Ιαπωνία: Ποια είναι η πριγκίπισσα Κάκο που έρχεται για πρώτη φορά στη χώρα μας

25 Μαϊος 2024 15:58

Η 30χρονη που χαρακτηρίζεται ως «Νταϊάνα της Ανατολής» μπορεί τα τελευταία χρόνια να έχει βρεθεί στο επίκεντρο αλλά δεν θα καταφέρει ποτέ να ανέβει στον Θρόνο των Χρυσανθέμων

Τη Δευτέρα, στην Εθνική Πινακοθήκη τα φλας θα αστράφτουν την ώρα που η επίσημη προσκεκλημένη θα θαυμάζει τα εκθέματα. Θα είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά που η πριγκίπισσα Κάκο της Ιαπωνίας θα βρίσκεται στη χώρα μας. Και θα είναι μια μοναδική ευκαιρία για τα φωτογραφικά πρακτορεία όλου του πλανήτη να αποκτήσουν ένα «κλικ» του πιο δημοφιλούς μέλους του ιαπωνικής βασιλικής οικογένειας.

Η πριγκίπισσα Κάκο, κόρη του Διαδόχου Ακισίνο και δισέγγονη του Αυτοκράτορα Χιροχίτο θα βρεθεί στη χώρα μας ως επίσημη προσκεκλημένη της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη το «Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας και Ιαπωνίας».

Η 30χρονη πριγκίπισσα, μπορεί να μην είναι υποψήφια για τον Θρόνο των Χρυσανθέμων (αφού απαγορεύεται αυστηρά η κατάληψη του Θρόνου από γυναίκα), όμως για τους Ιάπωνες, είναι κάτι σαν τη «Νταϊάνα της Ανατολής», ίσως και κάτι παραπάνω. Όχι τυχαία, άλλωστε, την αποκαλούν «Ελπίδα του Θρόνου» και, όχι τυχαία, όταν έκλεισε τα 20 της χρόνια, το 2014, στο παλάτι βρέθηκαν 80.000 άνθρωποι για να τα γιορτάσουν!

Ιδιαίτερα δημοφιλής και αγαπητή είναι στον ιαπωνικό λαό η πριγκίπισσα Κάκο. Στη φωτογραφία η γαλαζοαίματη συμμετέχει σε μια πράξη φύτευσης ενός δέντρου κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της σε σχολείο στο Περού
Λίγο ο ευγενικός της χαρακτήρας, λίγο η φυσική της χάρη και ομορφιά και περισσότερο οι «κρίσεις» που περνά η ιαπωνική βασιλική οικογένεια τα τελευταία χρόνια και η πριγκίπισσα Κάκο έχει βρεθεί στο επίκεντρο.

Η πριγκίπισσα Μάκο (Δ) αγκαλιάζεται με την αδελφή της πριγκίπισσα Κάκο (Α) καθώς φεύγει από το σπίτι της στο Τόκιο της Ιαπωνίας, 26 Οκτωβρίου 2021. Ο Αυτοκρατορικός Οργανισμός Οικιακής Αυτονομίας ανακοίνωσε ότι η πριγκίπισσα Mako παντρεύτηκε τον φίλο της Kei Komuro. Η Μάκο έχασε τη βασιλική της ιδιότητα καθώς παντρεύτηκε έναν κοινό θνητό

Το 2021, η μεγαλύτερη αδερφή της, πριγκίπισσα Μάκο, αποφάσισε να παντρευτεί έναν «κοινό θνητό» (κάτι που δεν επιτρέπεται για τις πριγκίπισσες της Ιαπωνίας). Έτσι, αναγκάστηκε να απαρνηθεί τον τίτλο, τα προνόμια και τα πλούτη, επιλέγοντας να ζήσει ως κοινή θνητή: σήμερα ζει με τον σύζυγό της σε ένα δυάρι στη Νέα Υόρκη και εργάζεται στο Met.

Η αγκαλιά του αποχωρισμού και τα δάκρυα της πριγκίπισσας Κάκο για την αδερφή της, τη μέρα που αυτή έφευγε για το παλάτι, αποτυπώθηκε σε φωτογραφία που έκανε τον γύρο του κόσμου.

Ο Ιάπωνας πρίγκιπας διάδοχος Ακισίνο, η πριγκίπισσα Κίκο και η πριγκίπισσα Κάκο υποδέχονται τους επισκέπτες από το μπαλκόνι του αυτοκρατορικού παλατιού στο Τόκιο

Στα μέσα του έτους, φέτος, αποκαλύφθηκε ότι η μητέρα τους, η 57χρονη πριγκίπισσα Κίκο του Ακισίνο, πάσχει από μια μυστηριώδη ασθένεια του στομάχου που δεν της επιτρέπει να τραφεί κανονικά. Με την αγωνία για την κατάσταση της υγείας της να κορυφώνεται και την Μάκο να απουσιάζει (ο μικρότερος αδερφός, Χισίκο, είναι ο διάδοχος του ιαπωνικού θρόνου) η πριγκίπισσα Κάκο έπρεπε να «βγει μπροστά».

Αυτό, δεν της ήταν κάτι δύσκολο. Στην Άπω Ανατολή λένε ότι έχει φυσικό χάρισμα στην επικοινωνία- άλλωστε κάθε εμφάνισή της σχολιάζεται θετικά και από τις στιλιστικές της επιλογές που έχουν ισχυρούς συμβολισμούς «γεφυρώματος» της παράδοσης και του μοντέρνου. Κάπως έτσι, εκτός από την έντονη φιλανθρωπική και κοινωνική δράση (ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους κωφούς), μετά και τη σειρά συναντήσεων με ηγέτες ξένων χωρών, η πριγκίπισσα Κάκο έφτασε να χαρακτηρίζεται «πολιτιστικό asset» και «σύμβολο ελπίδας του ιαπωνικού λαού».
Princes_Kako11
Kάθε εμφάνισή της σχολιάζεται θετικά και από τις στιλιστικές της επιλογές που έχουν ισχυρούς συμβολισμούς «γεφυρώματος» της παράδοσης και του μοντέρνου

Το τελευταίο, επειδή πολλοί τη συγκρίνουν με τη γιαγιά της, Σόντα Μιτσίκο, η οποία επίσης έγινε σύμβολο της νέας ελπίδας στην Ιαπωνία όταν παντρεύτηκε τον παππού της Κάκο. Η Μιτσίκο πυροδότησε το λεγόμενο «Mitchi boom» το 1958 και έφερε μια αίσθηση ανανέωσης και μοντέρνα ήθη στον ιστορικό θεσμό. Σύμφωνα με το Nippon.com, η πριγκίπισσα Κάκο προσφέρει επίσης μια ανάσα φρέσκου αέρα στον αυτοκρατορικό οίκο, σεβόμενη και διατηρώντας παράλληλα τις μακρόχρονες παραδόσεις του.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos