Ρωσία: Η Μόσχα λέει «προδότη» τον γεννημένο στη Ρωσία νέο αρχηγό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων

09 Φεβρουαρίου 2024 15:22

Ο υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχος Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε σήμερα ότι ο νέος αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, που έχει γεννηθεί στη Ρωσία, είναι προδότης, ενώ το Κρεμλίνο δήλωσε ότι ο διορισμός του δεν θα επηρεάσει την έκβαση της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, όπως τη χαρακτηρίζει η Ρωσία, στην Ουκρανία.

Τα σχόλια των Ρώσων αξιωματούχων έγιναν αφού ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αντικατέστησε χθες, Πέμπτη, τον δημοφιλή αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του, Βάλερι Ζαλούζνι με τον διοικητή του στρατού ξηράς της, τον 58χρονο στρατηγό Ολεξάντρ Σίρσκι, ένα τεράστιο στοίχημα τη στιγμή που οι ρωσικές δυνάμεις κερδίζουν το πάνω χέρι σχεδόν δύο χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου.

Ο Σίρσκι γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1965 στη ρωσική περιοχή Βλαντίμιρ, που τότε ήταν τμήμα της Σοβιετικής Ένωσης. Όπως πολλοί άνθρωποι της ηλικίας του στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, σπούδασε στη Μόσχα - στην Ανώτερη Σχολή Στρατιωτικής Διοίκησης - μεταξύ συναδέλφων του που έκτοτε έχουν γίνει Ρώσοι διοικητές.

Υπηρέτησε για πέντε χρόνια στο Σοβιετικό Σώμα Πυροβολικού και ζει στην Ουκρανία από τη δεκαετία του 1980.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην πρόεδρος που τώρα είναι αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, κατηγόρησε τον Σίρσκι, που δεν υπηρέτησε στον μετασοβιετικό ρωσικό στρατό, ότι καταπάτησε τον όρκο του ως αξιωματικού.

«Κοιτάζοντας το βιογραφικό του νέου επικεφαλής των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, του Σίρσκι, νιώθει κανείς μια αίσθηση μίσους, απαξίωσης και απέχθειας», έγραψε ο Μεντβέντεφ στον επίσημο λογαριασμό του στο Telegram.

«Απέχθεια για έναν άνθρωπο που ήταν σοβιετικός Ρώσος αξιωματικός, αλλά έγινε προδότης Μπαντέρα, που καταπάτησε τον όρκο του και υπηρετεί τους ναζί, καταστρέφοντας τους αγαπημένους του. Ας καεί η γη κάτω από τα πόδια του!», δήλωσε ο Μεντβέντεφ.

Ο χαρακτηρισμός «Μπαντέρα» είναι αναφορά στο Στεπάν Μπαντέρα, Ουκρανό εθνικιστή της εποχής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που συνεργάστηκε με τη ναζιστική Γερμανία για να πολεμήσει ενάντια στον Κόκκινο Στρατό. Θεωρείται μαχητής υπέρ της ελευθερίας από κάποιους Ουκρανούς, αλλά και προδότης από πολλούς Ρώσους.

Το Κρεμλίνο δήλωσε πάντως σήμερα ότι δεν πιστεύει πως μια αλλαγή στην στρατιωτική ηγεσία της Ουκρανίας θα αλλάξει την έκβαση της σύγκρουσης.

«Δεν πιστεύουμε ότι αυτοί είναι παράγοντες που μπορούν να αλλάξουν την πορεία της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης. Αυτή θα συνεχιστεί έως ότου επιτευχθούν οι στόχοι», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Στην βελτιστοποίηση πολεμικών μέσων και μεθόδων και στην προστασία της ζωής και της υγείας των στρατιωτών επικεντρώνεται ο Σίρσκι

Στην «βελτιστοποίηση» του ουκρανικού στρατού ώστε να μπορέσει να νικήσει στον πόλεμο επικέντρωσε το πρώτο του επίσημο μήνυμα από την νέα του θέση ο αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων Ολεξάντρ Σίρσκι.

«Μόνο η συνεχής αλλαγή και βελτιστοποίηση πολεμικών μέσων και μεθόδων θα μας επιτρέψουν να επιτύχουμε... Εμπρός προς την νίκη!», έγραψε ο Ολεξάντρ Σίρσκι στο Telegram.

Ο Σίρσκι υποσχέθηκε ότι θα προστατεύσει την ζωή και την υγεία του προσωπικού των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, που αποτελεί την βασική αξία του ουκρανικού στρατού, και θα διασφαλίσει αξιόπιστη επιμελητειακή υποστήριξη.

Σύμφωνα με τον αρχηγό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, η πολεμική προσπάθεια θα επικεντρωθεί συγκεκριμένα στον ολοκληρωμένο σχεδιασμό με βάση τις απαιτήσεις στην πρώτη γραμμή του μετώπου, στην ταχεία επιμελητειακή υποστήριξη για την κάλυψη των αναγκών των μάχιμων μονάδων, στην αναγωγή σε προτεραιότητα της ζωής και της υγείας των στρατιωτικών, στην εξισορρόπηση της εκπλήρωσης της αποστολής, της ανάπαυσης και της εκπαίδευσης και στην εφαρμογή νέων τεχνολογικών μέσων και την βελτιστοποίηση επιτυχημένων εμπειριών με την χρήση drones (UAV) και μέσων ηλεκτρονικού πολέμου (REB).

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos