×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Η ενθρόνιση του Φιλίππου και η ασυλία του Χουάν Κάρλος

22 Ιουνίου 2014 12:32

Ολα κύλησαν ρολόι στην τελετή στέψης του Φιλίππου ΣΤ΄ της Ισπανίας την Πέμπτη, με μία μικρή εξαίρεση.

Το πλήθος που συγκεντρώθηκε για να χειροκροτήσει τον νέο βασιλιά, καθώς αυτός όδευε προς το παλάτι όρθιος μέσα στην ανοικτή Rolls Royce του Φράνκο, ήταν πολύ μικρότερο από αυτό που γεμίζει τους δρόμους σε στιγμές πραγματικής λαϊκής χαράς, όπως π.χ. στην κατάκτηση του Μουντιάλ το 2010. Εν μέσω απαγόρευσης των αντιμοναρχικών διαδηλώσεων, περίπου 7.000 αστυνομικοί είχαν ακροβολιστεί στην πόλη με αποστολή να αποστειρώσουν τις τηλεοπτικές εικόνες από το αιρετικό κόκκινο-κίτρινο-μοβ των σημαιών της ισπανικής δημοκρατίας.

«Ηρθα για να ανανεώσω τον θεσμό της μοναρχίας», είπε ο 46χρονος Φίλιππος κατά την τελετή ενθρόνισής του. Η σημειολογία της ανανέωσης έγινε αισθητή μέσα από την απουσία εκπροσώπων της Καθολικής Εκκλησίας, την απουσία ξένων εστεμμένων και επίσημων καλεσμένων, ακόμη μέσα από το πρόσωπο της συζύγου του Λετίθια, της πρώτης βασίλισσας της Ισπανίας που προέρχεται από τη μεσαία τάξη. «Στην Ισπανία χωράμε όλοι», σημείωσε ο Φίλιππος, σε μια έμμεση αναφορά στις αποσχιστικές διαθέσεις των Καταλανών, των οποίων τη γλώσσα είχε την ευκαιρία να μάθει στις τέσσερις δεκαετίες αναμονής.

Πόσο όμως μπορεί να ανανεωθεί ένας θεσμός που βασίζεται στο κληρονομικό δικαίωμα των (νόμιμων) πρωτότοκων αγοριών; O Φίλιππος, τρίτο παιδί του Χουάν Κάρλος και της Σοφίας, ανέβηκε στον θρόνο της Ισπανίας παρακάμπτοντας τις μεγαλύτερες αδελφές του Ελενα και Χριστίνα. Η δεύτερη δεν βρισκόταν καν στην τελετή, λόγω των προβλημάτων που έχουν η ίδια και ο σύζυγός της Ινιάκι Ουρντανγκαρίν με τη Δικαιοσύνη. Οι αστέρες της τελετής ήταν οι δύο κόρες του βασιλιά, η οκτάχρονη Ελεονόρα και η επτάχρονη Σοφία, οι οποίες υπέστησαν με μεγάλη υπομονή την πολύωρη διαδικασία και χαιρέτησαν το πλήθος από το μπαλκόνι του παλατιού. Στην «εκσυγχρονισμένη» μοναρχία του Φιλίππου, η Ελεονώρα αναβαθμίζεται σε διάδοχο του θρόνου, με αποτέλεσμα να μην αποκαλείται πλέον με το όνομά της, αλλά «υψηλοτάτη», ενώ είναι προδιαγεγραμμένο ότι θα λάβει στρατιωτική εκπαίδευση.

Η παράδοση του στέμματος στον Φίλιππο είχε μία παρενέργεια για τον Χουάν Κάρλος, την οποία η κυβέρνηση Ραχόι προσπαθεί ταχύτατα να εξουδετερώσει. Σύμφωνα με το ισπανικό Σύνταγμα, το πρόσωπο του βασιλιά είναι απαραβίαστο, κάτι που δεν ισχύει για τους πρώην βασιλείς. Ο νόμος που θα προστάτευε τον Χουάν Κάρλος με ασυλία ανάλογη αυτής που δίδεται στους ανώτατους κρατικούς λειτουργούς θα χρειαζόταν μήνες, προκειμένου να περάσει όλα τα στάδια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, γι' αυτό και η κυβέρνηση σπεύδει να περάσει την ασυλία σε τροπολογία άλλου νομοσχεδίου. Η μεθόδευση αυτή έχει το συμπληρωματικό πλεονέκτημα ότι δεν χρειάζεται να συζητηθεί στην ολομέλεια. Επιλέγοντας μία κομψή διατύπωση, η εφημερίδα «Ελ Παΐς» έγραψε ότι οι βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που ήδη δοκιμάστηκαν στην ψήφιση του νόμου περί διαδοχής, «αισθάνονται κάπως άβολα» με τον νόμο περί ευρείας ασυλίας. Η ασυλία δεν θα καλύπτει μόνο την άσκηση των καθηκόντων του αλλά και την προσωπική του ζωή, πριν και μετά τη θητεία του.

Οσο προλαβαίνει, πριν ισχύσει η ασυλία, ο Αλμπερτ Σολά, γεννημένος το 1956 στη Βαρκελώνη, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα επιδιώξει να αναγνωριστεί δικαστικά ότι είναι γιος του Χουάν Κάρλος. Ανάλογους ισχυρισμούς προβάλλει και η γεννηθείσα το 1966 Ιγκριντ Σαρτιάου. Εν τω μεταξύ, η προίκα που έδωσε το 1962 ο ελληνικός λαός «στη Σοφία και όχι στην παιδεία», φαίνεται ότι αποτέλεσε μαγιά για μια πολύ μεγάλη περιουσία. Ο Χουάν Κάρλος ήταν μεσάζων σε πάρα πολλά διεθνή συμβόλαια μεγάλων ισπανικών εταιρειών, ενώ στη διάρκεια της θητείας του έχει δεχθεί αμύθητης αξίας δώρα. Το πόση είναι η περιουσία αυτή, ο ισπανικός λαός έχει δικαίωμα να μάθει.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos