Έρχονται οι «σούπερ πατάτες» - Η ανακάλυψη που αλλάζει τα δεδομένα

30 Αυγούστου 2024 12:56

Μια ομάδα από το Ινστιτούτο James Hutton έχει δοκιμάσει ποικιλίες που είναι ανθεκτικές στο PCN διατηρώντας παράλληλα τη γεύση τους.

Μια σημαντική ανακάλυψη που θα μπορούσε να σώσει τη βιομηχανία πατάτας της Σκωτίας από την κατάρρευση έχουν κάνει επιστήμονες.

Σύμφωνα με το BBC, ένα παράσιτο που ονομάζεται νηματώδης κύστης πατάτας (PCN) μολύνει σταθερά τα χωράφια και τα καθιστά άχρηστα για την καλλιέργεια πατατόσπορου.

Μια ομάδα από το Ινστιτούτο James Hutton έχει δοκιμάσει ποικιλίες που είναι ανθεκτικές στο PCN διατηρώντας παράλληλα τη γεύση τους.

Έχουν ανακαλύψει πολλές ποικιλίες και έχουν συνεργαστεί με σούπερ μάρκετ για να βεβαιωθούν ότι μπορούν να αντικαταστήσουν τις πατάτες που είναι πιο ευάλωτες.
Ο Τζέιμς Πράις, παθολόγος μοριακών φυτών στο Ινστιτούτο, λέει ότι «οι συγκεκριμένες πατάτες «έχουν κάθε δυνατότητα να σώσουν τη βιομηχανία».

«Έχοντας αντοχή και στα δύο είδη της νηματώδης κύστης πατάτας που βλέπουμε στη Σκωτία και το Ηνωμένο Βασίλειο, θα μπορέσουν να διατηρήσουν μειωμένους αριθμούς στο έδαφος», είπε. «Αυτό σημαίνει ότι οι σπόροι θα μπορούσαν να φυτευτούν σε αυτά τα εδάφη όταν τα PCN δεν είναι πλέον ανιχνεύσιμα στο έδαφος», προσέθεσε.

Οι επιστήμονες είχαν προβλέψει ότι το PCN θα εξαφάνιζε τη βιομηχανία πατατόσπορου της Σκωτίας μέχρι το 2050.

Οι πατατόσποροι είναι εκείνοι που καλλιεργούνται για να πουληθούν σε άλλους αγρότες οι οποίοι στη συνέχεια τους χρησιμοποιούν για την καλλιέργεια πατάτας.
Οι πατάτες φαγητού είναι οι πατάτες που αγοράζουμε για φαγητό στο σπίτι, σε εστιατόρια ή ως επεξεργασμένα τρόφιμα όπως πατατάκια και πατατάκια.


Ο κλάδος έχει αξία 4,5 δισεκατομμυρίων λιρών για την οικονομία με σχεδόν το 80% των σπόρων πατάτας της Βρετανίας να προέρχεται από τη Σκωτία.

Αυτοί οι σπόροι χρειάζονται για την επισιτιστική ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου, με τις πατάτες να αποτελούν ένα τεράστιο βασικό συστατικό της βρετανικής διατροφής.
Ο Δρ Kerry Leslie, ειδικός πατάτας στη SAC Consulting, πιστεύει ότι υπάρχει μικρή διαφορά στη γεύση των ανθεκτικών ποικιλιών σε σύγκριση με τις παραδοσιακές πατάτες.

Ανέφερε επίσης ότι η γεύση ήταν το κλειδί για τους λιανοπωλητές να συμμετάσχουν.
«Εφόσον αυτές οι ποικιλίες δεν διαφέρουν σημαντικά ως προς τη γεύση και την υφή, είναι εφικτό να τις πάρουν τα σούπερ μάρκετ», δήλωσε ο Kerry Leslie.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos