Ψήφισμα κατά του Ισραήλ προωθούν οι Παλαιστίνιοι

16 Δεκεμβρίου 2014 12:05

Ψήφισμα που διεκδικεί την πλήρη απόσυρση του Ισραήλ από την κατεχόμενη Δυτική Οχθη έως το 2016 ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει εντός της εβδομάδας

η Παλαιστίνη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η κυβέρνηση Ομπάμα, που πιέζεται από το Ισραήλ να ασκήσει βέτο, ζητάει από τους Παλαιστινίους, αλλά και τους Γάλλους, που ετοιμάζουν άλλο, ηπιότερο ψήφισμα, να αναβάλουν την κατάθεσή τους ώς την επαύριο των ισραηλινών εκλογών του Μαρτίου. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι πραγματοποιεί διπλωματικές επαφές για το θέμα. Μετά τη χθεσινή συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου στη Ρώμη, επρόκειτο να συναντήσει τους ομολόγους του από Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία, καθώς και τον επικεφαλής της παλαιστινιακής διαπραγματευτικής ομάδας, Σαέμπ Ερεκάτ. «Δεν θα δεχθούμε απόπειρες υπαγόρευσης μονομερών ενεργειών εντός προθεσμίας», είπε ο χθες ο Νετανιάχου. «Η ανακοίνωση των Παλαιστινίων, που καταδικάστηκε αμέσως από τον κ. Νετανιάχου, μπορεί να βάλει την Ουάσιγκτον στην άβολη θέση να αποφασίσει αν θα ασκήσει βέτο στο ψήφισμα», έγραψαν οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης». Η Ουάσιγκτον προσφέρει πάντα διπλωματική κάλυψη στο Ισραήλ στους διεθνείς οργανισμούς, αλλά η αναγνώριση από τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» ότι πρόκειται για «άβολη» θέση, είναι δείγμα των δυσχερειών που αντιμετωπίζει η ειδική σχέση ΗΠΑ-Ισραήλ.

Το παλαιστινιακό ψήφισμα, που θα κατατεθεί από την Ιορδανία, χρειάζεται την υποστήριξη των 9 από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας προκειμένου να τεθεί σε ψηφοφορία. Το Παρίσι ετοιμάζει άλλο ψήφισμα, που επίσης δίνει διορία διετίας, όχι όμως για την απόσυρση των Ισραηλινών από την Δυτική Οχθη, αλλά για τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων. «Αν δεν μπορούμε να πάρουμε αυτό που θέλουμε, μπορούμε να κάνουμε άλλα βήματα», είπε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς. «Το πρώτο βήμα είναι να ενταχθούμε σε διεθνείς οργανισμούς, όπως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και το Διεθνές Δικαστήριο».

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos