Covid-19: Επιστροφή στην κανονικότητα για την πόλη απ' όπου ξεκίνησαν όλα- Η Ουχάν ζωντανεύει μετά από 3 χρόνια

23 Ιανουαρίου 2023 17:57

Επιστροφή στην κανονικότητα, μετά από τρία χρόνια λόγω αυστηρών υγειονομικών περιορισμών, για τους κατοίκους της Ουχάν της Κίνας, την μητρόπολη που σηματοδότησε την έναρξη της πανδημίας.

Η μητρόπολη των 11 εκατ. κατοίκων, που βρίσκεται στην κεντρική Κίνα, άρχισε να πλήττεται στα τέλη του 2019 από αυτό που έως τότε ήταν ένας άγνωστος ιός, προκαλώντας πνευμονία σε αυξανόμενο αριθμό κατοίκων.

Στις 23 Ιανουαρίου του 2020, οι αρχές έδωσαν εντολή να επιβληθεί lockdown στην πόλη για να ανακοπεί η εξάπλωση της επιδημίας. Ο ιός έμελλε να προκαλέσει τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη και να πλήξει την παγκόσμια οικονομία.

Αλλά έκτοτε η ζωή επέστρεψε στους κανονικούς της ρυθμούς στις περισσότερες χώρες, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Και η Κίνα, ύστερα από τρία χρόνια περιοριστικών μέτρων, υποχρεωτικής καραντίνας και πολλαπλών διαγνωστικών τεστ, προχώρησε τον Δεκέμβριο σε άρση σχεδόν του συνόλου των υγειονομικών μέτρων.

Κανονικότητα για του κατοίκους της Ούχαν
Σήμερα, τίποτα στην Ουχάν δεν θυμίζει το σκηνικό αποκάλυψης του 2020. Παρά το κρύο, οι κάτοικοι εκμεταλλεύονται τις αργίες του Σεληνιακού Νέου Έτους για να πάνε στις αγορές ή να κάνουν βόλτα κατά μήκος του ποταμού Γιανγκτσέ.

Άλλοι απολαμβάνουν σνακ και τοπικές σπεσιαλιτέ στον εμπορικό δρόμο Ούμπου, μια ιστορική και δημοφιλή περιοχή, που είναι γεμάτη με πάγκους και μικρά εστιατόρια.

 Ντόπιοι και τουρίστες συρρέουν στον βουδιστικό ναό Guiyuan, ένα από τα πιο εμβληματικό αξιοθέατα της Ουχάν. Ξανάνοιξε το 2021, αλλά είναι η πρώτη φορά εδώ και τρία χρόνια που υποδέχεται κόσμο κατά τις αργίες για την κινεζική Πρωτοχρονιά.

«Η νέα χρονιά που ξεκινά θα είναι σίγουρα καλύτερη. Δεν φοβόμαστε πια τον ιό», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Γιαν Ντονγκτζού, μια εξηντάχρονη καθαρίστρια.

Λίγο πιο πέρα, ένας νεαρός διανομέας εστιατορίου συμφωνεί. «Όλος ο κόσμος επέστρεψε στην κανονική ζωή. Οι άνθρωποι ξαναβρίσκονται με την οικογένειά τους, με φίλους, βγαίνουν για να διασκεδάσουν, να ταξιδέψουν…Ξαναβρίσκουν το χαμόγελό τους», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Λιανγκ Φεϊτσένγκ.

«Οι ανησυχίες και οι φόβοι που μπορεί να είχαμε περιορίστηκαν», δήλωσε ο ίδιος.

 

Το αιφνιδιαστικό lockdown του 2020
Το lockdown του 2020, που ανακοινώθηκε μέσα στη νύχτα και τέθηκε σε εφαρμογή λίγες ώρες αργότερα, αιφνιδίασε τους κατοίκους.

Και τον υπόλοιπο κόσμο, που με τα μάτια στραμμένα συνεχώς στα τηλεοπτικά δίκτυα, παρακολουθούσε με αγωνία σε πραγματικό χρόνο την έναρξη αυτού που έμελλε να εξελιχθεί σε πανδημία.

Σιδηροδρομικοί σταθμοί και αεροδρόμια κλειστά, δρόμοι αποκλεισμένοι, μέσα μεταφοράς που είχαν τραβήξει χειρόφρενο και κλειστά καταστήματα: για 76 ημέρες, η Ουχάν βρέθηκε αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο, με τους κατοίκους κλεισμένους στα ίδια τους τα σπίτια και τα νοσοκομεία γεμάτα με ασθενείς.

Ο τεράστιος χώρος του διάσημου νοσοκομείου εκστρατείας στην Ουχάν, που κατασκευάστηκε μέσα σε μόλις 10 ημέρες στα τέλη Ιανουαρίου του 2020, έχει πλέον ερημώσει και μια τεράστια αφίσα στην είσοδο χαιρετίζει αυτούς που εργάστηκαν στην κατασκευή του.

 Ο παλαιός χώρος της αγοράς Χουανάν, που κάποτε θεωρήθηκε ότι ήταν το επίκεντρο των μολύνσεων, έκλεισε οριστικά το 2020. Σήμερα, μεγάλα γαλάζια πάνελ περικυκλώνουν το συγκρότημα που δεν χρησιμοποιείται πλέον, έξω από το οποίο βρίσκεται όχημα της αστυνομίας, όπως κατέγραψε το Γαλλικό Πρακτορείο.

 Μεγάλη η επιδημιολογική έξαρση στην Κίνα
Η Κίνα, που για καιρό θεωρήθηκε προστατευμένη από υγειονομική άποψη λόγω των δρακόντειων μέτρων κατά του ιού, αντιμετωπίζει εδώ και κάποιες εβδομάδες τη σημαντικότερή της επιδημιολογική έξαρση.

Περίπου το 80% του κινεζικού πληθυσμού έχει μολυνθεί με Covid μετά την άρση των υγειονομικών περιορισμών τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τον επιδημιολόγο Γου Ζουνγιού.

Η Κίνα ανακοίνωσε το σαββατοκύριακο τουλάχιστον 13.000 θανάτους που «σχετίζονται με την Covid-19», από τις 13 έως τις 19 Ιανουαρίου.

Ο αριθμός αυτός, που αφορά μόνο τους θανάτους που καταγράφονται στα νοσοκομεία, έρχεται να προστεθεί στους περίπου 60.000 νεκρούς από τον Δεκέμβριο που έχουν ήδη ανακοινώσει οι αρχές. Ο απολογισμός αυτός είναι χωρίς αμφιβολία υποεκτιμημένος για έναν πληθυσμό 1,4 δισεκ. κατοίκων, την ώρα που πολλά νοσοκομεία και αποτεφρωτήρια στην χώρα φαίνεται να είναι ακόμα γεμάτα.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos