Αδικαιολόγητη η απόκλιση στα επιτόκια καταθέσεων μεταξύ ευρωζώνης και Ελλάδας

Από τον Ιούλιο του 2022 έως τον Σεπτέμβριο του 2023, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σε διαδοχικές αυξήσεις του επιτοκίου διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων.

Στο τι συνέβη μετά τις 31 Μαρτίου 2022 και τα επιτόκια καταθέσεων στην Ελλάδα έμειναν καθηλωμένα, παρά την αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και την αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων στην υπόλοιπη ευρωζώνη είναι κάτι στο οποίο καλείται να απαντήσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού λαμβάνοντας υπόψη τη δομή του εγχώριου τραπεζικού κλάδου και την παρατηρούμενη διατήρηση σε χαμηλά επίπεδα των επιτοκίων καταθέσεων των ελληνικών τραπεζών σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αποφάσισε την έναρξη έρευνας στον κλάδο των επιτοκίων καταθέσεων.

Σημειώνεται πως από τον Ιούλιο του 2022 έως τον Σεπτέμβριο του 2023, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σε διαδοχικές αυξήσεις του επιτοκίου διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων. Στο διάστημα που ακολούθησε, οι αυξήσεις αυτές μετακυλίστηκαν σε κάποιο βαθμό στα επιτόκια που προσφέρουν οι ελληνικές τράπεζες στους καταθέτες, όμως αυτή η μετακύλιση φαίνεται ότι εκδηλώθηκε σε περιορισμένη κλίμακα και με καθυστέρηση, τόσο σε σχέση με άλλα κράτη μέλη όσο και σε σχέση με την παλαιότερη πρακτική του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

Μέσω της κλαδικής έρευνας, η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα διερευνήσει τις συνθήκες ανταγωνισμού στην αγορά των τραπεζικών καταθέσεων, με στόχο να εντοπίσει τυχόν στρεβλώσεις και να υποβάλει προτάσεις για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά, προς όφελος των καταθετών, τόσο νοικοκυριών όσο και επιχειρήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα επιτόκια καταθέσεων στην Ελλάδα και την ευρωζώνη ήταν συγχρονισμένα μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022. Από τις 30 Απριλίου 2022, τα επιτόκια στην ευρωζώνη αυξήθηκαν σημαντικά περισσότερο από αυτά στην Ελλάδα. Αυτό σηματοδοτεί το σημείο στο οποίο τα επιτόκια της ευρωζώνης άρχισαν να αποκλίνουν και να αυξάνονται με υψηλότερο ρυθμό σε σύγκριση με την Ελλάδα.

epitokia a8117
Σήμερα η απόσταση μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων για νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια ενός έτους στην Ελλάδα και την ευρωζώνη είναι περίπου 1,28 ποσοστιαίες μονάδες, με το επιτόκιο της ευρωζώνης να είναι στο 3,11% και στην Ελλάδα στο 1,83%.

Τι σημαίνει αυτό για έναν καταθέτη με καταθέσεις 15.000 ευρώ; Πως στην Ελλάδα, θα λάβει περίπου 274,5 ευρώ ως τόκους και στην ευρωζώνη, θα λάβει περίπου 466,5 ευρώ!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos