Ιαπωνία: Συντριπτική νίκη για τον Σίνζο Αμπε

14 Δεκεμβρίου 2014 15:26

Μεγάλη νίκη πέτυχε στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της Ιαπωνίας ο κυβερνών συνασπισμός του πρωθυπουργού, Σίνζο Άμπε, όπως προκύπτει από τα exit polls.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει την εκλογική αυτή αναμέτρηση δημοψήφισμα για το πρόγραμμά του για την αναζωογόνηση της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας τσον κόσμο.

Τα περισσότερα exit polls των ιαπωνικών μέσων ενημέρωσης εμφανίζουν το συντηρητικό Φιλελεύθερο-Δημοκρατικό Κόμμα (PLD) του Άμπε και τον εταίρο του, το κεντρώο Νέο Κομέιτο, να εξασφαλίζουν περισσότερες από 317 έδρες στην κάτω βουλή των 475 εδρών, αρκετές για να διατηρήσουν την απόλυτη πλειοψηφία.

Ωστόσο, πολλοί ψηφοφόροι που αμφισβητούν τόσο την γνωστή ως "Abenomics" πολιτική του πρωθυπουργού για την δημιουργία οικονομικής ανάπτυξης όσο και την ικανότητα της αντιπολίτευσης να παρουσιάσει ένα καλύτερο σχέδιο, δεν πήγαν να ψηφίσουν στέλνοντας τη συμμετοχή σε ιστορικό χαμηλό.

Ήδη η συμμετοχή είχε σημειώσει μεταπολεμικό ιστορικό χαμηλό το 2012 (59,3%) όταν επέστρεψε στην εξουσία ο Άμπε για μία δεύτερη θητεία με δεσμεύσεις και πάλι για αναζωογόνηση της οικονομίας.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Δημοκρατικό Κόμμα της Ιαπωνίας (DPJ), δεν κατάφερε να εξασφαλίσει καλό αποτέλεσμα κυρίως εξαιτίας της κακής του θητείας την περίοδο 2009-2012, η οποία στιγματίστηκε μεταξύ άλλων από εσωκομματικές διαμάχες και τρεις αλλαγές στην πρωθυπουργία μέσα σε μία τριετία.

Τα έξιτ πολς δείχνουν ότι το DPJ εξασφαλίζει περισσότερες από τις 62 έδρες που διέθετε στο σημερινό κοινοβούλιο, αλλά λιγότερες από τις 100 που ήταν επισήμως ο στόχος του.

Ο 60χρονος Άμπε εξήγγειλε πρόωρες εκλογές ώστε να μπορέσει να ολοκληρώσει την πολιτική του και να φέρει την Ιαπωνία και πάλι στο παγκόσμιο οικονομικό προσκήνιο.

Σύμφωνα με αναλυτές, ο πρωθυπουργός ενδεχομένως να εκμεταλλευτεί τη νίκη που εξασφαλίζει για να προχωρήσει με τις επώδυνες οικονομικές μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν αποκλείεται αντ΄αυτού να επικεντρωθεί περισσότερο στο συντηρητικό του πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει τη συνταγματική μεταρρύθμιση με στόχο την χαλάρωση των περιορισμών στον στρατό.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos