Αυστραλία: Πλαφόν στα αυγά βάζει αλυσίδα σουπερμάρκετ υπό τον φόβο της γρίπης των πτηνών - Μέχρι δύο κουτιά ημερησίως

11 Ιουνίου 2024 14:18

Πλαφόν στην αγορά αυγών βάζει η μεγάλη αυστραλιανή αλυσίδα σουπερμάρκετ Coles Group Ltd υπό τον φόβο ελλείψεων εξαιτίας της αντιμετώπισης της εξάπλωσης της γρίπης των πτηνών.

Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία διευκρινίζει ότι οι πελάτες σε όλες τις πολιτείες εκτός της δυτικής Αυστραλίας θα μπορούν να προμηθεύονται μόνο δύο κουτιά αυγών την ημέρα. Σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει το καταναλωτικό κοινό, ο υπουργός Γεωργίας, Μάρεϊ Γουάτ έσπευσε να τονίσει ότι τα αυγά της Αυστραλίας παραμένουν ασφαλή για κατανάλωση και δεν ελλοχεύει κίνδυνος να εισέλθουν μολυσμένα στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, πάνω από μισό εκατομμύριο κοτόπουλα έχουν ήδη υποβληθεί σε ευθανασία στη Βικτώρια.

Διεθνή ΜΜΕ που επικαλούνται πληροφορίες του αυστραλιανού ομίλου Αustralian Broadcasting Corp, μεταδίδουν ότι, η κίνηση αυτή έρχεται μετά τον εντοπισμό του άκρως παθογόνου στελέχους H7N3 της γρίπης των πτηνών σε πέμπτη φάρμα στη Βικτώρια την περασμένη εβδομάδα.

Περίπου 450.000 αυγά καταστρέφονται καθημερινά για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού, όπως αναφέρει ο αυστραλιανός Τύπος.

Την ίδια ώρα, οι αρχές έχουν δημιουργήσει ζώνες καραντίνας για να περιοριστεί η μετακίνηση πτηνών, ζωοτροφών και εξοπλισμού κοντά στις μολυσμένες φάρμες μετά τον εντοπισμό των πρώτων κρουσμάτων τον περασμένο μήνα.

Σημειώνεται ότι, την περασμένη εβδομάδα, ένας άνδρας στο Μεξικό πέθανε αφού προσβλήθηκε από τη γρίπη των πτηνών Η5Ν2 - πρόκειται για στέλεχος που δεν είχε εντοπιστεί σε άνθρωπο στο παρελθόν. Σημειώνεται ότι, το στέλεχος Η7Ν3 είναι διαφορετικό από το Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών, το οποίο έχει οδηγήσει στην εξόντωση άγριων ειδών πτηνών και θηλαστικών σε όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν έχει ανιχνευθεί στην Αυστραλία.

Τον Μάρτιο, το στέλεχος Η5Ν1 εντοπίστηκε σε αγελάδες στις ΗΠΑ, όπου μόλυνε τις προμήθειες γάλακτος και προκάλεσε μη σοβαρές οφθαλμικές λοιμώξεις σε δύο υπαλλήλους που εργάζονταν σε φάρμα.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos