Μία εβδομάδα διορία στη Ρωσία από την ΕΕ

31 Αυγούστου 2014 13:14

Διορία μίας εβδομάδας έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία, προκειμένου να αλλάξει πορεία σχετικά με την ουκρανική κρίση, χωρίς ωστόσο να υποχωρήσει από την απειλή επιβολής νέων κυρώσεων.

Μία εβδομάδα διορία στη Ρωσία από την ΕΕ

Έπειτα από μία μακροσκελή ενημέρωση σχετικά με την κρίση από τον ουκρανό πρόεδρο, Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος προειδοποίησε ότι μία «ευρείας κλίμακας σύρραξη» είναι προ των πυλών, εφόσον τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίσουν να προελαύνουν σε υποστήριξη των φιλορώσων αυτονομιστών, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να συντάξουν εντός της εβδομάδας μία λίστα νέων κυρώσεων, δίνοντας ουσιαστικά προθεσμία στη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματα.

Ωστόσο, η αγωνία για τον αντίκτυπο των ενδεχόμενων κυρώσεων στις ήδη κλυδωνισμένες οικονομίες τις Ευρώπης -και την πρόσβασή τους στις ενεργειακές προμήθειες από τη Ρωσία, σημαίνει ότι η διχασμένη Ευρώπη δεν θα συμφωνήσει να επιβάλει αυστηρά τελεσίγραφα στον ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος αρνείται ανάμειξη των ρωσικών δυνάμεων.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι έτοιμο να λάβει περαιτέρω μέτρα υπό το φως της κλιμάκωσης στην Ουκρανία», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των 28 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στις Βρυξέλλες.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε τη Ρωσία «να αποσύρει αμέσως τις στρατιωτικές της δυνάμεις από την Ουκρανία και να προχωρήσει σε κατάπαυση πυρός. Οι ηγέτες ζήτησαν από το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, την Κομισιόν, να προετοιμάσει προτάσεις νέων κυρώσεων, που θα εξεταστούν σε χρονικό διάστημα μίας εβδομάδας, και στις οποίες θα περιλαμβάνοται μέτρα που θα τιμωρούν οποιοδήποτε πρόσωπο ή παράγοντα που θα συνεργάζεται με τους αυτονομιστές.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, σημείωσε ότι τα μέτρα θα πρέπει να είναι έτοιμα εντός της εβδομάδας και ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα πρέπει να δράσει ώστε να τα αποφύγει.

«Θα υπάρξουν αποφάσεις για νέες κυρώσεις, εάν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί ή κλιμακωθεί», τόνισε η Μέρκελ, προσθέτοντας ότι «οι ποινές μπορεί να είναι επηρεάσουν οποιοδήποτε οικονομικό ή επιχειρηματικό τομέα».

Ως προς το ζήτημα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας ελληνικές διπλωματικές πηγές σημείωσαν πως, μετά από παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων υπογραμμίζουν στο τελικό ανακοινωθέν τους ότι το υγροποιημένο φυσικό αέριο θα μπορούσε να αποτελέσει εναλλακτική πηγή ενέργειας για την Ευρώπη σε περίπτωση κλιμάκωσης τις κρίσης με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η ελληνική πλευρά έθεσε με έμφαση και το θέμα της κάλυψης του κόστους που έχει υποστεί η ελληνική οικονομία από τις οικονομικές κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, επισημαίνοντας ότι είναι το σχετικώς μεγαλύτερο μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο χαρακτήρισε τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση εναντίον της Ρωσίας για την κρίση στην Ουκρανία «χωρίς νόημα και αντιπαραγωγικές» και προειδοποίησε ότι ενδέχεται να ασκήσει βέτο σε πιθανά νέα μέτρα.

«Θεωρώ τις κυρώσεις χωρίς νόημα και αντιπαραγωγικές. Μέχρι να γνωρίζουμε τις επιπτώσεις των κυρώσεων που έχουν ήδη επιβληθεί, δεν έχει νόημα να επιβάλουμε νέες», σημείωσε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός.

Ο Φίτσο, η χώρα του οποίου έχει εκφράσει και στο παρελθόν την αντίθεσή της στην επιβολή κυρώσεων εναντίον της Μόσχας, υπογράμμισε ότι θα πολεμήσει για να μην επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία οι οποίες θα μπορούσαν να βλάψουν την οικονομική ανάπτυξη της Σλοβακίας.

«Αν υποβληθούν προτάσεις, διατηρώ το δικαίωμα να ασκήσω βέτο στις κυρώσεις που θα βλάπτουν τα εθνικά συμφέροντα της Σλοβακίας», είπε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε αποφασίσει στις 29 Ιουλίου να εμποδίσει την πρόσβαση της Ρωσίας στις χρηματοπιστωτικές αγορές αλλά και να επιβάλει μέτρα για τις πωλήσεις όπλων, τις ευαίσθητες τεχνολογίες στον τομέα της ενέργειας και στα προϊόντα διπλής χρήσης, πολιτικής και στρατιωτικής.

Χαιρετίζουν την απόφαση οι ΗΠΑ

Καλωσόρισε ο Λευκός Οίκος την προθυμία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες να εξετάσει το ενδεχόμενο περαιτέρω κυρώσεων κατά της Ρωσίας για τις ενέργειες της στην Ουκρανία.

«Χαιρετίζουμε τη σημερινή συναίνεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να προετοιμάσει περαιτέρω κυρώσεις για εξέταση τις επόμενες ημέρες, γεγονός που αποδεικνύει την ισχυρή υποστήριξη ως προς την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου για ζητήματα Εθνικής Ασφάλειας, Κάιτλιν Χάιντεν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την προετοιμασία περαιτέρω κυρώσεων κατά της Ρωσίας, συμπλήρωσε η ίδια.

Δεσμεύσεις και για την απειλή του Ισλαμικού Κράτους

Εκτός από το φλέγον ζήτημα της ουκρανικής κρίσης, οι ηγέτες των «28» άνοιξε το δρόμο για τη λήψη μέτρων και για την απειλή του Ισλαμικού Κράτους, με τις προτάσεις να περιλαμβάνουν την επιβολή κυρώσεων και την παράδοση εξοπλισμού στις ιρακινές δυνάμεις.

Η Γαλλία είναι μέχρι στιγμής η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που προσφέρει όπλα στους κούρδους μαχητές που προσπαθούν να απωθήσουν τους αντάρτες του ΙΚ στο βόρειο Ιράκ, αλλά ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε μετά τη χθεσινή σύνοδο κορυφής ότι και άλλες χώρες «θα ακολουθήσουν τώρα και θα προσφέρουν τα απαραίτητα μέσα».

Οι ευρωπαίοι ηγέτες τάχθηκαν επίσης υπέρ της διεξαγωγής μιας διεθνούς διάσκεψης για την ασφάλεια στο Ιράκ, η οποία «θα συντονίσει τις προσπάθειες αυτές» και θα βοηθήσει να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια στους πληγέντες, σύμφωνα με τον Ολάντ.

Παράλληλα οι ηγέτες της ΕΕ ζήτησαν από τους υπουργούς Εξωτερικών «να εξετάσουν μια πιο αποτελεσματική χρήση των ήδη υπαρχόντων περιοριστικών μέτρων, κυρίως για να εμποδίσουν το ΙΚ να απολαμβάνει τα οφέλη των παράνομων πωλήσεων πετρελαίου ή άλλων πόρων (του Ιράκ) στις διεθνείς αγορές», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή τους. Οι ίδιοι χαρακτήρισαν το ΙΚ «άμεση απειλή για την ασφάλεια των ευρωπαϊκών χωρών».

«Επίσης θα πρέπει να είναι και στις χώρες μας πρώτη προτεραιότητα η καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης», σημείωσε ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπάι, την ώρα που τα κράτη μέλη της ΕΕ ανησυχούν για την επιστροφή στις πατρίδες τους πολιτών τους που πολέμησαν στο πλευρό των τζιχαντιστών στη Συρία και το Ιράκ.

Ακόμη ζήτησαν εφαρμογή μέτρων το γρηγορότερο δυνατό για την αποφυγή της ριζοσπαστικοποίησης και του εξτρεμισμού, να υπάρχει ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χωρών, να εντοπίζονται και να εμποδίζονται ύποπτα ταξίδια και να ερευνούνται και να προσάγονται στη δικαιοσύνη ξένοι μαχητές.

Τέλος, απηύθυναν αίτημα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εγκρίνει τα αμφιλεγόμενα σχέδια για τη συλλογή πληροφοριών για τους επιβάτες των αεροπορικών πτήσεων στο εσωτερικό της ΕΕ πριν το τέλος του χρόνου και δεσμεύθηκαν να εξετάσουν τις προόδους που έχουν σημειωθεί στα θέματα αυτά σε μια σύνοδό τους τον Δεκέμβριο.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos