Οκτάχρονος νίκησε γκραντ μετρ στο σκάκι -Παγκόσμιο ρεκόρ στην Ελβετία

20 Φεβρουαρίου 2024 15:26

Στην τρυφερή ηλικία των μόλις οκτώ ετών ο Άσουαθ Καουσίκ από τη Σιγκαπούρη κατάφερε το απίστευτο: να νικήσει στο σκάκι έναν γκραντ μετρ και να σπάσει έτσι το σχετικό παγκόσμιο ρεκόρ.

Ο Καουσίκ έκανε την έκπληξη επικρατώντας την Κυριακή στον τέταρτο γύρο του τουρνουά Burgdorfer Stadthaus Open της Ελβετίας του 37χρονου Πολωνού αντιπάλου του Γιάτσεκ Στόπα και έγινε έτσι, σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο chess.com, σε ηλικία οκτώ ετών, έξι μηνών και 11 ημερών, ο νεότερος σκακιστής που νίκησε ποτέ έναν γκραντ μετρ στο κλασικό σκάκι.

«Ήταν πραγματικά συναρπαστικό και υπέροχο. Είμαι περήφανος για την παρτίδα μου, τον τρόπο που έπαιξα και προπαντός επειδή κάποια στιγμή ήμουν σε δύσκολη θέση αλλά κατάφερα να επιστρέψω», δήλωσε περιχαρής ο οκτάχρονος σκακιστής.

Tο προηγούμενο ρεκόρ κρατούσε από τον περασμένο μήνα ο Λεονίντ Ιβάνοβιτς από τη Σερβία, ο οποίος νίκησε στο σκάκι τον 59χρονο Βούλγαρο Μίλκο Πόπτσεφ και έγινε ο πρώτος οκτάχρονος που κέρδισε ποτέ σε κλασική παρτίδα έναν γκραντ μετρ. Μόνον που ο Ιβάνοβιτς είναι κατά πέντε μήνες μεγαλύτερος του Καουσίκ.

Ποιος είναι ο Ασουάθ Καουσίκ
Ο νέος κάτοχος του σχετικού ρεκόρ γεννήθηκε στην Ινδία και ζει με την οικογένειά του στη Σιγκαπούρη.

Όπως ανέφερε ο περήφανος πατέρας του στην πλατφόρμα X, ο Ασουάθ Καουσίκ ξεκίνησε να παίζει σκάκι στο Διαδίκτυο στην ηλικία των τεσσάρων ετών και μυήθηκε στα μυστικά του από τους παππούδες του.

Το 2022, σε ηλικία έξι ετών τότε, ο Ασουάθ αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής στο «γρήγορο σκάκι» (όπου δίνεται στους παίκτες λιγότερος χρόνος για να ελέγξουν τις κινήσεις τους απ' ό,τι επιτρέπουν οι συνήθεις έλεγχοι χρόνου τουρνουά) στην κατηγορία των κάτω των οκτώ ετών σκακιστών.

«Μέχρι τότε δεν γνωρίζαμε πώς θα τα πήγαινε στη διεθνή σκηνή», είπε ο πατέρας του. Την περασμένη χρονιά ο Ασουάθ Καουσίκ κατάφερε κι άλλες επιτυχίες, μεταξύ των οποίων και δύο ισοπαλίες με αντιπάλους γκραντ μετρ.

O επικεφαλής της σκακιστικής ομοσπονδίας της Σιγκαπούρης, Κέβιν Γκο Γουέι Μινγκ, δεν εξεπλάγη με την τελευταία επιτυχία του οκτάχρονου, αφού, όπως λέει, ο Καουσίκ «δουλεύει σαν σκυλί και έχει μια οικογένεια που τον υποστηρίζει».

Σύμφωνα με το chess.com, ο Καουσίκ προπονείται καθημερινά έως και επτά ώρες στο σκάκι.

Αφιέρωμα στο εξαιρετικό ταλέντο του είχε κάνει ήδη την περασμένη χρονιά η εφημερίδα της Σιγκαπούρης «The Straits Times», με τον οκτάχρονο να δηλώνει τότε ότι το ίνδαλμά του είναι ο «μάγος της Ρίγα», όπως αποκαλείται λόγω των θεαματικών παρτίδων του ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής Μιχαήλ Ταλ, από τον οποίο έμαθε να παίζει τόσο επιθετικά.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos