Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων: Θα δώσει συναυλία στο θρυλικό Carnegie Hall της Νέας Υόρκης

24 Οκτωβρίου 2024 11:34

Μια ακόμα σπουδαία διάκριση για την Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (ΕΛΣΟΝ) που θα δώσει μεγάλη συναυλία στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης.«Δεν είναι καθόλου δεδομένο το ότι μία ελληνική ορχήστρα θα δώσει συναυλία στο Carnegie Hall, πόσο μάλλον με νέους μουσικούς» μας λέει ο καταξιωμένος μουσικός Διονύσης Γραμμένος, ο οποίος ίδρυσε την Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων το 2017 στον πανέμορφο χώρο της “Νεράιδας”, δηλαδή στο Πλωτό Μουσείο στη Μαρίνα Φλοίσβου.

grammenos__2_

Κλείσιμο

Σε αυτόν τον θρυλικό συναυλιακό χώρο, που αποτελεί όνειρο για τους περισσότερους μουσικούς του κόσμου, θα έχουν τιμή να εμφανιστούν νέοι Έλληνες μουσικοί και αυτό δε μπορεί να μην είναι μια τεράστια επιτυχία για τη χώρα μας και μια δικαίωση για την ορχήστρα. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Διονύσης Γραμμένος:«Η ΕΛΣΟΝ εκφράζει ξεκάθαρα τη δυναμική των νέων μουσικών της χώρας μας. Είναι μια ορχήστρα που ξεκίνησε σιγά σιγά πριν από 7 χρόνια με 30 μουσικούς, και έδωσε την πρώτη της συναυλία στο ΚΠΙΣΝ, σήμερα έχει εξελιχθεί και μπορεί να σταθεί διεθνώς. Φανταστείτε ότι μέχρι το 2017 η Ελλάδα ήταν η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δεν είχε καν εθνική ορχήστρα νέων. Σήμερα η ΕΛΣΟΝ συνοψίζει το μεγάλο ταλέντο και τη δυναμική των νεαρών μουσικών μας”. Ο ίδιος θα έχει και τη μουσική διεύθυνση ως καλλιτεχνικός της διευθυντής ενώ έχει και την ευθύνη των μουσικών επιλογών. Δεν είναι τυχαίο ότι στο πρόγραμμα δεσπόζουν οι Συμφωνικοί χώροι του Λέοναρντ Μπερστάιν από το Ουέστ Σάιντ Στόρι: “Πίστεψα ότι ήταν μια καλή επιλογή διότι η ιστορία του βασίζεται στην αντιπαλότητα των δύο νεανικών συμμοριών στις γειτονιές της Νέας Υόρκης. Οπότε πιστεύω ότι οι νέοι μουσικοί μας θα συνδεθούν με το vibe αυτής της ιστορίας”. Με ιδιαίτερη περηφάνια και συγκίνηση μας μίλησε επίσης για την απόφαση του να ακουστούν επίσης οι Ελληνικοί Χοροί του Νίκου Σκαλκώτα, οι οποίοι μάλιστα έκαναν, κατά μοιραία σύμπτωση, την αμερικανική τους πρεμιέρα στο Carnegie Hall, ακριβώς 70 χρόνια πριν, τον Νοέμβριο με τη Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης με τον Δημήτρη Μητρόπουλο. Επίσης στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και το έργο «rewind« της Βρετανής - προτεινόμενης για βραβείο Grammy – συνθέτριας Anna Clyne, μιας από τις πιο περιζήτητες μουσικές δημιουργούς διεθνώς, η οποία χαρακτηρίστηκε από το περιοδικό Bachtrack ως “μία εκ των δέκα πιο δημοφιλών σύγχρονων συνθετών στον κόσμο».

grammenos__1_ grammenos__4_

 Η εμφάνιση της ΕΛΣΟΝ στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης είναι μια ακόμα επιβράβευση στην ιδιαίτερα επιτυχημένη πορεία της έως σήμερα. Σημειώνεται ότι τον Αύγουστο του 2023, η ορχήστρα προσκλήθηκε για δεύτερη φορά στο Konzerthaus του Βερολίνου, για την εναρκτήρια συναυλία του διεθνούς φεστιβάλ Young Euro Classic, στον απόηχο της οποίας δημοσιεύθηκαν διθυραμβικές κριτικές και αφιερώματα στον διεθνή Τύπο.Σε σχετικό του άρθρο στην εφημερίδα Tagesspiegel, ο κριτικός Frederik Hanssen αναφέρει πως «Αυτή ακριβώς η φωτιά καίει στις καρδιές των νεαρών ταλέντων και ο Διονύσης Γραμμένος ξέρει πως να την “εξορύξει” με τέτοιον τρόπο ώστε η μουσική κυριολεκτικά να μεταφέρεται άμεσα στο κοινό [...] Ακόμα και στην πολυσύνθετη Πρώτη του Μπραμς, οι μουσικοί γνωρίζουν πάντα ακριβώς πώς κινείται η μουσική και τι την κρατά δεμένη στον πυρήνα της […] Ο θαυμάσιος ήχος και η προσήλωση στην παρτιτούρα συνδυάζονται εδώ με την απόλυτη αφοσίωση σε μια ερμηνευτική ένταση που σπάνια συναντάμε στα έργα του ρομαντικού συνθέτη από το Αμβούργο».

grammenos__5_ grammenos__3_


Στο πλαίσιο της παραμονής τους στη Νέα Υόρκη, οι μουσικοί της ΕΛΣΟΝ θα έχουν μεταξύ άλλων την ευκαιρία να επισκεφθούν τον νεοανεγερθέντα Εθνικό Ιερό Προσκυνηματικό Ναό Αγίου Νικολάου Μανχάταν (St. Nicholas Greek Orthodox Church and National Shrine).Το έργο της ΕΛΣΟΝ υποστηρίζεται, μεταξύ άλλων, από μια σειρά από φορείς όπως το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το οποίο είναι και ο Ιδρυτικός Δωρητής της, τη Βουλή των Ελλήνων, το Υπουργείο Πολιτισμού, την Τράπεζα της Ελλάδος, την ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ, το Ίδρυμα Μποδοσάκη, το The Hellenic Initiative και το εύρος των ιδιωτών και εταιρικών υποστηρικτών του, καθώς και από την Aegean Airlines, ως Επίσημο Χορηγό Αερομεταφορών.Αξίζει να σημειωθεί πως η ΕΛΣΟΝ αποτελεί Ορχήστρα in Residence του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και εκπροσωπεί τη χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εθνικών Ορχηστρών Νέων (European Federation of National Youth Orchestras). Κατά τα επτά χρόνια της παρουσίας της, πάνω από 300 νέοι μουσικοί από 46 πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού έχουν επιλεγεί για να λάβουν μέρος στις συναυλίες και τις εκπαιδευτικές δράσεις της. Γι αυτό και πριν τη Νέα Υόρκη θα προηγηθεί συναυλία της ΕΛΣΟΝ, που θα ανοίξει και τον κύκλο των εμφανίσεων στην Αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου στις 20:30.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos