Παρίσι: Η δήμαρχος Ινταλγκό θέλει να κάνει «μεγάλο περίπατο» στον πύργο του Άιφελ και προκαλεί αντιδράσεις

10 Φεβρουαρίου 2024 12:40

Μπορεί να ηχεί ωραία η ιδέα της απομάκρυνσης των αυτοκινήτων από την περιοχή του Πύργου του Άιφελ για τη δημιουργία ενός Πράσινου Διαδρόμου, αλλά η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό δυσκολεύεται να πείσει τους Παριζιάνους και την αστυνομίας για την αναμόρφωση μιας από τις πιο πολυσύχναστες περιοχές της Πόλης του Φωτός.

Χιλιάδες τουρίστες σπεύδουν καθημερινά για να απαθανατίσουν με το φακό τους τον Πύργο του Άιφελ από τη δεξιά όχθη του Σηκουάνα στο λόφο στο Τροκαντερό, με τους υπέροχους κήπους του. Ωστόσο, ο περίπατος στο Τροκαντερό είναι λιγότερο ρομαντικός, καθώς απαιτεί τη διέλευση από δύο μεγάλες διασταυρώσεις και τη συχνά μπλοκαρισμένη από την κυκλοφορία Γέφυρα της Ιένα.

Λίγες μέρες μετά το δημοψήφισμα για τον τριπλασιασμό των τελών στάθμευσης για τα SUV στο κέντρο του Παρισιού, η δήμαρχος Αν Ινταλγκό αιφνιδίασε ανακοινώνοντας την πρόθεσή της να προχωρήσει στην υλοποίηση ενός νέου πρότζεκτ για την εκδίωξη των αυτοκινήτων και τη δημιουργία ενός συνεχούς κήπου μεταξύ του Πύργου του Άιφελ και του Τροκαντερό.

Η Ινταλγκό ελπίζει να εκμεταλλευτεί τον ενθουσιασμό για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και να ξεκινήσει μετά το τέλος τους το πρότζεκτ, αλλά αντιδρούν οι επικριτές της και κυρίως ο αρχηγός της αστυνομίας του Παρισιού.

Γαλλία: Η δήμαρχος του Παρισιού θα κάνει μπάνιο στον Σηκουάνα τον Ιούλιο, παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων
Τρεις Ιάπωνες τουρίστες, που τραβούσαν φωτογραφίες δίπλα στην πολυσύχναστη Γέφυρα της Ιένα συμφώνησαν ότι το σχέδιο της Ινταλγκό θα έκανε τη διαφορά. Η θέα ήταν «απογοητευτική», είπε ένας εξ’ αυτών στο Γαλλικό Πρακτορείο, σημειώνοντας ότι η θέα θα ήταν «πιο όμορφη με λιγότερα αυτοκίνητα».

Το όραμα της Ινταλγκό για ένα φιλικό για τους πεζούς κέντρο του Παρισιού
Η Ινταλγκό είχε ανακοινώσει για πρώτη φορά το σχέδιό της αυτό το 2019, αλλά μετά από λίγο συγκρούστηκε με τον τότε αρχηγό της αστυνομίας του Παρισιού και τρεις δεξιούς δημάρχους προαστίων της πρωτεύουσας λόγω ανησυχιών για διαταραχή της κυκλοφορίας. Αυτή τη φορά ελπίζει ότι θα καταφέρει να το υλοποιήσει. «Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν θα περνούν πια αυτοκίνητα μπροστά από τον Πύργο του Άιφελ», είπε σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Ouest-France την περασμένη Τρίτη.

Ένα «πράσινο» Τροκαντερό, μια «φιλική προς τους πεζούς» Γέφυρα της Ιένα και το «αναδασωμένο» Πεδίο του Άρεως «θα σχηματίσουν μαζί ένα μεγάλο πάρκο στην καρδιά του Παρισιού», πρόσθεσε.

Οι υποστηρικτές της επαινούν τις προσπάθειες της πρώην προεδρικής υποψήφιας για τη μείωση της ρύπανσης και την αύξηση των χώρων πρασίνου στο πυκνοκατοικημένο Παρίσι, που υποφέρει από τους ολοένα και συχνότερους καύσωνες το καλοκαίρι. Στην πρώτη θητεία της στη δημαρχία η Ινταλγκό κατήγαγε μαι μεγάλη νίκη με την πεζοδρόμηση μετά από διετή μάχη τμήματος της δεξιάς όχθης του Σηκουάνα. Αλλά δικαστήριο απέρριψε το 2022 και το 2023 το πρότζεκτ της για το Τροκαντερό και η δήμαρχος επανήλθε με ένα «τροποποιημένο» σχέδιο, που υπέβαλε στην αστυνομία ελπίζοντας να του δώσουν ώθηση οι ετοιμασίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η αντίπαλος της Ινταλγκό καταγγέλλει «πραξικόπημα»
Ωστόσο, η νέα υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας, και ορκσιμένη εχθρός της Ινταλγκό, Ρασίντα Νταντί, που σκοπεύει να διεκδικήσει τη δημαρχία του Παρισιού στις δημοτικές εκλογές του 2026, χαρακτήρισε το πρότζεκτ της «πραξικόπημα».

Ενώ ο αρχηγός της αστυνομίας του Παρισιούν, Λοράν Νουνιέζ, επεσήμανε ότι «υπάρχουν πολλά ερωτήματα ανοικτά σε διάφορα σημεία» επιμένοντας στη γραμμή του προκατόχου του, που φοβόταν «σημαντικά προβλήματα στην κυκλοφορία και μποτιλιαρίσματα», που θα εμπόδιζαν στο έργο τους ασθενοφόρα, περιπολικά και οχήματα πυροσβεστικής.

Αλλά και Παριζιάνοι ανησυχούν για τον αντίκτυπο που θα έχει στις μετακινήσεις τους το σχέδιο της Ινταλγκό. «Θα μπλοκάρει τη Γέφυρα της Ιένα και υπάρχουν άνθρωποι που εξ’ ανάγκης οδηγούν στο Παρίσι. Θεωρώ ότι κάτι πρέπει να κάνουμε, αλλά να μην υπερβάλλουμε», δήλωσε ο Βραζιλιάνος φωτογράφος Έβερτον, που ζει εδώ και 15 χρόνια στη Γαλλία.

Η αστυνομία, πάντως, δήλωσε πρόθυμη να συζητήσει τη νέα πρόταση με το γραφείο της Δημάρχου. Ο Πύργος του Άιφελ είναι ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα στον πλανήτη. Την περασμένη χρονιά τον επισκέφθηκαν 6,3 εκατ. τουρίστες, ενώ το Παρίσι αναμένεται να κατακλυστεί από περίπου 15 εκατ. επισκέπτες το ερχόμενο καλοκαίρι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και την Παραολυμπιάδα.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos