300x250 eautos 1

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ

deyap new 252

calypso new 256

Ο πόλεμος για τον «λευκό χρυσό»: Το τεράστιο κοίτασμα που θα επιτρέψει στην Ευρώπη να εκθρονίσει την Κίνα

14 Δεκεμβρίου 2022 13:22
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
Ο πόλεμος για τον «λευκό χρυσό»: Το τεράστιο κοίτασμα που θα επιτρέψει στην Ευρώπη να εκθρονίσει την Κίνα

test2

test2

Κλιμακώνονται οι προσπάθειες της Ευρώπης για απεξάρτηση από την Κίνα, η οποία αποτελεί την ηγέτιδα δύναμη στην κατασκευή μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Η νέα συμφωνία της EE που αλλάζει τα δεδομένα.

Με την ηλεκτροκίνηση να προελαύνει και τη ζήτηση για σχετικής τεχνολογίας μοντέλα να αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς, οι αυτοκινητοβιομηχανίες προσπαθούν να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες ποσότητες λιθίου το οποίο είναι βασικό συστατικό για την κατασκευή των μπαταριών.

Ενδεικτικές είναι κάποιες προβλέψεις που αναφέρουν ότι η ζήτηση για τον «λευκό χρυσό» θα εκτοξευτεί από τους 500.000 μετρικούς τόνους το 2021, στα 3-4 εκατ. μ.τ. το 2030, ενώ μέχρι το 2050 θα χρειαστεί 60 φορές περισσότερο λίθιο απ’ ό,τι σήμερα.

 Η Κίνα, αν και έχει μόλις το 7% των παγκόσμιων αποθεμάτων, ισοδυναμεί στο 17% της παραγωγής, ενώ ως κορυφαίος επενδυτής στη διύλιση λιθίου, ελέγχει το 60% της παγκόσμιας επεξεργασίας του μετάλλου, ενώ παράγει τα τρία τέταρτα των επαναφορτιζόμενων μπαταριών. 
λίθιο χιλή

Συμφωνία ΕΕ – Χιλής για «εκθρόνιση» της Κίνας

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) έχει χαρακτηρίσει αυτή την κατάσταση ως «οιονεί μονοπωλιακή», προκαλώντας πονοκέφαλο στην ΕΕ η οποία επιθυμεί να μειώσει την εξάρτησή της από την Κίνα, υπό τον φόβο ότι ο «λευκός χρυσός» μπορεί να χρησιμοποιήθει ως εργαλείο πολιτικής πίεσης εις βάρος της.

H ΕΕ επιδιώκει να αποκτήσει αυτάρκεια στην εφοδιαστική αλυσίδα και ήδη έχει αρχίσει να χαράσει τη δική της εξορυκτική στρατηγική. - Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Παράλληλα, οι Βρυξέλλες βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με πιθανούς εταίρους και εκτός Ευρώπης, με φόντο τη σύναψη στρατηγικής σημασίας συμμαχιών. Μια τέτοια συμφωνία επετεύχθη με τη Χιλή, η οποία, με περίπου 8 εκατ. μ.τ. λιθίου, εκτιμάται ότι διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα λιθίου στον κόσμο. 

 
λίθιο χιλή

Η χώρα παρέχει το 40% της παγκόσμιας προσφοράς λιθίου και αντιπροσωπεύει το 80% των εισαγωγών του μετάλλου της ΕΕ.

Αναλυτικότερα, την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022, η ΕΕ και η Χιλή ήρθαν σε συμφωνία με σκοπό την περαιτέρω απελευθέρωση του διμερούς εμπορίου μέσω του οποίου οι επιχειρήσεις με έδρα την Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση σε πρώτες ύλες -όπως το λίθιο (και ο χαλκός) -που είναι κρίσιμες για την «πράσινη» μετάβαση και φυσικά την κατασκευή μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Ειδικότερα, βάσει της συμφωνίας οι επιχειρήσεις με έδρα την ΕΕ θα παρεμποδίζονται πολύ λιγότερο από το σύστημα διπλής τιμολόγησης της Χιλής που ορίζει διαφορετικές χρεώσεις για εγχώρια χρήση ή εξαγωγές.

Παράλληλα, θα εξασφαλίσει στην Ευρώπη πρόσβαση στα μεγαλύτερα αποθέματα λιθίου στον κόσμο, στις ξηρές αλυκές της ερήμου Ατακάμα.

 
λίθιο χιλή

«(Η συμφωνία) σίγουρα θα μας βοηθήσει να διαφοροποιήσουμε τους πόρους μας και να ξεφύγουμε από την εξάρτηση από την Κίνα, ιδιαίτερα όσον αφορά το λίθιο και το χαλκό», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ την Παρασκευή, όπως αναφέρει η South China Morning Post.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα εμπορική συμφωνία, η οποία υπεγράφη από τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιου για θέματα οικονομίας, Valdis Dombrovskis, τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Josep Borrell, και την Υπουργό Εξωτερικών της Χιλής, Antonia Urrejola, επεκτείνει την υπάρχουσα συμφωνία που είχε συναφθεί το 2003 και είχε απελευθερώσει το εμπόριο στο 96% των προϊόντων.

Με την «ενισχυμένη» συμφωνία απελευθερώνεται το εμπόριο και των εναπομείναντων προϊόντων εξαιρούμενης της ζάχαρης.

carandmotor.gr

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Εκτύπωση
  • E-mail
Tweet

Σχετικά Άρθρα

  • Βίαιες συγκρούσεις και απώλειες ζωών ανάμεσα σε Ινδία και Πακιστάν: Πυραυλικές επιθέσεις και θύματα, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού - «Απαντήσαμε στο αίμα των αθώων»
  • CNN: Η σύγκρουση Ινδίας - Πακιστάν, το πρώτο μεγάλο τεστ της στρατιωτικής τεχνολογίας της Κίνας απέναντι στη Δύση
  • Ένα ζευγάρι έπεσε σε φαράγγι 115 μέτρων, ενώ είχαν μαζί τους τη γάτα τους, η οποία επέζησε της πτώσης
  • Σοβιετικός δορυφόρος μπορεί να συντριβεί στη Γη σε λίγες μέρες – «Ο κίνδυνος είναι παρόμοιος με πρόσκρουση μετεωρίτη»
  • Μετανάστευση: Πάνω από 72.000 άνθρωποι πέθαναν ή εξαφανίστηκαν από το 2014, σύμφωνα με τον ΟΗΕ
  • Η UPS θα απολύσει φέτος 20.000 εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:
« Εύα Καϊλή: Δείτε τις οικολογικ...
Qatargate: Όλη η οικογένεια Πα... »
επιστροφή στην κορυφή

kdepap xristougenna 2020

gerolykoi poster 300x250

kdepap xristougenna 2020

kdepap xristougenna 2020

agnantio new 23

xaniotis gallika

banneraki

kdepap xristougenna 2020

react pasxa 25

cavo doro 22

kdepap xristougenna 2020

regional 23 regional 21 regional 19  

Ημερολόγιο άρθρων

« Μάιος 2025 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Logo leuko

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Δημοφιλή Νέα

Κ.Υ. Πάρου: Ανακοίνωση για την Απόφαση Μη Χρήσης Ιδιωτικών Αερομεταφορών από το ΕΚΑΒ

Κ.Υ. Πάρου: Ανακοίνωση για την Απόφ...

06 Μαϊος 2025
Πάρος: Εργασίες ασφαλτόστρωσης στην Παροικία

Πάρος: Εργασίες ασφαλτόστρωσης στην...

06 Μαϊος 2025
Πάρος: Αυτά είναι τα κρουαζιερόπλοια που θα καταπλεύσουν φέτος – 70 αφίξεις, 8 μήνες τουρισμός κρουαζιέρας

Πάρος: Αυτά είναι τα κρουαζιερόπλοι...

08 Μαϊος 2025

Τελευταία Νέα

ΚΤΕΟ: Πρόστιμα 400 ευρώ για 3.000.000 οχήματα - Πρόστιμα εώς 30.000 ευρώ για οχήματα σε ψευδή ακινησία

ΚΤΕΟ: Πρόστιμα 400 ευρώ για 3.000.0...

12 Μαϊος 2025
Σοκ στη Λάρισα: 21χρονος σκότωσε την 52χρονη μητέρα του

Σοκ στη Λάρισα: 21χρονος σκότωσε τη...

12 Μαϊος 2025
Δημοσκόπηση Interview: Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει στην 2η θέση – Στην 4η υποχωρεί η Ζωή

Δημοσκόπηση Interview: Το ΠΑΣΟΚ επι...

12 Μαϊος 2025

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos

 

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Επωνυμία: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διακριτικός Τίτλος: Asknet
Τίτλος:  Psts.gr (Parianostypos.gr)
Έδρα: Ναρκίσσων 9, Ν. Ηράκλειο
Νομική Μορφή: Ατομική Επιχείρηση
ΑΦΜ: 073773093 – ΔΟΥ: Ν. Ιωνίας
Τηλ: 6945436561
Email:  [email protected] – [email protected]
Ιδιοκτήτης : Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Νόμιμος Εκπρόσωπος: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής Σύνταξης: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διαχειριστής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Δικαιούχος Domain Name:  Αναστάσιος Σκαραμαγκάς

Goto Top
  • Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης / Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία

 


Copyright © 2009 - 2024  AskNet.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο των σελίδων αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Asknet και απαγορεύεται η αναδημοσίευσή του.

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ