Αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ

09 Αυγούστου 2014 10:37

«Τεράστιες αλλαγές συσχετισμών στο έδαφος» προσδοκούν οι Ιρακινοί στρατηγοί μετά τους πρώτους αμερικανικούς βομβαρδισμούς εναντίον στόχων

του Ισλαμικού Κράτους χθες το μεσημέρι στο ιρακινό Κουρδιστάν. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε διατάξει τη χρήση βίας, τονίζοντας ότι το Ιράκ βρίσκεται ενώπιον «γενοκτονίας».

Οι στρατιωτικές επιτυχίες και οι φρικαλεότητες των ισλαμιστών του πρώην ΙSIL, νυν Ισλαμικού Κράτους, στο Ιράκ προξενούν εδώ και μήνες ανησυχίες στη διεθνή κοινότητα. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η προέλασή τους προς το Αρμπίλ, την πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν. Προ διμήνου, η πόλη θεωρείτο όαση ασφαλείας στο Ιράκ και προορισμός προσωπικού που εκκένωνε ξένες πρεσβείες στη Βαγδάτη.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, ναύαρχος Τζον Κέρμπι, δήλωσε ότι δύο αμερικανικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν τηλεκατευθυνόμενες βόμβες 225 κιλών εναντίον πυροβόλων του ISIL, τα οποία έβαλαν εναντίον του Αρμπίλ. Ο Κέρμπι δήλωσε ότι οι βομβαρδισμοί του Ιρμπίλ θεωρήθηκαν κίνδυνος για το προσωπικό και τις εγκαταστάσεις των ΗΠΑ στην κουρδική πόλη.

«Οπως κατέστησε σαφές ο πρόεδρος Ομπάμα, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ θα συνεχίσουν την ανάληψη απευθείας δράσης εναντίον του ISIL όταν απειλείται το προσωπικό μας και οι εγκαταστάσεις μας», δήλωσε ο Κέρμπι.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του Ιρακινού στρατού, στρατηγός Μπαμπακέρ Ζεμπαρί, καλωσόρισε τα αμερικανικά πλήγματα, δηλώνοντας ότι θα φέρουν «τεράστιες αλλαγές συσχετισμών στο έδαφος».

Η νέα αμερικανική εμπλοκή στο Ιράκ, τρία χρόνια μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων, έχει, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα, δύο περιορισμένους στόχους: να υπερασπιστεί το Αρμπίλ και δεύτερον να απεγκλωβίσει χιλιάδες μέλη της μειονότητας των Γιαζιντί που απειλούνται με εξόντωση ως «αιρετικοί».

Το βράδυ της Πέμπτης οι αμερικανικές δυνάμεις ξεκίνησαν τις ρίψεις βοήθειας από αέρος στα σημεία στα οποία είναι εγκλωβισμένοι χιλιάδες Γιαζιντί. «Μπορούμε να δράσουμε με προσοχή και υπευθυνότητα προκειμένου να προλάβουμε μια πιθανή γενοκτονία», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.«Επαγρυπνούμε και σκοπεύουμε να αναλάβουμε δράση αν απειλήσουν τις εγκαταστάσεις μας οπουδήποτε στο Ιράκ, περιλαμβανομένου του προξενείου στο Αρμπίλ και της πρεσβείας μας στη Βαγδάτη», προσέθεσε. Ο Ομπάμα, που είχε γίνει γνωστός στην αμερικανική γερουσία ως επικριτής της εισβολής του Τζορτζ Μπους στο Ιράκ το 2003, υποσχέθηκε ότι οι χερσαίες αμερικανικές δυνάμεις δεν θα επιστρέψουν στο Ιράκ.

«Ως επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων δεν θα επιτρέψω τις ΗΠΑ να συρθούν σε έναν ακόμη πόλεμο στο Ιράκ. Ενώ υποστηρίζουμε τους Ιρακινούς καθώς πολεμούν αυτούς τους τρομοκράτες, δεν πρόκειται να στείλουμε μάχιμες μονάδες στο Ιράκ γιατί δεν υπάρχει αμερικανική στρατιωτική λύση στην ευρύτερη ιρακινή κρίση».

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου δήλωσαν ότι δεν προσδοκούν παρατεταμένη επιχείρηση, καθώς πιέζουν τη σιιτική κυβέρνηση της Βαγδάτης να συμφιλιωθεί με τη σουνιτική κοινότητα. Καθώς όμως η κεντρική εξουσία στο Ιράκ καταρρέει και ο πόλεμος οξύνει τις διαχωριστικές γραμμές, οι μέχρι τώρα προσπάθειες συμφιλίωσης έχουν πέσει στο κενό.

Εκατοντάδες χιλιάδες χριστιανοί και μέλη άλλων μειονοτήτων έχουν εγκαταλείψει τις περιοχές στις οποίες έχουν επικρατήσει οι οπαδοί του νέου χαλιφάτου. Αντιθέτως, οι σουνίτες έχουν συνταχθεί ώς έναν βαθμό με τους εκπροσώπους του χαλιφάτου, κατηγορώντας τον σιίτη Iρακινό πρόεδρο Μαλίκι ότι τους μεταχειρίζεται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Ο Μαλίκι έχει αρνηθεί μέχρι στιγμής τις πιέσεις των ΗΠΑ αλλά και του σιίτη Αγιατολάχ Σιστανί για να παραιτηθεί.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos