Αλτσχάιμερ: Το φθηνό συμπλήρωμα που δυναμώνει το μυαλό μέσα σε 3 μήνες

Με μόλις 12 εβδομάδες, ένα καθημερινό συμπλήρωμα φυτικών ινών - πρεβιοτικό- βελτίωσε τη λειτουργία του εγκεφάλου σε δίδυμα ηλικίας άνω των 65 ετών.

Θα μπορούσαν τα μικρόβια στο έντερό μας να κρατήσουν το κλειδί για την πρόληψη της γήρανσης του πληθυσμού;

Η μελέτη έδειξε ότι αυτό το απλό και φθηνό συμπλήρωμα διατροφής μπορεί να βελτιώσει την απόδοση στα τεστ μνήμης - τεστ που χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό πρώιμων σημαδιών της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Καθώς ο πληθυσμός γερνάει, η μείωση της λειτουργίας του εγκεφάλου και των μυών, αυξάνεται, επομένως χρειάζονται καινοτόμοι τρόποι προκειμένου επιβραδυνθεί αυτή η γήρανση.

Ο αριθμός των μελετών για το μικροβίωμα του εντέρου έχει αυξηθεί τα τελευταία 15 χρόνια.
Γνωρίζουμε ότι το μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να επηρεαστεί και να αλλάξει χρησιμοποιώντας απλά και μόνο ένα πρεβιοτικό.

Τα προβιοτικά είναι απλές ίνες που ενθαρρύνουν τα υγιή βακτήρια να ανθίσουν στο έντερο. Είναι ήδη ευρέως γνωστά στην αγορά.

Με αυτή τη νέα μελέτη, οι επιστήμονες προσπάθησαν να κατανοήσουν πώς η στόχευση της μικροχλωρίδας, της ποικιλόμορφης κοινότητας μικροοργανισμών που κατοικούν στα έντερά μας, χρησιμοποιώντας δύο φθηνά, εμπορικά διαθέσιμα συμπληρώματα φυτικών ινών, την ινουλίνη και το FOS, θα μπορούσε να επηρεάσει τόσο τη λειτουργία του εγκεφάλου όσο και την υγεία των μυών.

Η μελέτη περιελάμβανε 36 δίδυμα ζευγάρια, με το ένα δίδυμο να έχει επιλεχθεί τυχαία για να λάβει ένα εικονικό φάρμακο και το άλλο τυχαία για να λάβει ένα συμπλήρωμα πρεβιοτικών ινών.

Οι θεραπείες (πρεβιοτικά ή εικονικό φάρμακο) λαμβάνονταν κάθε μέρα για τρεις μήνες και κανένας από τους συμμετέχοντες δεν γνώριζε ποιες λάμβαναν – με λίγα λόγια, η μελέτη ήταν «τυφλή».

Για τη βελτίωση της μυϊκής λειτουργίας, όλοι οι συμμετέχοντες έκαναν επίσης ασκήσεις αντίστασης και έπαιρναν ένα καθημερινό συμπλήρωμα πρωτεΐνης.

Οι συμμετέχοντες παρακολουθούντα εξ αποστάσεως μέσω βιντεοκλήσεων, διαδικτυακών ερωτηματολογίων και διαδικτυακών τεστ μνήμης και σκέψης.

Τι έδειξαν τα δείγματα

Στα δείγματα κοπράνων των συμμετεχόντων διαπιστώθηκε ότι το συμπλήρωμα ινών οδήγησε σε σημαντικές αλλαγές στη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου των συμμετεχόντων. Συγκεκριμένα, αυξήθηκαν τα ωφέλιμα βακτήρια, όπως το Bifidobacterium.

Αν και δεν υπήρχε σημαντική διαφορά στη μυϊκή δύναμη μεταξύ των ομάδων, η ομάδα που έλαβε το συμπλήρωμα φυτικών ινών απέδωσε καλύτερα σε τεστ αξιολόγησης της μνήμης και της σκέψης, συμπεριλαμβανομένου του Paired Associates Learning Test.

Αυτό το τεστ είναι σε θέση να ανιχνεύσει πρώιμα σημάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Όσοι έλαβαν το πρεβιοτικό είχαν τα μισά λάθη σε αυτό το τεστ σε σύγκριση με την ομάδα που έλαβε εικονικό φάρμακο.

«Αυτές οι φυτικές ίνες, θα μπορούσαν να ωφελήσουν μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων σε αυτούς τους οικονομικά δύσκολους καιρούς. Είναι επίσης ασφαλείς και ανεκτές. Επόμενη εργασία μας είναι να δούμε κατά πόσο τα αποτελέσματα αυτά διατηρούνται για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα και σε μεγαλύτερες ομάδες ανθρώπων» δήλωσε η κύρια συγγραφέας Claire Steves, Καθηγήτρια Γηριατρικής και Υγείας.

dnews.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos