Η ΕΕ φέρνει το 13ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας: «Αποφασισμένοι να τσακίσουμε την πολεμική της μηχανή»

23 Φεβρουαρίου 2024 17:04

Δύο χρόνια μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ΕΕ υιοθετεί τη 13η δέσμη ατομικών και οικονομικών κυρώσεων.

Το Eυρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα, ενόψει της συμπλήρωσης δύο ετών από την έναρξη της πλήρους εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, μια δέκατη τρίτη δέσμη περιοριστικών μέτρων κατά του καθεστώτος Πούτιν, όσων ευθύνονται για τη διαιώνιση του παράνομου, απρόκλητου και αδικαιολόγητου επιθετικού πολέμου του και όσων τον υποστηρίζουν ουσιαστικά.

«Παραμένουμε ενωμένοι στην αποφασιστικότητά μας να τσακίσουμε την πολεμική μηχανή της Ρωσίας»
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Ύπατος εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, «καθώς φτάνουμε στο θλιβερό σημείο των δύο ετών από τότε που ο Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκίνησε την πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να ασκεί πίεση στη Ρωσία».

«Σήμερα, αυστηροποιούμε περαιτέρω τα περιοριστικά μέτρα κατά του στρατιωτικού και αμυντικού τομέα της Ρωσίας, στοχεύοντας περαιτέρω οντότητες σε τρίτες χώρες που προμηθεύουν εξοπλισμό, καθώς και τους υπεύθυνους για την παράνομη απέλαση και στρατιωτική επανεκπαίδευση παιδιών από την Ουκρανία. Παραμένουμε ενωμένοι στην αποφασιστικότητά μας να τσακίσουμε την πολεμική μηχανή της Ρωσίας και να βοηθήσουμε την Ουκρανία να κερδίσει τον νόμιμο αγώνα της για αυτοάμυνα και να αποκαταστήσει την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της».

Μεγαλώνει η λίστα των κυρώσεων
Το Συμβούλιο αποφάσισε να επιβάλει περιοριστικά μέτρα σε επιπλέον 106 άτομα και 88 οντότητες που ευθύνονται για ενέργειες που υπονομεύουν ή απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.

Οι νέοι κατάλογοι που συμφωνήθηκαν σήμερα στοχεύουν κυρίως στον στρατιωτικό και αμυντικό τομέα και σε συνδεδεμένα άτομα, συμπεριλαμβανομένων όσων εμπλέκονται στην προμήθεια οπλισμού στη Ρωσία, καθώς και σε μέλη του δικαστικού σώματος, τοπικούς πολιτικούς και άτομα που είναι υπεύθυνα για την παράνομη απέλαση και στρατιωτική επανεκπαίδευση παιδιών από την Ουκρανία.

Συνολικά, τα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ όσον αφορά ενέργειες που υπονομεύουν ή απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας εφαρμόζονται πλέον σε πάνω από 2000 άτομα και οντότητες συνολικά.

Τα πρόσωπα που έχουν χαρακτηριστεί υπόκεινται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγορεύεται στους πολίτες και τις εταιρείες της ΕΕ να τους διαθέσουν κεφάλαια. Τα φυσικά πρόσωπα υπόκεινται επιπλέον σε ταξιδιωτική απαγόρευση, η οποία τους εμποδίζει να εισέρχονται ή να διέρχονται από τα εδάφη της ΕΕ.

Έλεγχοι και περιορισμοί εισαγωγών-εξαγωγών
Το Συμβούλιο πρόσθεσε 27 νέες οντότητες στον κατάλογο εκείνων που υποστηρίζουν άμεσα το στρατιωτικό και βιομηχανικό σύμπλεγμα της Ρωσίας στον επιθετικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Θα υπόκεινται σε αυστηρότερους εξαγωγικούς περιορισμούς όσον αφορά τα αγαθά και τις τεχνολογίες διπλής χρήσης, καθώς και τα αγαθά και την τεχνολογία που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην τεχνολογική ενίσχυση του ρωσικού τομέα άμυνας και ασφάλειας. Ορισμένες από αυτές τις οντότητες βρίσκονται σε τρίτες χώρες (Ινδία, Σρι Λάνκα, Κίνα, Σερβία, Καζακστάν, Ταϊλάνδη και Τουρκία) και έχουν εμπλακεί στην καταστρατήγηση των εμπορικών περιορισμών, ενώ άλλες είναι ρωσικές οντότητες που εμπλέκονται στην ανάπτυξη, παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρονικών εξαρτημάτων για το στρατιωτικό και βιομηχανικό σύμπλεγμα της Ρωσίας.

Επιπλέον, η σημερινή απόφαση διευρύνει τον κατάλογο των απαγορευμένων ειδών που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην τεχνολογική ενίσχυση του τομέα άμυνας και ασφάλειας της Ρωσίας, προσθέτοντας εξαρτήματα για την ανάπτυξη και παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV).

Τέλος, η ΕΕ εισήγαγε περαιτέρω περιορισμούς στις εξαγωγές αγαθών που συμβάλλουν ιδιαίτερα στην ενίσχυση των ρωσικών βιομηχανικών δυνατοτήτων, όπως οι ηλεκτρικοί μετασχηματιστές.

Σίδηρος και χάλυβας
Η σημερινή απόφαση προσθέτει το Ηνωμένο Βασίλειο στον κατάλογο των χωρών εταίρων που εφαρμόζουν σειρά περιοριστικών μέτρων στις εισαγωγές σιδήρου και χάλυβα από τη Ρωσία και σειρά μέτρων ελέγχου των εισαγωγών που είναι ουσιαστικά ισοδύναμα με εκείνα της ΕΕ.

Οι σχετικές νομικές πράξεις σχετικά με τις οικονομικές κυρώσεις έχουν πλέον δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ . Αυτές που αφορούν τους επιμέρους καταλόγους θα δημοσιευθούν σύντομα στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Στις 14 και 15 Δεκεμβρίου 2023, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε συμπεράσματα στα οποία επανέλαβε την αποφασιστική καταδίκη του για τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ο οποίος συνιστά κατάφωρη παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, και επιβεβαίωσε την αμέριστη υποστήριξη της ΕΕ στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της και το εγγενές δικαίωμά της για αυτοάμυνα κατά της ρωσικής επίθεσης.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δήλωσε επίσης ότι η ικανότητα της Ρωσίας να διεξάγει τον επιθετικό της πόλεμο πρέπει να αποδυναμωθεί περαιτέρω, μεταξύ άλλων με την περαιτέρω ενίσχυση των κυρώσεων, και μέσω της πλήρους και αποτελεσματικής εφαρμογής τους και της αποτροπής της καταστρατήγησής τους, ιδίως για αγαθά υψηλού κινδύνου, σε στενή συνεργασία με τους εταίρους και συμμάχους.

Στις 12 Φεβρουαρίου 2024 το Συμβούλιο εξέδωσε απόφαση και κανονισμό που αποσαφηνίζουν τις υποχρεώσεις των Κεντρικών Αποθετηρίων Τίτλων (ΚΑΤ) που κατέχουν περιουσιακά στοιχεία και αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας (ΚΤΡ) τα οποία έχουν ακινητοποιηθεί ως συνέπεια των περιοριστικών μέτρων της ΕΕ

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos