×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Ελεύθερος, αλλά υπό δικαστική έρευνα ο Σαρκοζί

02 Ιουλίου 2014 10:23

Ελεύθερος αφέθηκε στις 3 τα ξημερώματα ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί,

ωστόσο τέθηκε επισήμως υπό δικαστική έρευνα ως ύποπτος ότι προσπάθησε να χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να εμποδίσει μια έρευνα σχετικά με την προεκλογική εκστρατεία που διεξήγαγε το 2007, καθώς και για δωροδοκία δικαστή, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του εισαγγελέα.

Το βήμα αυτό, το οποίο συχνά, αλλά όχι πάντα, οδηγεί σε δίκη, αποτελεί ένα σημαντικό πλήγμα στις ελπίδες του Σαρκοζί για μια επιστροφή μετά την εκλογική ήττα του το 2012 από το σοσιαλιστή αντίπαλό του Φρανσουά Ολάντ.

Ο συντηρητικός πολιτικός αρνείται οποιαδήποτε αδικοπραγία σε μια σειρά από έρευνες στις οποίες εμπλέκεται άμεσα ή έμμεσα.

Ανακριτές ερευνούν αν ο Σαρκοζί χρησιμοποίησε την επιρροή του για να εξασφαλίσει τη διαρροή λεπτομερειών μιας έρευνας για φερόμενες παρατυπίες στη νικηφόρα προεκλογική εκστρατεία του το 2007. Είναι ύποπτος για αθέμιτη άσκηση επιρροής, δωροδοκία και ότι επωφελήθηκε "από την παραβίαση επαγγελματικών απορρήτων", ανακοινώθηκε από το γραφείο του εισαγγελέα.

Ο 59χρονος Σαρκοζί βρισκόταν υπό αστυνομική κράτηση για σχεδόν 15 ώρες στη Ναντέρ, ένα προάστιο του Παρισιού, πριν μεταφερθεί σε παρισινό δικαστήριο όπου συναντήθηκε με τους δικαστικούς που διεξάγουν την έρευνα. Αφέθηκε ελεύθερος γύρω στις 3 το πρωί (ώρα Ελλάδας).

Ο δικηγόρος του Σαρκοζί και ένας δικαστής που εμπλέκεται στην υπόθεση τέθηκαν επίσης υπό επίσημη δικαστική έρευνα ως ύποπτοι για άσκηση αθέμιτης επιρροής, ανακοίνωσαν οι δικηγόροι τους.

«Όλα αυτά βασίζονται μόνο σε τηλεφωνικές υποκλοπές ... η νομική βάση των οποίων θα αμφισβητηθεί έντονα», δήλωσε ο Πολ-Αλμπέρ Ιβέν, ο δικηγόρος του Τιερί Ερζόγκ, του δικηγόρου του Σαρκοζί.

«Δεν υπάρχουν πολλά στο φάκελο αυτό, αφού κανένα από τα στοιχεία που έχω δει δεν στηρίζει τις κατηγορίες», πρόσθεσε.

Όταν ένας ύποπτος τίθεται υπό επίσημη έρευνα, σημαίνει ότι υπάρχουν "σοβαρά στοιχεία" που δείχνουν ενδεχόμενη εμπλοκή του σε εγκληματική δραστηριότητα.

Η άσκηση αθέμιτης επιρροής τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι πέντε ετών και πρόστιμο 500.000 ευρώ.

Είναι η δεύτερη φορά που ο πρώην πρόεδρος, ο οποίος έχασε την προεδρική ασυλία από νομικές διώξεις ένα μήνα αφού ολοκληρώθηκε η προεδρική θητεία του τον Ιούνιο του 2012, τίθεται υπό δικαστική έρευνα. Η πρώτη ήταν το 2013, αλλά οι δικαστές αργότερα εγκατέλειψαν τη σε βάρος του υπόθεση.

Υπάρχουν έξι νομικές υποθέσεις, περιλαμβανομένης αυτής για την οποία γίνεται εδώ λόγος, οι οποίες απειλούν τον πρόεδρο, μια σκιά που πολλοί στο κόμμα του, την Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP), πιστεύουν πως υπονομεύει την ικανότητά του να πραγματοποιήσει το 2017 μια επιστροφή στην πολιτική αρένα.

Η τρέχουσα έρευνα αφορά υποψίες πως χρησιμοποίησε την επιρροή του για να πάρει πληροφορίες γύρω από έρευνα που διεξαγόταν για παρατυπίες κατά τη χρηματοδότηση της νικηφόρας προεκλογικής εκστρατείας του το 2007.

Συγκεκριμένα, δικαστές θα επιδιώξουν να διαπιστώσουν αν ο Σαρκοζί προσπάθησε να επιτύχει την προαγωγή ενός δικαστικού ως αντάλλαγμα για πληροφορίες σχετικά με την πορεία της δικαστικής έρευνας για την παράτυπη χρηματοδότηση της εκστρατείας του.

Σε δικαστικό κλοιό

Μέχρι σήμερα έχει αποδειχθεί επτάψυχος. Οχι σε ένα, όχι σε δύο, αλλά σε... επτά σκάνδαλα έχει εμπλακεί τα τελευταία χρόνια το όνομα του Νικολά Σαρκοζί, όμως είναι η πρώτη φορά και για τον ίδιο και για πρώην πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας που τίθεται υπό κράτηση.

Η είδηση της προσωρινής κράτησής του για ανάκριση στο πλαίσιο σκανδάλου αθέμιτης άσκησης επιρροής και παραβίασης απορρήτου έχει προκαλέσει σοκ στη χώρα, απειλεί τις προεδρικές του φιλοδοξίες περισσότερο από ποτέ, παρόλο που φάνταζε ως το φαβορί του UMP για το 2017, και πέφτει σαν βόμβα στη γαλλική Κεντροδεξιά.

Τη Δευτέρα ο συνήγορος του τέως προέδρου και δύο δικαστές ετέθησαν υπό κράτηση στο πλαίσιο της ίδιας υπόθεσης και το πρωί της Τρίτης ήρθε η σειρά του «Σαρκό» να τεθεί υπό προσωρινή κράτηση 24 ωρών (με δυνατότητα παράτασής της για ακόμα ένα εικοσιτετράωρο), για να καταθέσει στην έδρα της υπηρεσίας καταπολέμησης διαφθοράς.

Οι δικαστικές αρχές θέλουν να εξακριβώσουν εάν ο τέως πρόεδρος με την υποστήριξη του συνηγόρου του, Τιερί Ερζόγκ, επεδίωξε να λάβει πληροφορίες από ανώτατο δικαστικό για την έρευνα για την υπόθεση Μπετανκούρ που αφορούσε το πρόσωπό του, με αντάλλαγμα την εξασφάλιση υψηλού αξιώματος. Οπως είχε αποκαλύψει τον περασμένο Μάρτιο ο ιστότοπος «Mediapart», στο πλαίσιο του γνωστού σκανδάλου Μπετανκούρ είχαν υποκλαπεί με δικαστική εντολή οι τηλεφωνικές συνομιλίες του Σαρκοζί με τον δικηγόρο του και αφορούσαν την απόφαση που θα εξέδιδε το Ακυρωτικό Δικαστήριο για τις ατζέντες του που είχαν κατασχεθεί.

Σε αυτές τις συνδιαλέξεις, που γίνονταν σε κρυφό αριθμό κινητού τηλεφώνου που είχε ανοίξει ο «Σαρκό» στο όνομα «Πολ Μπισμούτ», ο Ερζόγκ φέρεται να χαρακτηρίζει «μπάσταρδους του Μπορντό» τους δικαστές που αποφάσισαν τη διεξαγωγή έρευνας σε βάρος του Σαρκοζί και να εκφράζει τη χαρά του για την «αφοσίωση» του πληροφοριοδότη του, ο οποίος «κοπιάζει πολύ».

Το αντάλλαγμα

Σε ένα τηλεφώνημα ένας από τους δικαστές του Ακυρωτικού Δικαστηρίου, ο Ζιλμπέρ Αζιμπέρ, ενημέρωνε για τις «τάσεις» που διαμορφώνονταν στο Δικαστήριο και ο Σαρκοζί φέρεται να του έχει προσφέρει την τοποθέτησή του στο Μονακό με αντάλλαγμα πληροφορίες και «εξυπηρέτηση» στην υπόθεσή του. Στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας που ξεκίνησε στις 26 Φεβρουαρίου, οι δικαστικές αρχές επιδιώκουν επίσης να εξακριβώσουν εάν ο τέως πρόεδρος ενημερώθηκε παράνομα για την τηλεφωνική του παρακολούθηση.

Δεδομένου ότι η εξέλιξη ήρθε λίγο πριν από την αναμενόμενη ανακοίνωση της υποψηφιότητας Σαρκοζί για το προεδρικό χρίσμα του UMP (και μόλις έναν μήνα μετά την πρόσφατη παραίτηση του πρώην επικεφαλής της Ζαν Φρανσουά Κοπέ), στελέχη του κόμματος κατήγγειλαν «συνωμοσία» και έκαναν λόγο για «δυσανάλογα μέσα» και για την «ανάγκη σεβασμού του τεκμηρίου της αθωότητας».

Τα τρία σενάρια για την επόμενη ημέρα για τον Σαρκοζί είναι να αφεθεί ελεύθερος χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες, να μπει σε καθεστώς βοηθητικού μάρτυρα και να του απαγγελθούν κατηγορίες, οι οποίες για την εν λόγω υπόθεση μπορούν να τον φέρουν αντιμέτωπο με έως πέντε χρόνια κάθειρξη και πρόστιμο 500.000 ευρώ.

Φυσικά η είδηση της κράτησης του Σαρκοζί έγινε πρώτο θέμα στα κοινωνικά δίκτυα στη Γαλλία και σε όλα τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης που μετέδιδαν λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις στην υπόθεση, ενώ αίσθηση προκάλεσε και στον διεθνή Τύπο. «Το σύστημα Σαρκοζί φτάνει στα όριά του», ήταν ο τίτλος της ιστοσελίδας του γερμανικού περιοδικού «Spiegel», ενώ η εφημερίδα «Zeit» σχολίαζε ότι «μειώνονται οι πιθανότητες του Σαρκοζί για πολιτικό comeback» και οι «Financial Times» έκαναν λόγο για «σύννεφα στην απόφαση του Σαρκοζί να επιστρέψει».

ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΕ ΕΠΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ

Οι υποθέσεις Μπετανκούρ, Καντάφι και Ταπί

Μη προστατευόμενος από το 2012 από προεδρική ασυλία, ο Νικολά Σαρκοζί έχει δει το όνομά του να εμπλέκεται σε σειρά σκανδάλων που έχουν γίνει αντικείμενο δικαστικών ερευνών.

Οι συνομιλίες του με τον δικηγόρο του που υπεκλάπησαν και τον ενέπλεξαν στο σκάνδαλο αθέμιτης άσκησης επιρροής και παραβίασης απορρήτου συνδέονται άρρηκτα με την πολύκροτη υπόθεση Μπετανκούρ και τις ατζέντες του πρώην προέδρου που είχαν κατασχεθεί στο πλαίσιο των ερευνών.

Υπενθυμίζεται ότι ο «Σαρκό» είχε κατηγορηθεί, και τελικά αθωωθεί (μόλις τον περασμένο Οκτώβριο), ότι εκμεταλλεύτηκε τη σωματική και πνευματική αδυναμία της γηραιάς ιδιοκτήτριας της L'Oreal, Λιλιάν Μπετανκούρ, για να της αποσπάσει χρήματα για την προεκλογική του εκστρατεία το 2007.

Ομως οι ατζέντες του πρώην προέδρου αποτελούν στοιχείο και για την υπόθεση Ταπί και πιθανότατα και για την υπόθεση Καντάφι.

Η πρώτη αφορά στην αμφιλεγόμενη διαιτησία από την πρώην υπουργό Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ υπέρ του επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί το 2008 στην αντιδικία του με την τράπεζα Credit Lyonnais για την πώληση της εταιρείας Adidas.

Ο Σαρκοζί είχε συναντηθεί 12 φορές με τον επιχειρηματία μετά την εκλογή του στην προεδρία.

Χρηματοδότηση

Στο πλαίσιο της δεύτερης υπόθεσης, οι δικαστές ερευνούν από τον Απρίλιο του 2013 κατηγορίες ότι το λιβυκό καθεστώς του δικτάτορα Μουαμάρ Καντάφι είχε χρηματοδοτήσει την προεκλογική εκστρατεία του «Σαρκό» το 2007. Ομως τα σκάνδαλα που αγγίζουν τον Σαρκοζί δεν σταματούν εδώ. Από τα πιο πολύκροτα είναι αυτό που σχετίζεται με την υπόθεση Καράτσι, που περιλαμβάνει δικαστική έρευνα για πιθανή κρυφή χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του Εντουάρ Μπαλαντίρ το 1995 με προμήθειες που πιστεύεται ότι είχαν εξασφαλιστεί στο πλαίσιο συμβάσεων για εξοπλισμούς με το Πακιστάν.

Ο Σαρκοζί ήταν τότε υπουργός Προϋπολογισμού και εκπρόσωπος Τύπου της εκστρατείας του Μπαλαντίρ. Επίσης περιλαμβάνει την πιθανή σύνδεση της οικονομικής πτυχής της υπόθεσης με την επίθεση του Μαΐου του 2002 στο Καράτσι, κατά την οποία σκοτώθηκαν 15 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 11 Γάλλοι μηχανικοί.

Οι άλλες δύο υποθέσεις είναι το σκάνδαλο Bygmalion, που ξέσπασε πρόσφατα οδηγώντας σε παραίτηση τον Κοπέ και που σχετίζεται με τις «φουσκωμένες» πληρωμές που δόθηκαν στην ομώνυμη εταιρεία επικοινωνίας για την εκστρατεία του Νικολά Σαρκοζί το 2012, και μια υπόθεση συμβάσεων του Μεγάρου των Ηλυσίων με ινστιτούτα δημοσκοπήσεων.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos