Στο «κόκκινο» ο ψυχρός πόλεμος

11 Αυγούστου 2014 12:41

Ο εμπορικός «ψυχρός πόλεμος» μεταξύ Δύσης και Ρωσίας με φόντο την Ουκρανία συνεχίζεται ακόμη και κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στις ανατολικές επαρχίες της χώρας.

ΠΑ και Γερμανία προειδοποίησαν το Κρεμλίνο μετά τα αντίποινα της Μόσχας με το εμπάργκο στα προϊόντα από ΕΕ και ΗΠΑ ότι είναι διατεθειμένες να επεκτείνουν τις κυρώσεις στην περίπτωση που η Ρωσία επέμβει στην Ουκρανία.

Μάλιστα βρίσκονται σε συνεννόηση και με χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως η Τουρκία και η Ελβετία, προκειμένου να υπάρξει και από εκείνες εφαρμογή των κυρώσεων που έχουν ήδη επιβληθεί, έτσι ώστε να είναι ακόμη πιο αποτελεσματικές.

Οπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος, ο Μπαράκ Ομπάμα και η Ανγκελα Μέρκελ συμφώνησαν σε τηλεφωνική τους συνομιλία ότι «όποια ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία, ακόμη και για υποτιθέμενους ?ανθρωπιστικούς? σκοπούς, δίχως την επίσημη, εκπεφρασμένη συναίνεση και εξουσιοδότηση της κυβέρνησης της Ουκρανίας, είναι απαράδεκτη, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και θα προκαλέσει επιπρόσθετες συνέπειες».

Το Κίεβο, πρώτο κατηγόρησε τη Μόσχα ότι θα χρησιμοποιήσει το πρόσχημα της ανθρωπιστικής βοήθειας για να επέμβει στρατιωτικά στην ανατολική Ουκρανία, για να εισπράξει κατηγορική διάψευση από το Κρεμλίνο, που διαβεβαιώνει ότι δεν σχεδιάζει να προχωρήσει μονομερώς στην ανάληψη δράσης στην επικράτεια της γειτονικής της χώρας, με ανθρωπιστικούς σκοπούς ή μη.

«Δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε σε τι αναφέρεται η Ουκρανία. Δεν υπήρξε καμιά απόπειρα των ρωσικών δυνάμεων να διεισδύσουν» στο ουκρανικό έδαφος, δήλωσε σε ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Σε τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Τζον Κέρι και του Σεργκέι Λαβρόφ, ο Ρώσος ΥΠΕΞ κάλεσε τον Αμερικανό ομόλογό του να ληφθούν επείγοντα μέτρα για την αποτροπή της επαπειλούμενης ανθρωπιστικής καταστροφής στις νοτιοανατολικές περιφέρειες της Ουκρανίας, διευκρινίζοντας ότι υπάρχει συνεργασία με το Κίεβο. Από την πλευρά του ο Κέρι κατέστησε σαφές ότι ο καλύτερος τρόπος για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα είναι μέσω των διεθνών οργανισμών.

Σε χθεσινές του δηλώσεις ο Λαβρόφ απάντησε ουσιαστικά τονίζοντας ότι η Μόσχα βρίσκεται σε συνομιλίες τόσο με το Κίεβο όσο και τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού αλλά και τα Ηνωμένα Εθνη για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Τόσο η Μέρκελ όσο και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχαν επίσης συνομιλίες με τον Ουκρανό πρόεδρο, Πέντρο Ποροσένκο, ο οποίος υποσχέθηκε να εξετάσει τη συνεργασία με τη Ρωσία για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, θέτοντας, όμως, αυστηρές προϋποθέσεις, όπως για παράδειγμα οι αποστολές να περνούν από συγκεκριμένα σημεία, τα οποία ελέγχονται από τις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Στο μεταξύ, πάντως, και παρά τις κυρώσεις της Δύσης που έχουν βάλει στο στόχαστρο και κολοσσούς όπως η Rosneft, η αμερικανική ExxonMobil ξεκίνησε γεωτρήσεις για λογαριασμό της Ρωσίας στην Αρκτική το Σάββατο. Οι κυρώσεις δεν απαγορεύουν τα κοινά εγχειρήματα ρωσικών και αμερικανικών εταιρειών, τα οποία συνεχίζονται κανονικά.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν χαιρέτισε το έργο ως «υπόδειγμα συνεργασίας» και έστειλε μήνυμα στην Ουάσιγκτον τονίζοντας ότι «οι επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ρωσικών και των ξένων, αντιλαμβάνονται απόλυτα ότι παρά τις παρούσες πολιτικές δυσκολίες, ο πραγματισμός και η κοινή λογική μπορούν να επικρατήσουν».

Το ενεργειακό

Το ενεργειακό βρέθηκε και αυτό στο επίκεντρο του μπρα ντε φερ με τη Μόσχα. Το Κίεβο απείλησε τη Μόσχα ότι θα κλείσει τη στρόφιγγα και δεν θα επιτρέψει τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου προς την ΕΕ και ότι θα προχωρήσει σε σχετική ψηφοφορία την Τρίτη στη Βουλή.

Η ρωσική Transeft που διαχειρίζεται τους αγωγούς προειδοποίησε ότι σε αυτή την περίπτωση θα επιλέξει άλλους αγωγούς, κάτι όμως που θα κοστίσει ακριβά στους Ευρωπαίους καταναλωτές.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos