Κρίσιμες εκλογές στις ΗΠΑ για το Κογκρέσο

04 Νοεμβρίου 2014 14:46

Τη χαμηλή δημοτικότητα του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στο εκλογικό σώμα φιλοδοξούν να εκμεταλλευθούν οι Ρεπουμπλικανοί στις σημερινές κρίσιμες επαναληπτικές

εκλογές για τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Οι ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας, αλλά και αυτές γύρω από τον ιό του Εμπολα και την προέλαση του ισλαμιστικού ISIS, αναμένεται να επηρεάσουν το αποτέλεσμα της αναμέτρησης, που θα κρίνει 36 έδρες στη Γερουσία επί συνόλου 100, καθώς και το σύνολο των 435 εδρών της Βουλής των Αντιπροσώπων και 36 κυβερνήτες πολιτειών.

Οι συνέπειες για Ομπάμα

Η χαμηλή δημοτικότητα του προέδρου Ομπάμα συμβάλλει καθοριστικά στην απομάκρυνση των ψηφοφόρων από το Δημοκρατικό κόμμα. Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι τελευταίες εκτιμήσεις έδιναν 233 έδρες στους Ρεπουμπλικανούς, έναντι 199 για τους Δημοκρατικούς. Στη Γερουσία, οι Ρεπουμπλικανοί πρέπει να εξασφαλίσουν έξι επιπλέον έδρες, ώστε να στερήσουν τον έλεγχο του οργάνου από τους Δημοκρατικούς και να αποκτήσουν έτσι την πλειοψηφία και στις δύο αίθουσες για πρώτη φορά μετά το 2006. Αν η αντιπολίτευση επικρατήσει στη Γερουσία, τα δύο τελευταία χρόνια του Ομπάμα στον Λευκό Οίκο κινδυνεύουν να αποδειχθούν δύσκολα, με τον πρόεδρο να αντιμετωπίζει εχθρικές πλειοψηφίες στη Βουλή και στη Γερουσία.

Η χαμηλή δημοτικότητα του προέδρου φάνηκε με την απόφαση του επιτελείου του να μην διοργανώσει παρά ελάχιστες προεκλογικές μετακινήσεις, παρά μόνο σε εκλογικές περιφέρειες με ισχυρή πλειοψηφία των Δημοκρατικών.

Οι ρεπουμπλικανικές φιλοδοξίες για πλειοψηφία στη Γερουσία βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στο αποτέλεσμα των εκλογών σε αμφίρροπες αναμετρήσεις, όπως αυτές σε Λουιζιάνα, Αρκάνσας, Βόρεια Καρολίνα, Αλάσκα, Νιου Χάμσαϊρ, Αϊόβα και Κολοράντο. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos στα τέλη Οκτωβρίου, μόλις 38% των Αμερικανών εγκρίνουν την πολιτική του Ομπάμα, ενώ 56% διαφωνούν με το σύνολο των πρωτοβουλιών του.

Στην ερώτηση αν η χώρα κινείται σε σωστή κατεύθυνση, μόλις 24% απάντησαν καταφατικά, ενώ 61% δήλωσαν ότι ο πρόεδρος έχει επιλέξει εσφαλμένη πορεία για τις ΗΠΑ. Το 58% των Ρεπουμπλικανών δήλωσε ότι θα προσέλθει σήμερα στις κάλπες, ενώ μόλις 44% των Δημοκρατικών εξέφρασε τέτοια πρόθεση.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos