας Α προέρχονται από το διεισδυτικό στρεπτόκοκκο ομάδας Α (iGAS). Αυτό μπορεί να συμβεί όταν ένα άτομο έχει ανοιχτά τραύματα που επιτρέπουν στα βακτήρια να εισέλθουν στον ιστό, από βλάβες στην αναπνευστική οδό μετά από ιογενές νόσημα ή σε άτομο που έχει μειωμένη ανοσία σε κάποια λοίμωξη λόγω υποκείμενου νοσήματος ή φαρμακευτικής αγωγής.

4. Τι συμβαίνει με την αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Διεξάγονται έρευνες μετά από αναφορές για αύξηση των λοιμώξεων του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος από στρεπτόκοκκο της ομάδας Α σε παιδιά τις τελευταίες εβδομάδες, οι οποίες έχουν προκαλέσει σοβαρή νόσηση. Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι κυκλοφορεί νέο στέλεχος του βακτηρίου. Η αύξηση πιθανότατα σχετίζεται με υψηλή κυκλοφορία του βακτηρίου στην κοινότητα. Δεν έχει έως τώρα αποσαφηνιστεί ο λόγος για τον οποίο παρατηρούνται υψηλότερα από τα συνηθισμένα ποσοστά αυτών των λοιμώξεων. Υπάρχει ένας πιθανός συνδυασμός παραγόντων, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου συγχρωτισμού σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς και της αύξησης που παρατηρείται στις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.

5. Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς;

Οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο προκαλούν διάφορα συμπτώματα όπως πονόλαιμο, πυρετό, ρίγη και μυϊκούς πόνους. Εάν το παιδί εμφανίζει αδιαθεσία, οι γονείς θα πρέπει να επικοινωνούν με τον γιατρό. Ειδικά, εάν:

-Τα συμπτώματα του παιδιού δεν παρουσιάζουν βελτίωση

- Το παιδί τρώει λιγότερο από το κανονικό

- Το παιδί παρουσιάζει σημάδια αφυδάτωσης

- Το μωρό είναι κάτω των 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 38℃ ή είναι μεγαλύτερο από 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 39 ℃ ή υψηλότερη

- Το παιδί φαίνεται πολύ κουρασμένο ή ευερέθιστο

6. Πώς μπορεί να σταματήσει η εξάπλωση των λοιμώξεων;

Η καλή υγιεινή των χεριών και η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας είναι σημαντική για να σταματήσει η εξάπλωση του παθογόνου. Εάν τα παιδιά πλένουν σωστά τα χέρια με σαπούνι και ζεστό νερό για 20 τουλάχιστον δευτερόλεπτα, χρησιμοποιούν χαρτομάντιλο για τον βήχα και το φτάρνισμα και μένουν μακριά από τους άλλους όταν αισθάνονται αδιαθεσία, μειώνεται ο κίνδυνος μετάδοσης και νόσησης από λοιμώξεις.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos