Γεωμαγνητική καταιγίδα απειλεί με εκτεταμένα μπλακάουτ τη Γη αύριο Τετάρτη

Τις πρωινές ώρες της Τετάρτης αναμένεται να χτυπήσει τη Γη γεωμαγνητική καταιγίδα: Πώς προκλήθηκε και τι μπορεί να σημαίνει για τη Γη.

Η αυξημένη ηλιακή δραστηριότητα σήμανε συναγερμό στο Κέντρο Πρόβλεψης Διαστημικού Καιρού της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA), που προειδοποεί για γεωμαγνητική καταιγίδα - κατηγορίας G2 - στις 24 Ιουλίου.

Ο ένοχος; Μια μάζα πλάσματος και μαγνητικού πεδίου, γνωστή ως στεμματική εκτίναξη μάζας (CME), η οποία απελευθερώθηκε από τον ήλιο στις 21 Ιουλίου και τώρα κατευθύνεται προς τη Γη όπου, αναμένεται να φτάσει στις 24 Ιουλίου.

Οι πρόσφατες προβλέψεις θέλουν την καταιγίδα να «χτυπά» τη Γη τις πρώτες πρωινές ώρες της 24ης Ιουλίου, αν και υπάρχει ένα επίπεδο αβεβαιότητας σχετικά με τον ακριβή χρόνο.

geomagnitiki.kategida

 

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τους ειδικούς, η καταιγίδα αυξάνει την πιθανότητα να γίνει ορατό το Βόρειο Σέλας στις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες περιοχές, ενώ το επόμενο έτος η Γη αναμένεται να αντιμετωπίσει όλο και πιο ισχυρές ηλιακές καταιγίδες με τις προβλέψεις να αναφέρουν ότι τον Ιούλιο του 2025 θα είναι το ισχυρότερο πλήγμα που θα δεχθούμε.

Οι γεωμαγνητικές καταιγίδες που κατηγοριοποιούνται από G1 έως G5, ανάλογα με την ένταση μπορούν να υπερφορτώσουν τα δίκτυα ισχύος, προκαλώντας διακοπές ρεύματος.

Σύμφωνα με το space.com, οι CME μπορούν να προκαλέσουν καταστροφές και να αποτελέσουν απειλή τόσο για τους δορυφόρους όσο και για τους αστροναύτες σε χαμηλή γήινη τροχιά.

Στη Γη, οι CME μπορούν να προκαλέσουν υπερφόρτωση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, προκαλώντας μπλακ άουτ. Μπορούν επίσης να μετακινήσουν το μαγνητικό πεδίο της Γης και να διαταράξουν τις ραδιοφωνικές μεταδόσεις, αυξάνοντας το ραδιοστατικό φορτίο στην ιονόσφαιρα της Γης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos