Διπλή πίεση στον Σαρκοζί για μέτωπο κατά της Λεπέν

03 Φεβρουαρίου 2015 13:27

Την ώρα που η Μαρίν Λεπέν έχει μπει σε τροχιά να στείλει και τρίτο βουλευτή στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, ο Νικολά Σαρκοζί δέχεται πιέσεις εξ αριστερών αλλά και εκ δεξιών να στηρίξει τον σοσιαλιστή υποψήφιο στις ενδιάμεσες εκλογές που διεξάγονται στη βορειοανατολική Ντουμπς.

Το ενδιαφέρον είναι τεράστιο για τις εκλογές για την πλήρωση της βουλευτικής έδρας στην τέταρτη περιφέρεια της Ντουμπς που άφησε κενή ο διορισμός του Πιερ Μοσκοβισί ως Ευρωπαίου επιτρόπου, και αυτό επειδή είναι οι πρώτες στη Γαλλία μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι που στοίχισαν τη ζωή σε 17 ανθρώπους.

Ο πρώτος γύρος που διεξήχθη την περασμένη Κυριακή είχε ήδη μια έκπληξη: και αυτή δεν ήταν η πρωτιά της ακροδεξιάς 45χρονης ευρωβουλευτή Σοφί Μοντέλ (32,6%), αλλά οι επιδόσεις του 54χρονου Σοσιαλιστή και συνεργάτη του Μοσκοβισί, Φρεντερίκ Μπαρμπιέ, (28,9%) που άφησε εκτός δεύτερου γύρου τον υποψήφιο του UMP μετά την άνοδο της δημοτικότητας της γαλλικής κυβέρνησης τις τελευταίες εβδομάδες.

Τώρα το δίλημμα που αντιμετωπίζει το κεντροδεξιό κόμμα και που καλείται να απαντήσει στη σημερινή συνεδρίασή του είναι αν θα επιλέξει να στηρίξει τον Σοσιαλιστή υποψήφιο, καλώντας τους ψηφοφόρους σε ένα «δημοκρατικό μέτωπο» την Κυριακή ή αν θα απέχει από το να τοποθετηθεί, κάτι που προκρίνεται από τους σαρκοζικούς της Κεντροδεξιάς.

Αν και μέχρι σήμερα τα δύο μεγάλα κόμματα επέλεγαν να στηρίζουν τον υποψήφιο που βρίσκεται στον δεύτερο γύρο απέναντι σε εκείνον του FN, τώρα ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί εμφανίζεται απρόθυμος να δώσει τη στήριξή του. «Γιατί ο Σαρκοζί δεν τάσσεται υπέρ ενός υποψηφίου στην ψηφοφορία; Επειδή θέλει να κλέψει ψήφους από το FN στην προεδρική εκλογή του 2017», σχολίασε ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού κόμματος (PS) Ζαν - Κριστόφ Καμπαντελίς καλώντας το UMP «να αναλάβει συλλογικά τις ευθύνες του». Οι φωνές εντός της Κεντροδεξιάς για στήριξη του Σοσιαλιστή την Κυριακή είναι επίσης δυνατές, με την αντιπρόεδρο του UMP να προειδοποιεί ότι «το Εθνικό Μέτωπο θα μπορούσε να παραμορφώσει τη Γαλλία».

Τα δύο μεγάλα κόμματα είχαν επικεντρώσει την εκστρατεία τους στην εξουδετέρωση της ακροδεξιάς, ενώ η υποψήφια του FN επικεντρώθηκε στον περιορισμό της «μαζικής μετανάστευσης» και του «ισλαμικού κινδύνου».

Στην εκστρατεία συμμετείχε και ο ίδιος ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, ο οποίος ζήτησε από τους ψηφοφόρους της Ντουμπς να εμπιστευθούν «τη Γαλλία της 11ης Ιανουαρίου», αναφερόμενος στη μεγάλη διαδήλωση κατά της τρομοκρατίας, και τόνισε: «Πρέπει να ψηφίσετε για να υπερασπισθείτε τις αξίες της δημοκρατίας».

Το στοίχημα για το PS είναι μεγάλο, καθώς θέλει να ανακόψει την εκλογική τάση που επικρατεί μετά τις εκλογές του 2012: στις 13 ενδιάμεσες εκλογές που έχουν διεξαχθεί έχουν χάσει τέσσερις έδρες και δεν έχουν πετύχει καμία νίκη.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos