Τα μεγαλύτερα τεχνολογικά επιτεύγματα των τελευταίων 15 ετών

10 Ιανουαρίου 2023 13:40

Πόσο μακριά ή κοντά μάς φαίνονται τα τελευταία 15 χρόνια; Πόσοι θυμούνται πώς ήταν τα πράγματα στη ζωή μας το 2010;

Ο κόσμος αλλάζει καθημερινά, άλλες φορές προς το καλύτερο και άλλες προς το χειρότερο, όμως το σίγουρο είναι ότι ποτέ στο παρελθόν οι αλλαγές αυτές δεν ήταν τόσο γρήγορες και συγκλονιστικές. Η τεχνολογική έκρηξη αποτέλεσε θεμελιώδες στοιχείο σε όσα συνέβησαν τα τελευταία 10 με 15 χρόνια, αφού ουσιαστικά βελτίωσε χιλιάδες τομείς που πριν από μερικές δεκαετίες λίγοι μπορούσαν να φανταστούν ότι θα είχαν τέτοια ανάπτυξη.

Πολλά από τα επιτεύγματα των τελευταίων δέκα ετών μπήκαν στην καθημερινότητά μας τόσο απλά, εύκολα και βολικά που πολλές φορές ούτε καν το καταλάβαμε ότι συνέβη. Η δεκαετία που ήδη διανύουμε φαίνεται ότι θα έχει ανάλογο ρυθμό τεχνολογικής ανάπτυξης και επιτυχιών, αφού σχεδόν κάθε μέρα μαθαίνουμε για ένα νέο επίτευγμα που τα επόμενα χρόνια θα μας βοηθήσει να προχωρήσουμε ένα ακόμη βήμα παραπέρα. Ποια είναι όμως τα επιτεύγματα των προηγούμενων ετών που σήμερα θεωρούμε δεδομένα και τότε ούτε καν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα άλλαζαν τόσο δραστικά τη ζωή μας;

Ο τομέας του online gaming είναι εκείνος που έκανε άλματα προόδου πρώτος και συντομότερα απ’ όλους. Η τεχνολογία αποτέλεσε την κινητήρια δύναμη πίσω από την εμφάνιση τρόπων που εκμηδένισαν τις αποστάσεις και έκαναν το παιχνίδι πιο προσιτό και προσβάσιμο. Δεν είναι τυχαίο ότι η διασκέδαση σε online πλατφόρμες έφερε παιχνίδια όπως η ρουλέτα ή το σκάκι στο χέρι κάθε ανθρώπου, χάρη στην ύπαρξη άλλων τεχνολογιών. Όχι πάνω από 15 χρόνια πριν, τα παιχνίδια αυτού του είδους ήταν προνόμιο συγκεκριμένων χώρων όπως τα φυσικά casino ή οι κλειστοί αθλητικοί χώροι αντίστοιχα, αλλά στην ψηφιακή εποχή όλα τα παιχνίδια μεταφέρθηκαν online και είναι άμεσα προσβάσιμα από οπουδήποτε, σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλάζουν και εξελίσσονται καθημερινά τα τελευταία έτη, με όλο και περισσότερους χρήστες να ασχολούνται πιο συχνά με τις τάσεις και να ενημερώνονται για όλες τις νέες εφαρμογές. Η λειτουργία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, άλλαξε τους τρόπους επικοινωνίας μας σε πολλαπλά επίπεδα επηρεάζοντας κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας.

texno 02

Τα smartphones αποτελούν τη νέα πραγματικότητα για οποιαδήποτε διαδικτυακή μας ανάγκη και ακόμα περισσότερο για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφήνοντας πολύ πίσω τις εποχές που χρειαζόμασταν πρόσβαση από υπολογιστή για να συμμετέχουμε -με διαφορά χρόνου- στα διαδικτυακά δρώμενα των φίλων μας. Πλέον, με μία μικρή κίνηση στο κινητό και λίγα κλικ είμαστε ενημερωμένοι για οτιδήποτε συμβαίνει σε κάθε πλατφόρμα και με τις διαφημιστικές, όπως και τα ενημερωτικά sites, να έχουν κάνει τη προβολή των προϊόντων και των νέων αναπόσπαστο κομμάτι.

Πόσο βαθύ παρελθόν μοιάζει η διαδικασία αποθήκευσης των δεδομένων μας σε σκληρούς δίσκους και CD; Τόσο οι απλές φωτογραφίες ή τα αρχεία όλων μας, όσο και τα πιο πολύπλοκα λογισμικά και σημαντικά αρχεία των εταιριών, βασίζονταν στη διαδικασία αντιγραφής σε εξωτερικά εργαλεία, όπως οι δίσκοι, για τη διασφάλιση της ύπαρξής τους. Τώρα, τα clouds επιτρέπουν σε οποιονδήποτε χρήστη να εξασφαλίζει τη γρήγορη αποθήκευση αλλά και μεταφορά τους.

Η τεχνητή νοημοσύνη, επίσης, είναι από τα κομμάτια της τεχνολογίας που έχει σημειώσει ανεπανάληπτη ανάπτυξη, αλλάζοντας την καθημερινότητά μας. Ίσως κάποιοι βρίσκουν αφετηρία της σημαντικής «έκρηξής» της στις αρχές του 2000, όταν είχαμε την ευκαιρία να αποκτήσουμε διαδικτυακή πρόσβαση μέσω του κινητού τηλεφώνου μας. Όποτε και αν ορίσουμε την αφετηρία, είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός της επιρροής της τεχνητής νοημοσύνης. Μέσω αυτής, καταφέραμε να μεταφέρουμε και να ψηφιοποιήσουμε δεδομένα και με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο διασφαλίσαμε τη συνέχεια της ύπαρξής τους, αλλά και τη δυνατότητα επεξεργασίας τους.

Σήμερα, είναι πολύ εύκολη η αναζήτηση πληροφορίας, εικόνων ή ήχου, με αποτέλεσμα να δημιουργούμε ταινίες ή ακόμα και να διαβάζουμε ανθρώπινα συναισθήματα. Ακόμα, η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται μέρος του φυσικού μας περιβάλλοντος με αυτοοδηγούμενα οχήματα, drones και «έξυπνες» οικιακές συσκευές.

Χρειάζεται να συνηθίσουμε την ιδέα ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας είναι και θα είναι όλο και πιο γρήγορη και σημαντική. Μέσα στα επόμενα χρόνια, οι καινοτομίες θα ξεπεράσουν τις προσδοκίες μας, όχι μόνο σε προσωπικό επίπεδο, αλλά και στις επιχειρήσεις, στην επιστήμη και τους οργανισμούς με βασικό μέλημα να γίνει η ζωή μας καλύτερη σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos