300x250 eautos 1

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Στα πρόθυρα της συναλλαγματικής κρίσης η Ρωσία

17 Δεκεμβρίου 2014 13:15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στα πρόθυρα της συναλλαγματικής κρίσης η Ρωσία

test2

skandalis77

Newsroom Newsroom

Μνήμες από το 1998 ξυπνάει η ελεύθερη πτώση του ρωσικού νομίσματος, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας της χώρας να το συγκρατήσει.

Παρότι η οικονομία της Ρωσίας και τα συναλλαγματικά της αποθέματα βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι πριν από 16 χρόνια, οι αναλυτές φοβούνται ότι η χώρα βρίσκεται στα πρόθυμα μιας σοβαρής νομισματικής κρίσης.

Η «βουτιά» στις τιμές του πετρελαίου, οι κυρώσεις της Δύσης και η καθίζηση στο ρούβλι, που έχασε από το καλοκαίρι το 50% της αξίας του, ασκούν τρομακτικές πιέσεις στη ρωσική οικονομία, η οποία απειλείται με ύφεση το 2015.

Τη Δευτέρα η κεντρική τράπεζα είχε ανακοινώσει ότι το ρωσικό ΑΕΠ μπορεί να πέσει κατά 4,5% έως 4,7% την επόμενη χρονιά, εφόσον η τιμή του πετρελαίου βρεθεί κατά μέσο όρο κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι. Ακόμη, οι καθαρές εκροές κεφαλαίου ίσως φτάσουν τα 134 δισ. δολάρια φέτος, περισσότερο από το διπλάσιο της περασμένης χρονιάς.

Στα πρόθυρα της συναλλαγματικής κρίσης η Ρωσία

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ενέργειας στον κόσμο και τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αποτελούν το 50% περίπου των εσόδων του προϋπολογισμού της. Η συρρίκνωση στα έσοδά της, δηλαδή, είναι τεράστια, ενώ το πλήγμα των κυρώσεων εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης λαμβάνει, πλέον, μεγαλύτερες διαστάσεις με δεδομένες τις υπόλοιπες πιέσεις προς την οικονομία. Παρά, λοιπόν, το γεγονός ότι το δημόσιο χρέος της Μόσχας δεν ξεπερνά το 9,2% του ΑΕΠ, οι αναλυτές ανησυχούν για τις προοπτικές της οικονομίας, κάτι που αντικατοπτρίζεται στην έντονη νευρικότητα στις αγορές.

Μέτρα από Πούτιν

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε ζητήσει στις 4 Δεκεμβρίου από την κυβέρνηση και την κεντρική τράπεζα να συνεργασθούν για να στηρίξουν το νόμισμα, εξαγγέλλοντας «σκληρά» μέτρα κατά των κερδοσκόπων, χωρίς όμως να υπάρξει αποτέλεσμα. Η ρωσική κεντρική τράπεζα αύξησε το επιτόκιο κατά 6,5 ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε μία νύχτα, ανεβάζοντάς το στο 17%, τη μεγαλύτερη ανατίμηση από το 1998, όταν η χώρα είχε χρεοκοπήσει.

Ηταν η έκτη φορά μέσα στο 2014 που αυξήθηκαν τα επιτόκια, και αφού η κεντρική τράπεζα είχε δαπανήσει περισσότερα από 80 δισ. δολάρια από τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα για να στηρίξει το ρούβλι. Το κόστος της υποτίμησης του ρωσικού νομίσματος μεγαλώνει και το αποθεματικό της χώρας έχει μειωθεί στα 416 δισ. δολάρια, το χαμηλότερο της τελευταίας πενταετίας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της χώρας, Αλεξέι Βέντεφ, είχε κρούσει νωρίτερα τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας ότι η ρωσική οικονομία μπορεί να εισέλθει σε ύφεση ήδη το πρώτο τρίμηνο του 2015, για πρώτη φορά από το 2009. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ερωτηθείς σχετικά με το ρωσικό ρούβλι, επισήμανε ότι οι κυρώσεις σαφώς στόχευαν στην άσκηση πίεσης προς τη Ρωσία, αλλά ότι η πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας δεν ήταν μόνο αποτέλεσμα των κυρώσεων, αλλά επίσης αντανακλά άλλους παράγοντες, όπως η πτώση της τιμής του πετρελαίου. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «υπήρχε ένα τίμημα για την προσάρτηση της Κριμαίας». Ο Μπαράκ Ομπάμα, δε, δήλωσε έτοιμος να υπογράψει νέες κυρώσεις εναντίον της Μόσχας μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Λαβρόφ, απάντησε: «Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Ρωσία όχι μόνο θα επιβιώσει, αλλά και θα βγει από αυτή τη δοκιμασία ακόμη πιο δυνατή. Εχουμε βιώσει δοκιμασίες πολύ πιο δύσκολες κατά τη διάρκεια της Ιστορίας και κάθε φορά εξερχόμασταν από αυτές ακόμα πιο δυνατοί». Παρότι δεν υπήρξαν κινήσεις πανικού από τους πολίτες, οι τράπεζες της Ρωσίας καταγράφουν τρεις έως και τέσσερις φορές μεγαλύτερη ζήτηση ξένων νομισμάτων από τους πελάτες τους.

www.ethnos.gr

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Εκτύπωση
  • E-mail
Tweet
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:
« Ψήφισμα κατά του Ισραήλ προωθο...
Αρχή μιας νέας, ιστορικής σχέσ... »
επιστροφή στην κορυφή

kdepap xristougenna 2020

gerolykoi poster 300x250

agnantio new 23

banneraki

Epimelitirio

kdepap xristougenna 2020

regional 23 regional 21 regional 19  

Ημερολόγιο άρθρων

« Ιούνιος 2018 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

logo2

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 

 

Δημοφιλή Νέα

Πάρος: Θλίψη σκόρπισε στο νησί ο θάνατος του Νίκου Κρητικού

Πάρος: Θλίψη σκόρπισε στο νησί ο θά...

04 Δεκεμβρίου 2025
Αγροτικός Συνεταιρισμός Πάρου: Ψήφισμα για τον θάνατο του Νίκου Κρητικού

Αγροτικός Συνεταιρισμός Πάρου: Ψήφι...

04 Δεκεμβρίου 2025
Blue Star Ferries: Τροποποιήσεις Δρομολογίων λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών 03/12/25-07/12/25

Blue Star Ferries: Τροποποιήσεις Δρ...

04 Δεκεμβρίου 2025

Τελευταία Νέα

O Good Job Nicky στο The Voice (Βίντεο)

O Good Job Nicky στο The Voice (Βίν...

08 Δεκεμβρίου 2025
Πλήθος κόσμου στη φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου δέντρου στον Πειραιά (Βίντεο)

Πλήθος κόσμου στη φωταγώγηση του Χρ...

07 Δεκεμβρίου 2025
Δυναμική παρουσία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αμοργού στα World Tourism Film Awards 2025 στο Γκιμαράες

Δυναμική παρουσία του Φεστιβάλ Κινη...

07 Δεκεμβρίου 2025

MHT

 

 

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Επωνυμία: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Τίτλος: Parianostypos.gr
Έδρα: Καμάρες Πάρου
Νομική Μορφή: Ατομική Επιχείρηση
ΑΦΜ: 073773093 – ΔΟΥ: Πάρου
Τηλ: 6945436561
Email:  [email protected] - [email protected]
Ιδιοκτήτης : Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Νόμιμος Εκπρόσωπος: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής Σύνταξης: Ανδρέας Μπελεγρής
Διαχειριστής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Δικαιούχος Domain Name:  Αναστάσιος Σκαραμαγκάς

Goto Top
  • Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης / Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία

 


Copyright © 2009 - 2025  AskNet.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο των σελίδων αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Asknet και απαγορεύεται η αναδημοσίευσή του.

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ