Η Μέρκελ απειλεί τον Κάμερον με έξοδο

03 Νοεμβρίου 2014 11:25

Συζητιέται εδώ και χρόνια. Τον Ιανουάριο του 2013 είχε μάλιστα μονοπωλήσει τις συζητήσεις και στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Πίσω στο παρόν, ωστόσο, το ενδεχόμενο ενός «Brexit», μίας εξόδου δηλαδή της Βρετανίας από την ΕΕ, επιστρέφει δυναμικά στο προσκήνιο κι αυτήν τη φορά με πρωτοβουλία όχι της Βρετανίας, αλλά της Γερμανίας.

Επικαλούμενο πηγές μέσα από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών και την καγκελαρία, το περιοδικό «Der Spiegel» αποκαλύπτει πως το Βερολίνο... δείχνει πλέον την πόρτα της εξόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ φέρεται να προειδοποίησε τον Βρετανό πρωθυπουργό Κάμερον, σε κατ' ιδίαν συνομιλία που είχαν στο περιθώριο της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, πως το Λονδίνο προσεγγίζει επικίνδυνα το «σημείο χωρίς επιστροφή» και πως θα χάσει τη στήριξη της Γερμανίας εάν επιλέξει να επιβάλει ποσοστώσεις-περιορισμούς στην είσοδο μεταναστών από τις άλλες 27 χώρες της ΕΕ όπως σχεδιάζει. Με άλλα λόγια, το Βερολίνο βάζει «βέτο» και προειδοποιεί τη Βρετανία πως εάν επιλέξει να παραβιάσει την αρχή της ελεύθερης μετακίνησης των Ευρωπαίων εντός της Ενωσης, θα βρεθεί απομονωμένη και αντιμέτωπη με την έξοδο.

Σόιμπλε

Το κλίμα είχε βέβαια φανεί από τις προηγούμενες ημέρες, με τη Μέρκελ να τονίζει ότι «δεν πρέπει να παρεμβαίνουμε στις θεμελιώδεις αρχές της ελεύθερης μετακίνησης» και τον Σόιμπλε να προειδοποιεί πως υπάρχουν όρια στο τίμημα που είναι διατεθειμένο να πληρώσει το Βερολίνο για να κρατήσει τη Βρετανία στην ΕΕ.

Υπενθυμίζεται πως τον Ιανουάριο του 2013, όταν ο Κάμερον μιλούσε για μια αναθεωρημένη και περισσότερο χαλαρή σχέση Βρετανίας - ΕΕ, η Μέρκελ του χάιδευε τα αυτιά αναγνωρίζοντας στο Λονδίνο το δικαίωμα να προσεγγίζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες υπό όρους «ελεύθερης πρόσβασης». Πίσω στο παρόν, ωστόσο, η ρητορική της Γερμανίας δείχνει να έχει σκληρύνει, ενώ και ο Κάμερον από την πλευρά του έχει ανεβάσει τους ευρωσκεπτικιστικούς τόνους.

Πιεσμένος από την άνοδο του ευρωφοβικού Κόμματος Ανεξαρτησίας (UKIP), το οποίο στερεί ψήφους από τη δεξαμενή των Τόρις, ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει ξεκινήσει «πόλεμο» με τις Βρυξέλλες. Διακηρύττει πως η Βρετανία δεν θα καταβάλει το μερίδιό της στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, υπόσχεται δημοψήφισμα για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ και σχεδιάζει περιορισμούς στον αριθμό των «ανειδίκευτων» ή «χωρίς δουλειά» μεταναστών από την ΕΕ που θα μπορούν να μένουν στη Βρετανία, περιορισμούς τους οποίους μάλιστα πρόκειται να παρουσιάσει σε ομιλία του πριν από τα Χριστούγεννα. Η μετανάστευση βρίσκεται, άλλωστε, στην κορυφή των θεμάτων που απασχολούν τους Βρετανούς ψηφοφόρους εν όψει των επόμενων γενικών εκλογών του Μαΐου του 2015.

Με χθεσινό τους δημοσίευμα, ωστόσο, η εφημερίδα «The Sunday Times» υποστήριξε πως ο Κάμερον θα επιχειρήσει να καταλήξει σε έναν «συμβιβασμό» με τη Μέρκελ, παρουσιάζοντας τελικώς μέτρα τα οποία θα μπορούσε ίσως να δεχτεί το Βερολίνο (π.χ. την παραμονή στη χώρα για διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών μόνο όσων μεταναστών έχουν δουλειά ή τους πόρους για να ζήσουν κ.ά.).

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos