Η Θουριγγία απέκτησε αριστερό πρωθυπουργό

06 Δεκεμβρίου 2014 14:12

Ο αριστερός Μπόντο Ράμελοφ εξελέγη χθες πρωθυπουργός της Θουριγγίας, σε μια ιστορική αλλαγή σκυτάλης που δύναται να έχει προεκτάσεις

και στο επίπεδο της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Είναι η πρώτη φορά που η Αριστερά σχηματίζει κυβέρνηση σε γερμανικό κρατίδιο, με ελάσσονες εταίρους τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους, ανοίγοντας μια προοπτική για την επόμενη ημέρα και στο Βερολίνο.

Ο Ράμελοφ συγκέντρωσε τις απαραίτητες 46 ψήφους στην τοπική Βουλή των 91 βουλευτών με τη δεύτερη ψηφοφορία, υπενθυμίζοντας πόσο οριακή είναι η πλειοψηφία της νέας κυβέρνησης. Το τοπικό παράρτημα των Χριστιανοδημοκρατών, που κυβερνούσε τη Θουριγγία αδιαλείπτως από τη γερμανική ενοποίηση, το 1990, εξέφρασε την ελπίδα η νέα κυβέρνηση να είναι βραχύβια.

«Θέλω να ενώσω»

Κατά την ομιλία του αμέσως μετά την εκλογή και την ορκωμοσία του, ο Ράμελοφ έτεινε χείρα συμφιλίωσης προς τους πολιτικούς του αντιπάλους. «Θέλω να ενώσω, όχι να χωρίσω», είπε ο 58χρονος συνδικαλιστής, επαναλαμβάνοντας μια φράση του πρώην προέδρου της Γερμανίας Γιοχάνες Ράου.

Ο Ράμελοφ, ο οποίος κατάγεται από τη δυτική Γερμανία αλλά πολιτεύεται σε πρώην ανατολικογερμανικό κρατίδιο, στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας είχε συχνά πλάι του ένα κόκκινο μπούστο του Καρλ Μαρξ. Αυτό δεν τον εμπόδισε να συμφωνήσει με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πρασίνους σε ένα από τα βασικά σημεία της οικονομικής ορθοδοξίας, την εφαρμογή του λεγόμενου «φρένου χρέους», η οποία συνεπάγεται περικοπές δαπανών.

Η προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων περιλαμβάνει τη δέσμευση ότι δεν θα υπάρξει νέος δανεισμός, αλλά ότι σε ομοσπονδιακό επίπεδο θα στηριχθούν φορολογικά μέτρα «που ανακουφίζουν τα κατώτατα εισοδήματα και υποχρεώνουν τους πλουσίους να μετάσχουν περισσότερο στη συγχρηματοδότηση του κοινού καλού».

Η εφημερίδα FAZ σημειώνει ότι στο προοίμιο της προγραμματικής συμφωνίας αναγράφεται ότι «η Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας ήταν μια δικτατορία, όχι ένα κράτος δικαίου». Παράλληλα, κατά την ορκωμοσία του, ο Ράμελοφ ζήτησε προσωπικά συγγνώμη από τους πολιτικούς κρατουμένους της Στάζι.

Ο Ράμελοφ διηγήθηκε την ιστορία του φίλου του Αντρέας Μέλερ, ο οποίος φυλακίστηκε από τη Στάζι. «Εσένα και όλους τους συντρόφους σου μπορώ μόνο να σας ζητήσω συγγνώμη», είπε ο Ράμελοφ. «Αυτή είναι μια μεγάλη και σημαντική χειρονομία από έναν άνδρα που για πολλούς είναι κάτι παραπάνω από πολιτικός αντίπαλος, είναι αντικείμενο μίσους», σχολίασε η Sueddeutsche Zeitung.

O Ράμελοφ απευθύνθηκε επίσης ευθέως στον Μάικ Μόρινγκ, τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της CDU, λέγοντας ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν χαρίστηκε ο ένας στον άλλον. «Και έτσι θα μείνει», φώναξε ο Μόριγκ, προξενώντας γέλιο στην αίθουσα. Ο Ράμελοφ τόνισε ότι, παρ' όλ' αυτά, η πολιτική αντιπαράθεση ήταν τίμια.

Η εφημερίδα του Μονάχου σημείωσε ότι ανάμεσα στη χριστιανοδημοκρατική CDU και στην Αριστερά τηρούνται οι στοιχειώδεις κανόνες ευπρέπειας, κάτι που δεν ισχύει με τους βουλευτές της AfD, του νέου κόμματος που έχει τοποθετηθεί στα δεξιά της CDU. Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της AfD ήταν o μόνος που δεν συνεχάρη τον Ράμελοφ για την ανάληψη της πρωθυπουργίας.

Ως την τελευταία στιγμή, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την εκλογή του Ράμελοφ ήταν αβέβαιο, καθώς αρκούσε ένας μόνο βουλευτής για να μην επιτευχθεί η απόλυτη πλειοψηφία. Ηταν γνωστό ότι, παρά τη συμφωνία της κομματικής βάσης των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων, κάποιοι βουλευτές των δύο αυτών κομμάτων είχαν αντιρρήσεις για τη συγκυβέρνηση με την Αριστερά. Πράγματι, στην πρώτη μυστική ψηφοφορία κάποιος βουλευτής έκανε πράξη τη διαφωνία του καταψηφίζοντας τον Ράμελοφ. Το ερώτημα για τη νέα κυβέρνηση είναι αν αυτό είναι ένδειξη των δυσκολιών που θα αντιμετωπίσει κατά την παραμονή της στην εξουσία.

Aντιδράσεις για την εκλογή

«Ημέρα ντροπής για την επανενωμένη Γερμανία» χαρακτήρισε ο γενικός γραμματέας της βαυαρικής CSU, Αντρέας Σόιερ, την εκλογή του αριστερού Μπόντο Ράμελοφ στην πρωθυπουργία της Θουριγγίας. Για «κακό αποτέλεσμα για τη Θουριγγία» μίλησε ο γενικός γραμματέας του αδελφού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος CDU, Πέτερ Τάουμπερ.

Οπως αναφέρει το περιοδικό Spiegel, ο Τάουμπερ κατηγόρησε τους συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες ότι χάνουν την αξιοπιστία τους όταν υποστηρίζουν ότι δεν θα συγκυβερνήσουν με την Αριστερά σε ομοσπονδιακό επίπεδο και εν συνεχεία συγκυβερνούν σε επίπεδο κρατιδίου.

Η καγκελάριος Μέρκελ δεν προχώρησε χθες σε καμία δήλωση. «Η καγκελάριος συνηθίζεται να δίνει συγχαρητήρια σε όλους τους εκλεγμένους πρωθυπουργούς κρατιδίων», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός της. «Αυτό θα κάνει φυσικά και σε αυτή την περίπτωση». Με σκληρά λόγια, ανάρμοστα για το αξίωμά του, είχε εκφραστεί στο παρελθόν για το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης υπό την Αριστερά ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιόαχιμ Γκάουκ.

Περισσότερο από όλους, το πείραμα της Θουριγγίας παρακολουθούν οι Σοσιαλδημοκράτες. Ενώ κεντρικά στελέχη του κόμματος δεν έκαναν δηλώσεις, την πρωθυπουργοποίηση Ράμελοφ χαιρέτισαν Σοσιαλδημοκράτες βουλευτές που έχουν σχηματίσει κοινή ομάδα με Πράσινους και βουλευτές της Αριστεράς προκειμένου να υποστηρίξουν τη μακρινή προοπτική της συγκυβέρνησης.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos