Αυτή είναι η επόμενη πανδημία που αναμένουν οι επιστήμονες - Γνώριζαν και περίμεναν τον κορονοϊό;

31 Ιανουαρίου 2023 22:04

Στους κινδύνους για ξέσπασμα νέας πανδημίας αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης ο οποίος παράλληλα μίλησε και για τους λόγους που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παράτεινε την κατάσταση ανώτερου επιπέδου συναγερμού για την Covid.

«Μόλις έκαναν στην Κίνα το παραμικρό άνοιγμα, ο ιός απλώθηκε παντού. Αυτά τα δεδομένα είναι που νομίζω μας κρατούν ακόμα το επίπεδο συναγερμού. Δεν είμαστε στο ίδιο σημείο με πριν δύο ή τρία χρόνια, γιατί έχουμε υψηλό επίπεδο ανοσίας στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε λόγω του εμβολιασμού είτε της φυσικής ανοσίας από τη λοίμωξη. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι προστατευμένοι από σοβαρή νόσηση και θάνατο», δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Ζαούτης.

Οδηγία για ετήσιο εμβόλιο

Αναφέρθηκε επίσης και στο εμβόλιο για τον κορονοϊό σημειώνοντας ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων πάει προς την κατεύθυνση της αμερικανικής οδηγίας για σχήμα ετήσιου εμβολιασμού.

Στο ερώτημα εάν το κύμα στην Κίνα θα επηρεάσει όλο τον πλανήτη, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ εμφανίστηκε καθησυχαστικός. Σύμφωνα με τον κ. Ζαούτη, δεν έχουν αλλάξει τα δεδομένα όσον αφορά στη μεταδοτικότητα του κορονοϊού, λόγω του στελέχους Όμικρον, αν και αποδεικνύεται πιο ήπιος.

 «Από τα στοιχεία παγκοσμίως βλέπουμε πως πολλά άτομα που μπαίνουν στο νοσοκομείο είναι θετικά για Covid, αλλά αυτός δεν είναι ο λόγος που μπαίνουν στο νοσοκομείο. Επειδή ο ιός είναι παντού και είναι και οι λοιμώξεις, ειδικά σε ασθενείς σε τελικό στάδιο καρκίνου ή κάποια άλλα νοσήματα που είναι πολύ σοβαρά», σημείωσε.

Όπως είπε, οι περισσότεροι θάνατοι αφορούν ηλικίες άνω των 80 χρόνων με υποκείμενα νοσήματα. «Υπάρχουν διεθνείς μελέτες που συγκλίνουν ότι στη φάση που βρισκόμαστε πεθαίνουν με COVID και όχι από COVID», υποστήριξε.

Ποια θα είναι η νέα πανδημία;

Για το ενδεχόμενο μιας νέας πανδημίας, ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ σημείωσε ότι σε κάθε περίπτωση «οι επιστήμονες πρέπει να είναι σε ετοιμότητα», υπογραμμίζοντας ότι η τεχνολογία βοήθησε πολύ στην ανταπόκριση στον κορονοϊό.

 «Προβλέπουν οι επιστήμονες επόμενη πανδημία και, πιστεύουν ότι θα έρθει από τη γρίπη, πτηνών ή χοίρων», είπε ο Θεοκλής Ζαούτης, συμπληρώνοντας: «Εμείς οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι. Η επιστημονική κοινότητα περίμενε πανδημία, μετά από το 1918 και τη μεγάλη γρίπη. Υπήρχαν επιστήμονες που συζητούσαν πως θα έρθει ο κορονοϊός»

«Η τεχνολογία όμως μας βοήθησε να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στην πανδημία. Πολλοί το χρησιμοποιούν σαν αρνητικό, αλλά η τεχνολογία βοήθησε να αποκτήσουμε εμβόλιο μέσα σε ένα μικρό χρόνο κοντά μας. Μην ξεχνάτε πως όταν βγήκε το στέλεχος της Γιουχάν μέσα σε λίγες εβδομάδες γνωρίζαμε όλο το γονιδίωμα του ιού είπε χαρακτηριστικά», είπε επίσης.

Τέσσερις κορονοϊοί κάθε χρόνο

«Ο Ερυθρός Σταυρός είπε ότι δεν η ανθρωπότητα δεν είναι έτοιμη για νέα πανδημία και πιστεύω πως δεν πρέπει να ξεχάσουμε τη μάσκα. Είναι ένα εύκολο μέτρο και αποτελεσματικό όσον αφορά στην προστασία και υπάρχει ακόμα σύσταση, ενώ συζητάμε για την έξαρση των αναπνευστικών ιών», τόνισε αναφερόμενος στη σημασία της μάσκας.

Για τον ιό RSV, αναφέρει ευθύνεται τώρα για τις νοσηλείες παιδιών, καθώς παιδιά από ηλικία 0 έως 2 ετών κολλάνε αυτόν τον ιό παγκοσμίως. «Αυτό είναι δεδομένο και πριν από την πανδημία. Η ελάφρυνση των μέτρων ευνοεί πλέον τη μεταδοτικότητα του ιού», επισήμανε.

Παράλληλα, ο κ. Ζαούτης επισημαίνει ότι κυκλοφορούν τέσσερις κορονοϊοί κάθε χρόνο και δημιουργούν γριπώδες σύνδρομο, κάτι που ίσχυε και πριν από την εμφάνιση της COVID-19.

Για το κλείσιμο των σχολείων, ανέφερε ότι είχε πάρα πολλές αρνητικές συνέπειες στα παιδιά. «Τα σχολεία είναι απαραίτητα στην ψυχολογική υγεία. Μελέτες καταλήγουν πως ακόμη και το προσδόκιμο ζωής των παιδιών επηρεάστηκε από την πανδημία, παγκοσμίως. Η ουσία είναι ότι έχασαν τα μαθήματα τους, την γνωστική τους ικανότητα. Έχουν μείνει αρκετά πίσω και στην κοινωνικότητά τους με τα άλλα παιδιά, με φίλους», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Σε ετοιμότητα ο ΕΟΔΥ

Ακολούθως, σημείωσε ότι η πανδημία αποτέλεσε ένα «μάθημα» για τη χώρα μας και τον ΕΟΔΥ συγκεκριμένα, ο οποίος απέκτησε τη γνώση και είναι σε ετοιμότητα πλέον για να ανταποκριθεί σε μελλοντικές κρίσεις υγείας. «Έχουμε μάθει πάρα πολλά για την ανάλυση δεδομένων και ο ΕΟΔΥ θα προχωρήσει σε αναβάθμιση της ψηφιακής του υποδομής, επενδύοντας σε ετοιμότητα και απόκριση», είπε ο Θεοκλής Ζαούτης.

«Τα παιδιά παγκοσμίως από ηλικία 0 έως 2 ετών κολλάνε αυτόν τον ιό. Αυτό είναι δεδομένο και πριν από την πανδημία. Η ελάφρυνση των μέτρων ευνοεί πλέον τη μεταδοτικότητα του ιού». Παράλληλα ο κ. Ζαούτης επισημαίνει ότι κυκλοφορούν τέσσερις κορονοϊοί κάθε χρόνο και δημιουργούν γριπώδες σύνδρομο, κάτι που ίσχυε και πριν από την εμφάνιση του κορονοϊού.

«Το κλείσιμο των σχολείων είχε πάρα πολλές αρνητικές συνέπειες στα παιδιά μας. Τα σχολεία είναι απαραίτητα στην ψυχολογική υγεία. Μελέτες καταλήγουν πως ακόμη και το προσδόκιμο ζωής των παιδιών επηρεάστηκε από την πανδημία, παγκοσμίως. Η ουσία είναι ότι έχασαν τα μαθήματα τους, την γνωστική τους ικανότητα. Έχουν μείνει αρκετά πίσω και στην κοινωνικότητά τους με τα άλλα παιδιά, με φίλους», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

 «Ο Εθνικός Οργανισμός Δημοσίας Υγείας Υγείας στάθηκε άξιος στην πανδημία. Βλέπουμε παντού στην Ελλάδα τις κινητές ομάδες Υγείας, ήρωες αλλά και εργαλείο που πρέπει να τις αξιοποιήσουμε για την ετοιμότητα και απόκριση μελλοντικών κρίσεων υγείας. Έχουμε μάθει πάρα πολλά για την ανάλυση δεδομένων και ο ΕΟΔΥ θα προχωρήσει σε αναβάθμιση της ψηφιακής του υποδομής, επενδύοντας σε ετοιμότητα και απόκριση», σύμφωνα με τον θεοκλή Ζαούτη.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos