Ισπανία: Γαζέλες πέθαναν σε κέντρο προστασίας άγριων ζώων - Κτηνίατρος κατηγορεί μουσικό φεστιβάλ για το συμβάν

27 Ιουνίου 2024 16:10

Τέσσερις γαζέλες πέθαναν σε ένα κέντρο προστασίας άγριων ζώων στην ισπανική πόλη Αλμερία και ο θάνατός τους συνδέεται με ένα μουσικό φεστιβάλ που διεξήχθη κοντά στο κέντρο.

Σύμφωνα με δηλώσεις του κτηνιάτρου του κέντρου προστασίας στο BBC, τα ζώα ήταν ταραγμένα κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, το Σάββατο 22 Ιουνίου, αλλά η κατάσταση επιδεινώθηκε την επόμενη μέρα, όταν οι γαζέλες έπεσαν πάνω σε τοίχους, σπάζοντας τον λαιμό και τα πόδια τους.

Η κτηνίατρος, Δρ. Σόνια Ντομίνγκεθ από την Estación Experimental de Zonas Áridas (EEZA), μιλώντας στο ειδησεογραφικό μέσο, είπε ότι είχε αιτηθεί με την ομάδα της να μεταφερθεί η συναυλία σε διαφορετικό χώρο, από όταν είχε ανακοινωθεί η διεξαγωγή του.

Αλλά η Almería Cultura, ο πολιτιστικός κόμβος της πόλης, υπερασπίστηκε την απόφασή της να προχωρήσει στην εκδήλωση, λέγοντας σε ανακοίνωσή της στο X ότι οι συναυλίες «δεν ξεπέρασαν τα 65 dB» στον εξωτερικό τοίχο του κέντρου.

«Μπορούμε να μετρήσουμε τα ντεσιμπέλ, αλλά δεν είναι η κύρια πτυχή του προβλήματος», δήλωσε ο κτηνίατρος του κέντρου προστασίας, εξηγώντας ότι τα ζώα είναι πιο ευαίσθητα από τους ανθρώπους στον ήχο και τους κραδασμούς.

Οι τοπικές αρχές εξέφρασαν τη λύπη τους για τους θανάτους, αλλά δήλωσαν ότι το κέντρο κατέληξε σε πολύ «βιαστικά» συμπεράσματα, μιας και υπάρχουν και άλλοι ελαφρυντικοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Η Δρ Ντομίνγκεθ δήλωσε ότι το κέντρο έχει ζητήσει από τις αρχές της πόλης να μεταφέρουν τις μελλοντικές εκδηλώσεις σε νέο χώρο, ώστε να μην ενοχλούνται τα ζώα, αλλά δεν έχει λάβει ακόμη απάντηση.

Σημειώνεται πως όλα τα ζώα του κέντρου προστασίας απειλούνται με εξαφάνιση στη βόρεια Αφρική και το κέντρο διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της βιοποικιλότητας παγκοσμίως, αναφέρει η κτηνίατρος.

Τα ζώα κινδυνεύουν με εξαφάνιση και χαρακτηρίζονται ως «ευάλωτα», σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) και τον κατάλογό της, που θεωρείται ο αναλυτικότερος για την κατάσταση των ζώων παγκοσμίως.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos