Πώς ανατινάχθηκαν ταυτόχρονα οι βομβητές μαχητών της Χεζμπολάχ-Υπόσχονται αντίποινα στο Ισραήλ

18 Σεπτεμβρίου 2024 08:49

Καζάνι που βράζει είναι ο Λίβανος μετά τις εκρήξεις στους ασυρμάτους των μαχητών της Χεζμπολάχ, που στοίχισαν τη ζωή σε 9 ανθρώπους, ενώ οι τραυματίες υπολογίζονται σε 2.750.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εκατοντάδες μέλη της Χεζμπολάχ βρίσκονται μεταξύ των τραυματιών, καθώς και πολλοί πολίτες. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα νεκρό παιδί, ενώ αξιωματούχος της Χεζμπολάχ κατήγγειλε «χακάρισμα» στις συσκευές.

lebann 4.jpg

Επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου αναφέρει ότι οι νεκροί είναι 9, ενώ οι τραυματίες υπολογίζονται σε 2.750.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, σχολιάζοντας τις εκρήξεις βομβητών στον Λίβανο, δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονται στο συμβάν, δεν γνωρίζουν ποιος ευθύνεται και δεν ήταν ενήμερες εκ των προτέρων».

Τα δύο πιθανά σενάρια που οδήγησαν στις εκρήξεις
Δύο είναι τα πιθανά σενάρια για το περιστατικό που εξετάζουν οι ειδικοί.

Το πρώτο, ότι υπήρξε παραβίαση της κυβερνοασφάλειας, προκαλώντας την υπερθέρμανση και την έκρηξη των μπαταριών λιθίου των βομβητών.

Το δεύτερο, να οργάνωσε το Ισραήλ την επίθεση μέσω «της εφοδιαστικής αλυσίδας», όπου οι βομβητές παραποιήθηκαν κατά τη διαδικασία κατασκευής και αποστολής.

Το δεύτερο σενάριο είναι το επικρατέστερο κατά την άποψη του Ντέιβιντ Κένεντι, πρώην αναλυτή πληροφοριών της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ.

Αναπτύσσοντας το σενάριο αυτό, οι New York Times αναφέρουν μάλιστα ότι, σύμφωνα με πηγές, οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ κατάφεραν να παγιδεύσουν με μικρές ποσότητες εκρηκτικής ύλης βομβητές που αγόρασε το λιβανικό κίνημα της Χεζμπολάχ από την Ταϊβάν. Έβαλαν, συγκεκριμένα, τα εκρηκτικά και έναν μικρό εκπυρσοκροτητή στο εσωτερικό τους, πριν αυτοί οι βομβητές φθάσουν στον Λίβανο. Όταν χθες το απόγευμα οι μαχητές έλαβαν μήνυμα από τη Χεζμπολάχ, πυροδοτήθηκαν τα εκρηκτικά.

Για ισραηλινό δάκτυλο στο επίπεδο παραγωγής των βομβητών λένε πηγές ασφαλείας στον Λίβανο
Λιβανέζικη πηγή ασφαλείας είπε στο πρακτορείο Reuters ότι η μυστική υπηρεσία του Ισραήλ, η Μοσάντ, «φύτεψε» μικρή ποσότητα εκρηκτικών σε χιλιάδες βομβητές που είχε παραγγείλει πριν από μήνες η Χεζμπολάχ. Η ίδια πηγή είπε πως η υποστηριζόμενη από το Ιράν σιιτική οργάνωση είχε παραγγείλει 5.000 βομβητές, ενώ αρκετές άλλες πηγές ανέφεραν ότι οι συσκευές εισήχθησαν την άνοιξη στον Λίβανο.

Η ίδια πηγή υποστήριξε ότι η Μοσάντ τροποποίησε τους βομβητές «στο επίπεδο της παραγωγής», ενώ μια δεύτερη είπε στο πρακτορείο πως εκρηκτικά βάρους έως και τριών γραμμαρίων είχαν «φυτευτεί» στους βομβητές, χωρίς να το αντιληφθεί η Χεζμπολάχ.

Φωτογραφίες κατεστραμμένων βομβητών που ανέλυσε το Reuters δείχνουν ότι το σχήμα και τα αυτοκόλλητα συνάδουν με το μοντέλο AR-924 που κατασκευάζει η εταιρεία Gold Apollo, με έδρα την Ταϊβάν.

Ο ιδρυτής της, Χσου Τσινγκ Κουάνγκ, είπε πως οι βομβητές αυτοί κατασκευάστηκαν υπό την άδεια της εταιρείας του στην Ευρώπη από την BAC, που χρησιμοποιούσε την επωνυμία Gold Apollo.

To συγκεκριμένο μοντέλο, όπως άλλοι βομβητές, λαμβάνει ασύρματα μηνύματα, αλλά δεν μπορεί να κάνει τηλεφωνικές κλήσεις.

Η Χεζμπολάχ κατηγορεί το Ισραήλ για τις εκρήξεις
Η Χεζμπολάχ κατηγόρησε το Ισραήλ για την έκρηξη βομβητών την Τρίτη και προειδοποίησε για αντίποινα. «Θεωρούμε τον ισραηλινό εχθρό απολύτως υπεύθυνο για αυτή την εγκληματική επίθεση», αναφέρει η οργάνωση.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου, Αμπνταλάχ Ρασίντ Μπουχαμπίμπ, δήλωσε ότι θα υπάρξουν σίγουρα αντίποινα από τη Χεζμπολάχ. Νωρίτερα, ο υπουργός Πληροφοριών καταδίκασε το συμβάν και μίλησε για ισραηλινή επιθετικότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στους τραυματίες βρίσκεται και ο πρέσβης του Ιράν στον Λίβανο.

Σε ανακοίνωσή του το λιβανέζικο κίνημα διαβεβαίωσε ότι το Ισραήλ «θα λάβει δίκαιη τιμωρία» μετά από «αυτή την εγκληματική επίθεση».

Πάντως, ανώτερη πηγή της οργάνωσης είπε στο Reuters πως ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, δεν τραυματίστηκε από τις εκρήξεις.

leban.jpg

Ανησυχητικές οι εξελίξεις στον Λίβανο
Για εξαιρετικά ανησυχητικές εξελίξεις στη χώρα κάνει λόγο ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, ενώ η ιρακινή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι στέλνει ομάδες ιατρών για να βοηθήσουν τον Λίβανο που συγκλονίστηκε από ταυτόχρονες εκρήξεις βομβητών τους οποίους έφεραν εκατοντάδες μέλη του φιλοϊρανικού κινήματος Χεζμπολάχ, με τη Βαγδάτη να ανησυχεί για τον κίνδυνο περιφερειακής ανάφλεξης.

Στη Συρία, 14 μέλη της Χεζμπολάχ τραυματίστηκαν επίσης από την έκρηξη των βομβητών τους, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

leee.jpg

Λίβανος: Οι βομβητές ήταν καινούργιοι και είχαν αγοραστεί πρόσφατα από τη Χεζμπολάχ
Ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου, Firas Al-Abyad, ανακοίνωσε την Τρίτη (17/9) ότι οι βομβιστικές επιθέσεις τηλεειδοποίησης σκότωσαν 9 άτομα, ανάμεσά τους ένα κορίτσι, ενώ τραυματίστηκαν 2.750 άτομα, εκ των οποίων 200 σε κρίσιμη κατάσταση.

Ταυτόχρονες εκρήξεις συσκευών επικοινωνίας σημειώθηκαν την Τρίτη, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας εκατοντάδες σε διάφορες πόλεις του Λιβάνου.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, οι βομβητές που εξερράγησαν ήταν ένα νέο μοντέλο που κατασκευάστηκε από μια εταιρεία της οποίας η αλυσίδα εφοδιασμού μπορεί όντως να είχε παραβιαστεί από τους δράστες της επίθεσης.

Λιβανέζικη πηγή ασφαλείας ανέφερε ότι ήταν καινούργιοι και είχαν αγοραστεί από τη Χεζμπολάχ τους τελευταίους μήνες.

Η Χεζμπολάχ ανέφερε σε ανακοίνωσή της: «Μια σειρά από συσκευές λήψης μηνυμάτων που ανήκαν σε έναν αριθμό εργαζομένων σε διάφορες μονάδες και ιδρύματα της Χεζμπολάχ εξερράγησαν».

Ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου εξήγησε ότι «τα περισσότερα από τα τραύματα που προκλήθηκαν από εκρήξεις τηλεειδοποίησης ήταν στα χέρια και στο πρόσωπο».

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos