Η Moderna φέρνει mRNA εμβόλιο για τον ιό RSV: Πόσο αποτελεσματικό είναι και πώς λειτουργεί

19 Ιανουαρίου 2023 16:24

Αποτελεσματικότητα 84% κατέγραψε το πειραματικό mRNA εμβόλιο της Moderna κατά του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται το Live Science το εμβόλιο προλαμβάνει τουλάχιστον δύο συμπτώματα, όπως ο βήχας και ο πυρετός, σε ασθενείς ηλικίας 60 ετών και άνω.

Η Moderna προσδοκά να υποβάλει αίτηση για έγκριση από τον FDA μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει δημοσιεύσει πλήρη αποτελέσματα της φάσης 3 των κλινικών δοκιμών.

Τι είναι ο ιός RSV
Ο RSV είναι ένας κοινός ιός που συνήθως προκαλεί από ήπια έως σοβαρά συμπτώματα κρυολογήματος. Σε βρέφη και μικρά παιδιά, η λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει ποικιλία αναπνευστικών προβλημάτων. Δεν υπάρχει εγκεκριμένο εμβόλιο για την πρόληψη του RSV, αν και αρκετές φαρμακευτικές εταιρείες βρίσκονται στη μέση δοκιμών εμβολίων που προορίζονται για τις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Πώς λειτουργεί το εμβόλιο της Moderna
Όπως και τα εμβόλια COVID-19 της Moderna, το εμβόλιο κατά του RSV περιέχει αγγελιοφόρο RNA (mRNA), ένα γενετικό μόριο που δίνει εντολή στα κύτταρα του σώματος να κατασκευάσουν συγκεκριμένες πρωτεΐνες. Σε αυτή την περίπτωση, το mRNA περιέχει τις οδηγίες για την παραγωγή μιας γλυκοπρωτεΐνης F, την οποία χρησιμοποιεί ο RSV για να εισχωρήσει στα ανθρώπινα κύτταρα.

Στην εν εξελίξει δοκιμή της Moderna συμμετέχουν περίπου 37.000 ενήλικες ηλικίας 60 ετών και άνω από 22 χώρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η εταιρεία, το εμβόλιο ήταν 83,7% αποτελεσματικό στην πρόληψη νόσου στο κατώτερο αναπνευστικό σύστημα που αφορούσε δύο ή περισσότερα συμπτώματα και 82,4% αποτελεσματικό στην πρόληψη νόσου του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος με τρία ή περισσότερα συμπτώματα.

Στη δοκιμή δεν προέκυψαν ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια- οι πιο συχνές παρενέργειες ήταν πόνος στο σημείο που έγινε η ένεση, κόπωση, πονοκέφαλος, μυϊκοί πόνοι και δυσκαμψία των αρθρώσεων.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos