×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

«Ρουκέτες» Ομπάμα εναντίον της Μόσχας

05 Ιουνίου 2014 11:28

Μήνυμα προς τη Ρωσία εν όψει και των αυριανών εκδηλώσεων για την 70ή επέτειο από την απόβαση στη Νορμανδία έστειλε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα

με τη χθεσινή του συνάντηση με τον νέο πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο στη Βαρσοβία.

Δείπνο χωρις τον Πούτιν

Οι ηγέτες των 7 μεγαλύτερων οικονομιών της υφηλίου (G7) συναντώνται στις Βρυξέλλες το διήμερο 4-5 Ιουνίου, με την Ουκρανία στο επίκεντρο των συνομιλιών. Η συνάντηση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί ως G8 στο Σότσι με τη συμμετοχή της Ρωσίας. Τα γεγονότα σε Ουκρανία - Κριμαία άλλαξαν τα σχέδια των 7 που «εξοστράκισαν» τη Ρωσία για πρώτη φορά έπειτα από 17 χρόνια. Οι ηγέτες του G7 αναμένεται να ζητήσουν από τη Μόσχα να εκμεταλλευτεί την επιρροή που έχει στους αυτονομιστές της Ανατολικής Ουκρανίας, προκειμένου αυτοί να καταθέσουν τα όπλα. Διαφορετικά απειλούν με νέες κυρώσεις

Εκφράζοντας ανοιχτά τη στήριξη των ΗΠΑ προς τον νέο πρόεδρο της Ουκρανίας και επισφραγίζοντας το γεγονός ότι οι σχέσεις Ουάσιγκτον - Μόσχας βρίσκονται κοντά στο σημείο τήξης τους, ο Ομπάμα χαρακτήρισε «σοφή επιλογή» την εκλογή του Ποροσένκο, ενώ καταδίκασε τους «σκοτεινούς ελιγμούς» της Ρωσίας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν πρόκειται να δεχθούμε ποτέ την κατοχή της Κριμαίας από τη Ρωσία ούτε τις παραβιάσεις της κυριαρχίας της Ουκρανίας. Η ελευθερία στην Ευρώπη δεν είναι εγγυημένη. Τα ελεύθερα έθνη μας θα παραμείνουν ενωμένα, ώστε κάθε νέα ρωσική πρόκληση να σημαίνει μεγαλύτερη απομόνωση και νέο κόστος για τη Ρωσία».

Οι δηλώσεις Ομπάμα δίνουν τον τόνο στον οποίο θα κινηθούν και οι αυριανές εκδηλώσεις για την 70ή επέτειο από την απόβαση της Νορμανδίας, κατά τη διάρκεια των οποίων οι δύο ηγέτες, ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα παρευρεθούν στους ίδιους χώρους, χωρίς όμως να έχουν και κατ' ιδίαν συνάντηση.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο Ρώσος πρόεδρος θα έχει σήμερα απανωτές συναντήσεις με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και με τον Γάλλο πρόεδρο και οικοδεσπότη των εορταστικών εκδηλώσεων Φρανσουά Ολάντ, όχι όμως και με τον Μπαράκ Ομπάμα. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο Ολάντ θα κληθεί να βγάλει το φίδι από την τρύπα, αφού θα είναι ο μόνος ηγέτης που θα συναντηθεί με διαφορά δύο ωρών με τον Αμερικανό πρόεδρο και με τον Ρώσο ομόλογό του.

Εντυπωσιακές αεροφωτογραφίες από αναγνωριστικά αεροσκάφη της βρετανικής πολεμικής αεροπορίας RAF δόθηκαν για πρώτη φορά στη δημοσιότητα με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από τη μάχη που ακολούθησε την απόβαση στη Νορμανδία στις 6 Ιουνίου 1944. Η λήψη έγινε από ύψος περίπου 1.000 ποδών και αποτυπώνει την πραγματική έκταση της τιτάνιας αυτής μάχης

Οπως ανακοινώθηκε ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Γαλλίας θα συναντηθεί και θα γευματίσει με τον Μπαράκ Ομπάμα σε εστιατόριο στο κέντρο του Παρισιού σήμερα και μόλις μερικές ώρες αργότερα θα ξανακαθίσει στο τραπέζι, αυτή τη φορά με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μάλιστα, ο Ολάντ έγινε γνωστό ότι προσπαθεί να καθίσει στο ίδιο τραπέζι ο Πέτρο Ποροσένκο και ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Δηλώσεις για το ψυχροπολεμικό κλίμα και για το γεγονός ότι οι δύο ηγέτες δεν θα έχουν διμερή συνάντηση έκανε χθες ο Ρώσος πρόεδρος σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό, λέγοντας ότι ο ίδιος έκανε πρόταση προς τον Αμερικανό ομόλογό του, αλλά ο τελευταίος αρνήθηκε.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Δεν υπάρχει λογική στο να πιστεύει κάποιος ότι ο πρόεδρος Ομπάμα δεν θέλει να μιλήσει με τον Ρώσο πρόεδρο. Είναι επιλογή του. Εγώ είμαι έτοιμος για διάλογο». Σημειώνεται πάντως ότι σήμερα το απόγευμα θα συναντηθούν ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ και ο Αμερικανός ομόλογός του, Τζον Κέρι.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos