Λίβανος: Τρεις νεκροί, τουλάχιστον 2.800 τραυματίες από εκρήξεις βομβητών - Μιλούν για χακάρισμα από το Ισραήλ

17 Σεπτεμβρίου 2024 18:51

Μέλη της Χεζμπολάχ οι περισσότεροι εκ των τραυματιών, 200 είναι σε σοβαρή κατάσταση - Χτυπήθηκαν μέλη της οργάνωσης και στη Δαμασκό - Δείτε βίντεο από τις στιγμές των εκρήξεων

Χιλιάδες μέλη της Χεζμπολάχ τραυματίστηκαν το απόγευμα της Τρίτης σε προάστιο της Βηρυτού και σε άλλα σημεία στο νότιο Λίβανο, μετά από έκρηξη των συσκευών επικοινωνίας (βομβητές) που κρατούσαν.

Σε ανακοίνωσή της, η λιβανέζικη οργάνωση έκανε λόγο και για τρεις νεκρούς. Παράλληλα, σε νεότερη ενημέρωσή του, το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου κάνει λόγο για 2.800 τραυματίες, οι 200 εκ των οποίων είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Τα λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης και το Sky News Arabia αναφέρουν ότι το Ισραήλ κατάφερε να χακάρει τις συσκευές και να τους προκαλέσει την έκρηξη.

Δεν υπάρχει, για την ώρα, κανένα σχόλιο από το Ισραήλ για το περιστατικό και την αποδιδόμερνη σε αυτό κυβερνοεπίθεση.

Δεκάδες μέλη της Χεζμπολάχ (μεταξύ τους και υγειονομικοί υπάλληλοι) τραυματίστηκαν σοβαρά στο περιστατικό, ανέφεραν πηγές ασφαλείας στο Reuters, ενώ δημοσιογράφος του πρακτορείου στη Βηρυτό είδε τουλάχιστον 10 μέλη της οργάνωσης να αιμορραγούν. Στο μεταξύ, σύμφωνα με πηγές από το Ιράν, στους τραυματίες περιλαμβάνεται και ο πρεσβευτής της Τεχεράνης στον Λίβανο.

Παρόμοιες εκρήξεις με αρκετούς τραυματίες σημειώθηκαν - μετά το αρχψικό περιστατικό στη Βηρυτό - και σε άλλες περιοχές στο νότιο Λίβανο, σύμφωνα με πηγές ασφαλείας που επικαλείται το Reuters και αραβικά μέσα ενημέρωσης. Τόσο το Al-Arabiya όσο και το Al-Jazeera, ανέφεραν πως οι εκρήξεις σημειώθηκαν στο Όρος του Λιβάνου και στο νότιο τμήμα της χώρας, ενώ κατοικοι ανέφεραν πως κράτησαν περίπου μισή ώρα.

Αξιωματούχος της Χεζμπολάχ, που μιλούσε υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε πως η πυροδότηση των βομβητών ήταν η «μεγαλύτερη παράβαση ασφαλείας» την οποία έχει υποστεί η οργάνωση στον πόλεμο με το Ισραήλ που μετράει σχεδόν έναν χρόνο.

Σύμφωνα με το AFP, που επικαλείται πηγές προσκείμενες στη Χεζμπολάχ, δεκάδες μέλη της φιλοϊρανικής οργάνωσης του Λιβάνου τραυματίστηκαν από ταυτόχρονη έκρηξη των βομβητών τους σε διάφορα προπύργια της οργάνωσης.

Πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ δήλωσε στο AFP πως επρόκειτο για «ισραηλινή πειρατεία».

«Δεκάδες μέλη της Χεζμπολάχ τραυματίστηκαν στα νότια προάστια της Βηρυτού», προπύργιο της ισλαμιστικής οργάνωσης, και «στον νότιο Λίβανο από έκρηξη των βομβητών τους», δήλωσε μια άλλη πηγή προσκείμενη στο κόμμα.

Η Χεζμπολάχ είχε ζητήσει από τα μέλη της να μην χρησιμοποιούν πλέον κινητά τηλέφωνα για να αποφύγουν ισραηλινή πειρατεία. Για τον σκοπό αυτό, έθεσε σε εφαρμογή ένα σύστημα βομβητών μέσω του οποίου τα μέλη του καλούνται να παρουσιαστούν στις μονάδες τους.

Τραυματίστηκαν μέλη της Χεζμπολάχ και στη Δαμασκό

Στο μεταξύ, το Συριακό Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το οποίο συνδέεται με τις οργανώσεις της αντιπολίτευσης στη χώρα, ανέφερε ότι ορισμένα μέλη της Χεζμπολάχ έφτασαν σε νοσοκομεία της Δαμασκού, μετά την έκρηξη των βομβητών που μετέφεραν. Σύμφωνα με το Κέντρο, ένας βομβητής εξερράγη μέσα σε αυτοκίνητο που κινούνταν σε δρόμο της συριακής πρωτεύουσας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos