Σε θέση μάχης οι κεντρικές τράπεζες του πλανήτη για το άνοιγμα των αγορών - Έκτακτη ρευστότητα σε δολάρια

20 Μαρτίου 2023 00:39

Οι πέντε μεγάλες δυτικές κεντρικές τράπεζες ανακοίνωσαν ότι προχωρούν σε συντονισμένη δράση για να διαθέσουν αυξημένη ρευστότητα σε δολάριο διεθνώς.

Η ανακοίνωση αφορά τις κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ, της Ευρωζώνης, του Καναδά, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιαπωνίας και της Ελβετίας και τις μεταξύ τους συμφωνίες ανταλλαγής συναλλάγματος (swap).

Σκοπός είναι να διασφαλιστεί «ενισχυμένη ρευστότητα σε δολάρια».

Αντίστοιχες συμφωνίες έχουν γίνει στο παρελθόν σε περιόδους κρίσης, όπως μετά το κραχ του 2008 αλλά και στη διάρκεια της κρίσης του ευρώ το 2012.

 Η ανακοίνωση έρχεται μετά την συμφωνία εξαγοράς της Credit Suisse από την USB και προφανώς έχει σκοπό να δημιουργήσει αποθέματα ρευστότητας στην παγκόσμια αγορά, ώστε να αντιμετωπιστούν πιθανές αναταράξεις στις κεφαλαιαγορές και τον τραπεζικό κλάδο.

Η ανησυχία στον τραπεζικό κλάδο εδράζεται και στις πιθανές αντιδράσεις των επενδυτών ύστερα από την αύξηση των επιτοκίων που έκανε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την περασμένη εβδομάδα και εν όψει της απόφασης που θα λάβει η FED για τα δικά της επιτόκια την επόμενη εβδομάδα.

Νωρίτερα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ χαιρέτισε την «ταχεία αντίδραση» των ελβετικών αρχών, που διευκόλυναν την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS λέγοντας ότι οι αποφάσεις «θα συμβάλουν στην αποκατάσταση των όρων ευταξίας της αγοράς».

Οι αποφάσεις αυτές θα επιτρέψουν επίσης την διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Κριστίν Λαγκάρντ τονίζοντας ότι «ο τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης είναι ανθεκτικός, με στέρεες θέσεις ως προς την κεφαλαιοποίηση και την ρευστότητα».

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν και ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας (Fed) Τζέρομ Πάουελ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS δίνοντας παράλληλα την διαβεβαίωση ότι το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό.

«Είμαστε ικανοποιημένοι από τις ανακοινώσεις που έγιναν από τις ελβετικές αρχές σήμερα για την υποστήριξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας», δήλωσαν σε κοινή τους ανακοίνωση αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών και Fed.

«Το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό ως προς την κεφαλαιοποίηση και την ρευστότητα και το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι ανθεκτικό», προσθέτουν.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και η Fed ήταν «σε στενή επαφή» με τους διεθνείς τους ομολόγους για να υποστηρίξουν την επιχείρηση της εξαγοράς.

«Η βρετανική κυβέρνηση χαιρετίζει τις ενέργειες των ελβετικών αρχών προς διευκόλυνση της εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS για την υποστήριξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos