×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Παρασκήνιο για υποψηφιότητα Λαγκάρντ στην Κομισιόν

04 Ιουνίου 2014 10:27

Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ ρώτησε τη Γαλλία κατά πόσον είναι πρόθυμη να προτείνει τη σημερινή διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ως υποψήφια πρόεδρο της Κομισιόν.

Αυτό αποκάλυψαν γαλλικές πηγές προσκείμενες στο Ελιζέ, που ενημερώθηκαν για τις σχετικές διερευνητικές συνομιλίες. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, η Μέρκελ, η ισχυρότερη πολιτικός της Ευρώπης, έθιξε το θέμα σε ιδιωτική συζήτηση με τον Φρανσουά Ολάντ αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, που χαρακτηρίστηκαν από εκτεταμένες αντιευρωπαϊκές ψήφους διαμαρτυρίας. «Η Μέρκελ έθεσε το σχετικό ερώτημα στον Ολάντ, ο οποίος δεν έδωσε οριστική απάντηση αλλά είπε πως δεν θεωρεί καλή ιδέα να χάσει η Ευρώπη τα ηνία του ΔΝΤ», ανέφερε μία από τις δύο πηγές.

Ωστόσο, στη διάψευση των παραπάνω πληροφοριών προχώρησε διά του εκπροσώπου της η γερμανική κυβέρνηση, ο οποίος είπε πως είναι λανθασμένη η αναφορά του Reuters. Υπενθυμίζεται ότι την κ. Λαγκάρντ υποστηρίζει με θέρμη ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος παράλληλα αντιτίθεται στην υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες λένε ότι θέλουν να διαρρήξουν τη μακρά παράδοση που θέλει τους Ευρωπαίους να αναλαμβάνουν το ανώτατο πόστο στο ΔΝΤ και τους Αμερικανούς να ελέγχουν τον αντίστοιχο θώκο στην Παγκόσμια Τράπεζα. Μία άλλη πηγή ανέφερε ότι υπό την πίεση του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου και της αριστερής πτέρυγας του δικού του κόμματος, ο σοσιαλιστής πρόεδρος θα μπορούσε τελικά να αποδεχθεί ένα μέλος της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η 58χρονη Λαγκάρντ ήταν υπουργός Οικονομικών επί προεδρίας Νικολά Σαρκοζί προτού μετακινηθεί στο ΔΝΤ για να αντικαταστήσει τον ταπεινωμένο, λόγω εμπλοκής σε σεξουαλικά σκάνδαλα, Ντομινίκ Στρος-Καν.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos