Οι προτεινόμενοι δασμοί της ΕΕ στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα θα βλάψουν και τις δύο πλευρές, λέει το Πεκίνο

22 Ιουνίου 2024 12:39

Δεν συνιστούν «τιμωρία», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Χάμπεκ

Οι προτεινόμενοι δασμοί της ΕΕ στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα θα βλάψουν και τις δύο πλευρές, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της κρατικής υπηρεσίας προγραμματισμού της Κίνας στον υπουργό Οικονομίας της Γερμανίας, ο οποίος επισκέπτεται το Πεκίνο, και δεσμεύτηκε να υπερασπιστεί τις κινεζικές εταιρείες.

Ο Τζενγκ Σαντζιέ, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης της Κίνας, δήλωσε στον Ρόμπερτ Χάμπεκ ότι ελπίζει πως η Γερμανία θα διαδραματίσει ηγετικό ρόλο εντός της ΕΕ και «θα κάνει το σωστό».

Η Κίνα θα λάβει όλα τα μέτρα για να διασφαλίσει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των κινεζικών εταιρειών, σημείωσε επίσης ο Τζενγκ κατά την συνάντησή τους στο Πεκίνο.

Η επίσκεψη του Χάμπεκ στην Κίνα είναι η πρώτη υψηλόβαθμου Ευρωπαίου αξιωματούχου από τότε που οι Βρυξέλλες πρότειναν υψηλούς δασμούς στις εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων κινεζικής κατασκευής για την καταπολέμηση αυτού που η ΕΕ θεωρεί υπερβολικές επιδοτήσεις.

Η Κίνα προειδοποίησε χθες, Παρασκευή, ενόψει της άφιξης του Γερμανού υπουργού Οικονομίας ότι η κλιμάκωση των εμπορικών τριβών με την ΕΕ για τα ηλεκτρικά οχήματα κινεζικής κατασκευής θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν εμπορικό πόλεμο.

«Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι αυτοί δεν είναι τιμωρητικοί δασμοί», σημείωσε ο Χάμπεκ κατά την συνάντησή του με τον Τζενγκ.

Χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Τουρκία έχουν χρησιμοποιήσει τιμωρητικούς δασμούς, αλλά όχι η ΕΕ, υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας. «Η Ευρώπη κάνει τα πράγματα διαφορετικά», τόνισε.

Για εννέα μήνες, συνέχισε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέτασε με τη μεγαλύτερη λεπτομέρεια αν κινεζικές εταιρείες ωφελήθηκαν αθέμιτα από επιδοτήσεις.

Οποιοδήποτε μέτρο αντισταθμιστικών δασμών που προκύπτει από την αξιολόγηση της ΕΕ «δεν συνιστά τιμωρία», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι τα μέτρα αυτού του είδους αποσκοπούν να αντισταθμίσουν τα πλεονεκτήματα που παρείχε το Πεκίνο σε κινεζικές εταιρείες.

«Θα πρέπει να επιτευχθούν κοινά, ισότιμα πρότυπα πρόσβασης στην αγορά», συνέχισε ο Χάμπεκ, σημειώνοντας ότι οι προτεινόμενοι δασμοί της ΕΕ αποσκοπούν να εξισώσουν τους όρους ανταγωνισμού με την Κίνα.

«Θα κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε τις κινεζικές εταιρείες», απάντησε ο Τζενγκ, ο οποίος αρνήθηκε τις κατηγορίες για αθέμιτες επιδοτήσεις, λέγοντας ότι η ανάπτυξη της νέας ενεργειακής βιομηχανίας της Κίνας είναι αποτέλεσμα συνολικών πλεονεκτημάτων στην τεχνολογία, τις αλυσίδες της αγοράς και της βιομηχανίας, που καλλιεργήθηκαν μέσα σε σκληρό ανταγωνισμό.

Η ανάπτυξη της βιομηχανίας «είναι το αποτέλεσμα ανταγωνισμού, κι όχι επιδοτήσεων, πόσο μάλλον αθέμιτου ανταγωνισμού», σημείωσε ο Τζενγκ στη διάρκεια της συνάντησης.

Τα πορίσματα της έκθεσης της ΕΕ θα πρέπει να συζητηθούν, δήλωσε επίσης ο Χάμπεκ.

«Είναι σημαντικό να εκμεταλλευτούμε σοβαρά την ευκαιρία που προσφέρει η έκθεση και να συζητήσουμε ή να διαπραγματευτούμε», υπογράμμισε.

Μετά την συνάντησή του με τον Τζενγκ, ο Χάμπεκ είχε συνομιλίες με τον Κινέζο υπουργό Εμπορίου Γουάνγκ Γουεντάο, ο οποίος δήλωσε ότι θα συζητήσει για τους δασμούς με τον Επίτροπο της ΕΕ Βάλντις Ντομπρόβσκις σήμερα το βράδυ μέσω βιντεοδιάσκεψης.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos