Φινλανδία: Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στις Μεταφορές με αφορμή το νομοσχέδιο για την αγορά εργασίας

02 Φεβρουαρίου 2024 19:12

Για δεύτερη ημέρα συνεχίζονται στην Φινλανδία οι μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις κατά του νομοσχεδίου της αγοράς εργασίας.

Οι δρόμοι στο Ελσίνκι έχουν παραλύσει καθώς εκτιμάται πως είναι περίπου 300.000 εργαζόμενοι που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. Μαζί με τους εργαζόμενους στα ΜΜΜ, κατέβηκαν στην απεργία εργαζόμενοι στους κλάδους της ενέργειας, της εκπαίδευσης, των υπηρεσιών υγείας, των σούπερ μάρκετ, της εστίασης, των ξενοδοχείων και των ταχυδρομείων.

Οι τρεις μεγαλύτερες συνδικαλιστικές ενώσεις της χώρας, του δημοσίου τομέα (JHL), της βιομηχανίας (SAK) και των υπηρεσιών (PAM) απηύθυναν κάλεσμα για απεργία, με αφορμή το νομοσχέδιο του πρωθυπουργού Πέτερι Όρπο, το οποίο προβλέπει μια αλλαγή των κανόνων αναφορικά με τις συλλογικές συμβάσεις προκειμένου «να δώσει ώθηση στην ανταγωνιστικότητα σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα».

Σύμφωνα με τα φινλανδικά ΜΜΕ, γίνεται προσπάθεια να περιορίσει το δικαίωμα στην απεργία, να μειώσει τα επιδόματα ανεργίας και να εισαγάγει μία ημέρα κατά την οποία οι εργαζόμενοι που λαμβάνουν αναρρωτική άδεια δεν θα πληρώνονται.

Ακυρώνονται πτήσεις στην Φινλανδία
Οι μαζικές κινητοποιήσεις έχουν παρασύρει και τα αεροδρόμιο καθώς σε διάστημα 2 ημερών έχουν ακυρωθεί 550 πτήσεις, επηρρεάζοντας περίπου 60.000 επιβάτες.

Σήμερα κανένα τρένο δεν κυκλοφορεί στη Φινλανδία, ενώ τα δρομολόγια του μετρό, των τραμ και τα λεωφορεία στο Ελσίνκι ανεστάλησαν, σ

ύμφωνα με το συνδικάτο JHL. Λόγω της απεργίας των Μέσων Μεταφοράς, ορισμένα σχολεία λειτούργησαν με τηλεργασία.

Φινλανδία: Ο κεντροδεξιός Στουμπ προηγείται στην πρόθεση ψήφου ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών
Το μεγαλύτερο βιομηχανικό συνδικάτο της Φινλανδίας ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις το διάστημα μεταξύ 14 και 16 Φεβρουαρίου

«Δεν θα αποδεχθούμε η κυβέρνηση να κατεδαφίσει τις δομές που δημιουργήθηκαν για την προστασία των εργαζομένων», επισήμανε σε ένα δελτίο τύπου. Το κόστος των κινητοποιήσεων εκτιμάται σε περίπου 360 εκατομμύρια ευρώ.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos