Ινδία: Τουλάχιστον 15 νεκροί μέσα σε 24 ώρες λόγω του ακραίου καύσωνα που πλήττει μέρος της χώρας

31 Μαϊος 2024 12:04

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι πέθαναν χθες, Πέμπτη, από θερμοπληξία στα ανατολικά κρατίδια Μπιχάρ και Οντίσα της Ινδίας, ανακοίνωσαν οι αρχές, την ώρα που μέρος της χώρας είναι αντιμέτωπο με συνθήκες ακραίου καύσωνα που προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί ως την Κυριακή.

Η συνοικία Μουνγκεσπούρ του Νέου Δελχί κατέγραψε αυτή την εβδομάδα την υψηλότερη θερμοκρασία στη χώρα, 52,9° Κελσίου, αν και οι μετεωρολόγοι εξετάζουν τους αισθητήρες του μετεωρολογικού σταθμού της περιοχής και ενδέχεται να αναθεωρήσουν τη μέτρηση.

Η θερμοκρασία στη βορειοδυτική και κεντρική Ινδία αναμένεται να πέσει τις επόμενες ημέρες, όμως ο καύσωνας είναι πιθανό να συνεχιστεί για δύο ακόμη ημέρες στο ανατολικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με την ινδική μετεωρολογική υπηρεσία.

Καύσωνας θεωρείται, σύμφωνα με τις ινδικές αρχές, όταν η ανώτατη θερμοκρασία είναι 4,5 με 6,4 βαθμούς Κελσίου πάνω από την κανονική, ενώ ακραίος καύσωνας όταν η ανώτατη θερμοκρασία ξεπερνά κατά 6,5 βαθμούς Κελσίου ή και περισσότερο την κανονική.

Εξάλλου οι αρχές ανακοίνωσαν χθες τον θάνατο 10 ανθρώπων στο κυβερνητικό νοσοκομείο στην περιοχή Ρουρκέλα της Οντίσα, ενώ πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πόλη Αουρανγκαμπάντ του κρατιδίου Μπιχάρ λόγω «ηλίασης».

«Περίπου επτά ακόμη άνθρωποι πέθαναν καθ’ οδόν προς το νοσοκομείο χθες, αλλά τα ακριβή αίτια του θανάτου τους θα γίνουν γνωστά μετά τη νεκροψία- νεκροτομή», δήλωσε αξιωματούχος της Αουρανγκαμπάντ.

Η κυβέρνηση του κρατιδίου Οντίσα έχει απαγορεύσει στους δημόσιους υπαλλήλους τις δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους από τις 11:00 ως τις 15:00, ώρες κατά τις οποίες η θερμοκρασία βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο.

Τρεις άνθρωποι πέθαναν πιθανόν από θερμοπληξία στο κρατίδιο Τζαρχάντ, γειτονικό του Μπιχάρ, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Στο Νέο Δελχί, όπου λόγω του καύσωνα πουλιά και άγριες μαϊμούδες λιποθυμούν ή αρρωσταίνουν, το ζωολογικό πάρκο της πόλης εγκατέστησε πισίνες και ψεκαστήρες για να ανακουφίσει τα 1.200 ζώα που ζουν εκεί.

Η θερμοκρασία στην ινδική πρωτεύουσα αναμένεται να φτάσει σήμερα τους 43° Κελσίου, ενώ αυτή την εβδομάδα καταγράφηκε και ο πρώτος θάνατος λόγω του ακραίου καύσωνα. Παράλληλα το Νέο Δελχί είναι αντιμέτωπο με λειψυδρία.

Στο μεταξύ τα βορειοανατολικά κρατίδια της Ινδίας Μανιπούρ και Άσαμ επλήγησαν από ισχυρές βροχοπτώσεις λόγω του κυκλώνα Ρέμαλ, με πολλές περιοχές να παραμένουν πλημμυρισμένες σήμερα.

Βροχές της περιόδου των μουσώνων επηρέασαν χθες, Πέμπτη, το νότιο κρατίδιο Κεράλα.

Δισεκατομμύρια άνθρωποι στην Ασία πλήττονται από ακραία υψηλές θερμοκρασίες, μια τάση η οποία σύμφωνα με τους επιστήμονες επιδεινώνεται από την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos