×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Σαρκοζί: Οι δικαστές ήθελαν να με εξευτελίσουν

03 Ιουλίου 2014 11:53

«Πολιτική εκμετάλλευση» του δικαστικού συστήματος κατήγγειλε ο Νικολά Σαρκοζί

λίγες ώρες μετά την απόφαση να τεθεί επισήμως υπό δικαστική έρευνα ως ύποπτος για αθέμιτη άσκηση επιρροής, δωροδοκία και όφελος «από την παραβίαση επαγγελματικών απορρήτων».

Παρότι οι ελπίδες του για πολιτικό «comeback» στις προεδρικές του 2017 έχουν αρχίσει να εξανεμίζονται λόγω της δικαστικής έρευνας, ο «Σαρκό» δεν απέκλεισε να διεκδικήσει την προεδρία του UMP και είπε στην πρώτη τηλεοπτική παρέμβαση που πραγματοποίησε μετά την ήττα του το 2012 ότι θα αποφασίσει γι' αυτό περί τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου.

«Στη χώρα μας, που είναι η χώρα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του δικαίου, υπάρχουν πράγματα που σχεδιάζονται.

Οι Γάλλοι πρέπει να τα γνωρίζουν και, βάσει της συνείδησής τους και ελεύθερα, πρέπει να τα κρίνουν γι' αυτό που είναι», ανέφερε ο Σαρκοζί σε συνέντευξη που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο TF1 και τον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 και κατήγγειλε: «Η κατάσταση είναι αρκετά σοβαρή για να πω στον γαλλικό λαό πού βρισκόμαστε σήμερα όσον αφορά στην πολιτική εκμετάλλευση ενός μέρους του δικαστικού συστήματος».

Μάλιστα ανέφερε ότι οι δύο δικαστές που τον ενημέρωσαν την τελευταία στιγμή για την επικείμενη κράτησή του είχαν «την πρόθεση να τον εξευτελίσουν».

«Λέω σε όλους όσοι ακούν ή παρακολουθούν ότι δεν τους πρόδωσα ποτέ και ότι δεν διέπραξα κάποια ενέργεια εις βάρος των αρχών της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου», υπογράμμισε ο Σαρκοζί, που έγινε την Τρίτη ο πρώτος πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας που τέθηκε υπό κράτηση και μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με κάθειρξη έως και 10 ετών.

Ο «Σαρκό» αφέθηκε ελεύθερος τα ξημερώματα της Τετάρτης έπειτα από κράτηση 15 ωρών και τέθηκε επισήμως υπό δικαστική έρευνα ως ύποπτος ότι προσπάθησε να χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να εμποδίσει μια έρευνα και ότι δωροδόκησε δικαστή στο πλαίσιο της υπόθεσης των υποκλοπών των τηλεφωνικών του συνομιλιών με τον δικηγόρο του Τιερί Ερζόγκ.

Υπό έρευνα έχουν τεθεί και ο τελευταίος, καθώς και ένας ανώτατος δικαστικός. Οι συνομιλίες αφορούσαν την απόφαση που θα εξέδιδε το Ακυρωτικό Δικαστήριο για τις ατζέντες του που είχαν κατασχεθεί στο πλαίσιο του πολύκροτου σκανδάλου Μπετανκούρ, για το οποίο αθωώθηκε.

Το αντάλλαγμα

Σε αυτές ο Ερζόγκ φέρεται να χαρακτηρίζει «μπάσταρδους του Μπορντό» τους δικαστές που αποφάσισαν τη διεξαγωγή έρευνας, ενώ σε ένα τηλεφώνημα ένας από τους δικαστές ενημέρωνε για τις «τάσεις» που διαμορφώνονταν στο δικαστήριο και ο Σαρκοζί φέρεται να του είχε προσφέρει την τοποθέτησή του στο Μονακό με αντάλλαγμα πληροφορίες για την υπόθεσή του.

Νωρίτερα χθες ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς τόνισε ότι είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε πως ο Σαρκοζί είναι αθώος μέχρις αποδείξεως του εναντίου, αλλά «κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου», ενώ το τεκμήριο της αθωότητας υπενθύμισε και ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos